Pannon Tokaj Pincészet - Tolcsva

Középbirtok

Teljes cím:

3934 Tolcsva, Arany János utca 14.

Telefon:

(1) 372-7471

A birtok története:

A Pannon Tokaj Kft. 2000-ben alapította birtokait. A teljes egészében magyar tulajdonú családi pincészet egy kis hobbibirtoknak indult. A tulajdonos maximalizmusának és elhivatottságának köszönhetően duzzadt fel a szőlőterület a mai 19,8 hektárra, amely már kereskedelmi mennyiségű bort ad.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

A területek növekedésével a borászat technológiáját is fokozatosan fejlesztettük. A zöldmezős beruházásban létrehozott feldolgozó Tolcsva központjában, a kor legmodernebb technikai követelményeinek felel meg. Ma már elmondható, hogy minden feltétel adott a tokaji nagy bor megszületéséhez

Az ültetvény bemutatása:

A Pannon Tokaj Kft. összesen 19,8 ha területtel rendelkezik, amiből jelenleg 18 ha a termő szőlőterület, ennek a fele már felújított, korszerű térállású, 5.200 tőke/ha ültetvény. 2,8 ha-on pedig 2009-2010 között – elnyert EU támogatással – ültetvény felújítást végeztünk. A három legjelentősebb tokaji szőlőfajtát termesztjük. Ebből a Furmint a termő területek több mint 40, a Hárslevelű és az új telepítésű termőre fordult Sárgamuskotály megközelítőleg 30-30 százalékos arányt képvisel. Ezen ültetvények Tolcsva legnevesebb dűlőiben (Kincsem, Rány, Budaházi), valamint Sárazsadány határában találhatóak.

A birtok borai:

fajtaborok, melyek reduktív technológiával készülnek, minél jobban megőrizve a gyümölcsös íz- és illatjegyeket; - prémium ″Dominium″ borok, melyek kisméretű, új tölgyfahordóban erjednek és érlelődnek 6 hónapig, mialatt a finom seprő hetente felkeverésre kerül; - desszertborok: száraz szamorodni, fordítás, késői szüretelésű, valamint aszú borok.

További gondolatok a birtokról:

Hosszútávú terveink között szerepel a szőlőterületek növelése 40-50 ha-ig, és a meglévő területek folyamatos korszerűsítése. A szőlőben a lehető legmagasabb minőségű alapanyag előállítása a célunk, aminek érdekében kíméletes, mégis hatékony növényvédelmet, szakszerű, gondos zöldmunkát és igen szigorú (1,5 kg/tőke) terméskorlátozást alkalmazunk.