Pannonhalmi Apátsági Pincészet - Pannonhalma

Középbirtok

Teljes cím:

9090 Pannonhalma, Vár 1.

Email cím:

pinceszet@osb.hu

Telefon:

003696570222

Ügyvezető igazgató:

Liptai Zsolt Gábor

Kereskedelmi igazgató:

Illés Tamás

Marketingigazgató:

Illés Tamás

Szőlészet vezető:

Drozdík Attila

Főborász:

Liptai Zsolt Gábor

A birtok története:

A 996-ban Pannónia Szent Hegyén letelepedett bencés szerzetesek monostoruk felépítésével egyidőben újjáélesztették a vidék rómaiak által létrehozott szőlő- és borkultúráját. A II. világháborút követő államosítások után 50 évvel a Pannonhalmi Főapátság és az MKB Bank új szőlőültetvény és pinceépület kialakításával ismét életre keltette ezt a hagyományt.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

Az ültetvényeinkről érkező szőlőt a közel 2000 m² alapterületű, a monostor tövében épült új pince és borház fogadja, amely Szent Márton hegyének délnyugati lábánál helyezkedik el. A szőlő feldolgozásához illetve a bor érleléséhez tájba illő, a domborzati viszonyokat jól kihasználó épület valósult meg. A fajtaszerkezetet kiszolgáló pincetechnológia kiépítése során olyan rendhagyó borászati eljárást vezettünk be, amely alkalmazott fajtáink nagy minőségi potenciálját a legteljesebb mértékben megőrzi. Ennek alapja a négyszintes feldolgozó épület, ahol lehetőség nyílik a gravitációs anyagmozgatásra. A szőlőfajta és a bortípus által meghatározott feldolgozási technológia függvényében a fehérszőlőből nyert must a temperált korracél-erjesztőkkel felszerelt térbe vagy a fahordókkal ellátott terembe kerül, míg a kékszőlő fermentációját szabályozható hőmérsékletű fémtartályok és fakádak szolgálják. A kierjedt borok érlelésére a hegy belsejébe nyúló, hordós pinceágak állnak rendelkezésre.

Az ültetvény bemutatása:

Az 50 ha összterületű újratelepített ültetvény kétharmada fehér- (rajnai rizling, sauvignon blanc, fűszeres tramini, olaszrizling, chardonnay, pinot blanc), egyharmada pedig kékszőlőt (pinot noir, merlot, cabernet franc) szolgáltat a feldolgozáshoz. A fajtaszerkezethez igazodó és gravitációs anyagmozgatáson alapuló technológia évente több mint 300.000 palack minőségi bor készítésére alkalmas.

A birtok borai:

Pannonhalmi St. Martinus, Pannonhalmi Tricollis fehér, Pannonhalmi Tricollis vörös, Pannonhalmi Olaszrizling, Pannonhalmi Rajnai Rizling, Pannonhalmi Tramini, Pannonhalmi Prior, Pannonhalmi Hemina, Pannonhalmi Viognier, Pannonhalmi Haustus vörös, Pannonhalmi Rosé, Pannonhalmi Pinot Noir, Pannonhalmi Infusio.

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

Pincészetünk mint nyitott látványpince alkalmas és lehetőséget nyújt arra, hogy a mesterség iránt érdeklődő, borkedvelő közönség betekintést nyerjen a borászati munkákba és kommentált kóstolók keretében ismerje meg borainkat. A látogatás a Pincészet által szervezett szakvezetéssel történik, amelynek keretében vendégeink megismerkedhetnek a bencés szőlő- és borkultúra történelmével, megtekinthetik az új épületegyüttest és végigkövethetik a borkészítés technológiai folyamatait valamint megkóstolhatják a borokat, amelyhez a klasszikus pinceágban egy közel 50 fő kényelmes leültetésére szolgáló kóstolóhelyiség került kialakításra.

Természeti és kulturális látnivalók a környéken:

Jó idő esetén május elejétől augusztus végéig minden nap, szeptemberben pedig hétvégenként üzemel Kóstolóteraszunk, ahonnan a monostori levendulaültetvények és a Keletre nyúló táj csodálatos képe tárul látogatóink elé. Az időjárástól függően működő teraszon azoknak a vendégeknek is alkalmuk nyílik aktuális boraink kóstolására, akik nem kívánnak pincelátogatási programon részt venni vagy éppen csak egy kellemes délutánt szeretnének eltölteni ebben a páratlan környezetben. A borturisztikai lehetőségeken túlmenően hagyományosan megrendezett jazz- és népzenei koncertekkel illetve egyéb kulturális eseményekkel szeretnénk a jövőben is még emlékezetesebbé tenni vendégeink Pincészetünkben tett látogatását.

További gondolatok a birtokról:

A mintegy 50 ha szőlőterület páratlan lehetőséget kínál a borász számára. A négy különböző dűlő markáns különbséget mutat a talaj (meszes lösz, agyag, homokkő) jellemzőit illetően. A klimatikus adottságok változatossága, a hozzá igazodó művelésmód és az okszerű fajtahasználat egyedi alapanyagot biztosít a borászati feldolgozás számára. Az ültetvényekről származó termést a sokszínűség, a koncentráció és a fajtajelleg írja le. Szakmai cél elsősorban a meghatározó fehérfajták – rajnai rizling, fűszeres tramini és sauvignon blanc – friss, üde, gyümölcsös koncentráltságának elérése. Vörösboraink esetében a fő hangsúly a pinot noir sajátos jellegének bemutatása, felhasználva a különböző termőhelyekben és fajtaklónokban rejlő illetve a feldolgozási-érlelési technikák adta lehetőségeket. Úgy véljük, hogy az egyedülálló adottságok és a rendhagyó technológia összecsengése szépen bemutatható a palackban érlelt borokon keresztül, ezáltal tovább erősíthető a pannonhalmi borvidék ezeréves hírneve...