LTC – Les Trois Chênes - Alsóörs

Kisbirtok

Teljes cím:

Kajszi u. 33.

Telefon:

+36302886985

Ügyvezető igazgató:

Dr. Kupcsulik Bálint

Szőlészet vezető:

Dr. Kupcsulik Bálint

Főborász:

Dr. Kupcsulik Bálint

A birtok története:

Káptalanfüreden volt nyaralónk egy árnyas utcában, egy ideje nézegettük a lehetőséget, hogy a keleti lejtő helyett egy mediterránabb déli kitettségű telket vásároljunk balatoni kilátással, ahova szőlőt is telepíthetünk pilot kísérletként. 2016-ban jött el a lehetőség, hogy egy kis területet vásároljunk Alsóörs és Káptalanfüred határában az erdő szélén. Pár évvel később a szomszédos telket is megvásároltuk. A klíma enyhe, ritkán van fagy vagy hó, a Balaton késő ősztől kora tavaszig visszaveri a napsütést, akár 5 fokkal is melegebb lehet, mint pár száz méterrel arrébb. A rozmaring januárban kezd virágozni és a vörös füge is jól terem.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

A pince kicsi, kövezett aljú, meszelt falú, betonból készült, félig a földbe süllyesztve. 4 acél és egy speciálisan a vörösbor erjesztésére készített műanyag tartállyal rendelkezünk. A tartályok 2024-től már hűthetőek is. A zúzás-bogyózás, préselés, erjesztési és érlelési lépések, illetve az üvegek mosása, sterilizálása, a töltés és zárás a pince különböző részein történik.

Az ültetvény bemutatása:

A terület déli lejtésű, a vörös köves és a márgás-agyagos talajok találkozásánál. A birtok fele bozótos volt, a másik felén öreg fehér szőlő, nagyrészt olaszrizling termett. A terültet a telepítés előtt szerves trágyáztuk mélyszántással, majd egy szezonon keresztül takarónövényekkel javítottuk a talajt. 2017 december elején telepítettünk syrah, szürkebarát és sárgamuskotály fajtákat. Acél oszlopos kordonrendszert használunk. A termést erősen korlátozzuk, mert a terület nagyon száraz és rossz a talaj nedvesség megtartó képessége, kímélni kell a tőkéket. Amíg az időjárás nedvesebb, elég sok lombot hagyunk, utána csökkentjük a párolgó felületet. Vegyes sorköztakaró növényeket vetünk, ezeket a szárazság beköszöntével nem szárzúzózzuk, csak lenyomjuk, így jobban a talajban tartjuk a nedvességet. Soraljművelőt használunk, nincsen gyomirtózás. Az ültetvény nem bio, de ezt a rengeteg jól megtermett tücsök és zöld gyík nem tudja, remekül érzik magukat.

A birtok borai:

A birtok három fajtájából önálló borokat készítünk. A célunk az, hogy a borokban jól érezhető legyen a szőlő íze és a fajtajelleg: a borok reduktívan készülnek, fejélesztő felhasználásával. Az élesztőt a teljes kierjedésig hagyjuk dolgozni, ezért általában borainkban nagyon alacsony a maradék cukor tartalom, ennek ellenére a boraink többnyire lágyak a jelentős beltartalom és a visszafogott savasság miatt. LTC - Pinot gris - A szürkebarátból van a legkevesebb és ez is fogy el előszőr. A szürkebarátot időnként hosszabban finomseprőn hagyjuk érni. Pinot gris 2022 Sötét szalmasárga karakteres bor. Az illatában körte, cukordinnye, spárga dominál. Íze kitölti a szájat enyhe kesernyésséggel a nyelv tövén. Hosszan tartó lecsengésében az elsődleges illatok mellett kova jelenik meg. Alkohol: 12,3 (V/V)% maradék cukor:0,8 g/l összes sav: 5,4 g/l LTC - Muscat lunel - sárgamuskotályunkban megpróbáljuk megőrizni a szőlő ízét és illatát, mégis egy összetett, komoly, száraz bort célzunk meg. Muscat lunel 2023 Aranyszínű, mézesen folyó tiszta bor. Erőteljes virágos-gyümölcsös illatjegyek: akác, birs, sült alma és aszalt sárgabarack, a szegfűbors az utóillatban jelenik meg. Az alacsony maradék cukortartalom ellenére lágy, de összetett bor. Alkohol: 13,7 (V/V) maradék cukor: 0,8 g/l összes sav: 4,8 g/l LTC - Syrah Az erjesztés a bogyózás után egy hetes héjon áztatással indul, majd zárt tartályban fejeződik be. A hosszabb tartályos érés és palackozás után addig hagyjuk még a palackban érni, amíg úgy gondoljuk, hogy elértük a kívánt komplexitást. Célunk egy gyümölcsösebb, de nagyon karakteres bor elérése Rhone melletti példák alapján. Syrah 2022 - A Veszprém Vármegyei Borverseny arany érmes bora Rubinvörös színű bor gránát széllel. Közepesen nehéz, tipikus syrah, ahol az elsődleges gyümölcsös jegyekre (szilva) fokozatosan épülnek rá az érés során kialakult faszén és enyhe cserzett bőr aromák. Az LTC syrah nem találkozott fahordóval vagy chipsszel, ennek ellenére kiegyensúlyozott, karakteres vörösbor markáns alkohol és alacsony savtartalommal. alkohol: 14,0 (V/V) % maradék cukor: 2,8 g/l összes sav: 5,3 g/l

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

Alapvetően nem vagyunk vendégfogadásra berendezkedve, de egyeztetés alapján lehet nálunk bort kóstolni.

Természeti és kulturális látnivalók a környéken:

A birtokról belátható a Balaton nyugati medencéje a mindig változó színű víztükörrel. Az LTC borászat egy fantasztikus tölgyerdő szélén található: szinte a vörös sziklákból nőnek ki a fák, alattuk foltokban méregzöld moha, és eső után rengeteg fajta gomba nő. Az őzek, vaddisznók, rókák esténként a házakig merészkednek. Az 1935-ben épült alsóörsi Csere-hegyi Kilátó negyed óra erdei sétával érhető el. A kilátóból látszik az egész Balaton és a Bakony jó része is. Át lehet látni Felsőörsre ahol a három hajós román kori katolikus templom található, illetve Vörösberénybe (Balatonalmádi), ami pedig egy református erődtemplommal büszkélkedhet. Az Alsóörsi amfiteátrum (Varázserdő utca 3.), ahol nyáron színielőadások, koncertek kapnak helyet, kb. 2 km-re található. A legközelebbi balatoni strand autóval 7 perc, kerékpárral akár 8 is lehet. Alsóörsről Veszprém illetve Balatonfüred és Tihany is kb. 20 km. A környéken csatangolva olyan rejtett kulináris gyöngyszemeket lehet találni, mint a Constans Random Café, a Lovasi Kikötő, vagy kicsit távolabb a Kerekes Pince, és természetesen számos nagyszerű borászat is található a környéken.

További gondolatok a birtokról:

A birtok kicsi, évente pár száz palackot készítünk, de ennek ellenére törekszünk a boraink kialakult stílusának megőrzésére - amennyire az évjárat engedi. Feleségemmel mindketten biomérnökök vagyunk, én a gyógyszeriparban dolgozom, ő klinikai vizsgálatokkal foglalkozik, így pontosság és tudatosság alapvető a munkánkban. Nincsen ez máshogy a borászatunkban sem. Ugyanakkor számunkra a borászkodás alapvetően kikapcsolódás, a "birtok" pedig pihenés. Úgy hiszem ez a kettősség - a precizitás és játékos kikapcsolódás - a borainkban is megjelenik. Igazi "relax" borok.