Juhász Testvérek Pincészete - Egerszalók, Eger

Nagybirtok

Teljes cím:

3300 Eger, Kőlyuki Pincesor 35.

Ügyvezető igazgató:

Juhász Ádám

Kereskedelmi igazgató:

Papp Dániel

Szőlészet vezető:

Juhász Ádám

Főborász:

Juhász Ádám

A birtok története:

A 2021-ben 25 éves fennállását ünneplő borászatot Juhász Attila és testvére alapították 1996-ban. A családi borászat története egy pici, nagyjából másfél hektáros kertgazdaságból indult. Az első nagy ugrás a borászat életében 2002-ben volt: közel 10 hektár új telepítésű terület fordult termőre, köztük olyan kiemelkedő dűlők is, mint a Paptag, valamint megépült a korszerű feldolgozó az egri Kőlyuktetőn található pincében. 2010 szintén kiemelkedő fontosságú év volt, ekkor jelent meg a piacon a Juhász Rosé, ami országos népszerűséget hozott a borászat számára. 2018-ban a borászat és a borok készítésének vezetését is átvette a második generáció Juhász Ádám személyében. Ugyanebben az évben adták át a pincészet új borászati központját is, amely az ország egyik legkorszerűbb technológiájával rendelkezik. Ma már közel 350 hektár szőlő gyümölcséből készülnek a Juhász Testvérek borai, melyek magas minőségükről, tiszta gyümölcsösségükről és összetéveszthetetlen fajtajellegükről ismerhetőek fel.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

A vörösboros pincénk Eger egyik tradicionális pincesorán, a Kőlyukon található, ahol a borvidékre jellemző riolit tufába vájt családi pincék sorakoznak már évszázadok óta. Mi is a családi pincét bővítettük az eltelt évtizedekben, amely mára az Egri borvidék legnagyobb ászokhordó kapacitásával rendelkezik. Ugyancsak itt találhatóak a palackos érlelő pincéink, amelyek szintén lenyűgöző látványt nyújtanak. A pincéket látogathatóvá alakítottuk, hogy vendégeink minél közelebbről ismerhessék meg az itt folyó munkát. Az egerszalóki borászat 2018-ban került átadásra, itt a legmodernebb technológiát használva készülnek a reduktív boraink, elsősorban a fehérborok és a rozék.

Az ültetvény bemutatása:

A 350 hektáros birtokunk az Egri Borvidéken helyezkedik el. A legfontosabb dűlőink Eger, Egerszalók, Demjén, Andornaktálya és Maklár határaiban találhatók. A telepített fajták között megtalálható kékszőlők a Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Pinot Noir, Portugieser, Zweigelt, Blauburger és Merlot, melyek kitűnő alapot képeznek az Egri Bikavér készítéséhez. Fehérborokat a Muscat Ottonel, Irsai Olivér, Olaszrizling, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot gris és Leányka fajtákból állítunk elő. Az ültetvények között egyaránt találunk régi és új telepítéseket. Az új telepítéseknél a legkorszerűbb művelésmódokat alkalmazzuk. Ezen dűlőkben a termesztés az agrár környezetgazdálkodási program keretein belül történik. Az ültetvényekben ernyő-, illetve Guyot művelésmóddal dolgozunk. Két legfontosabb dűlőnk a mára már sokaknak ismerősen csengő Paptag (10 ha) és Gesztenyés (6 ha). Ezen két dűlő adja minden évben a pincészet csúcs vörösborait.

A birtok borai:

  • Juhász Gyöngybor 2020
  • Juhász Eufória 2020
  • Juhász Irsai Olivér 2020
  • Juhász Muscat Ottonel 2020
  • Juhász Muscat Ottonel félédes 2020
  • Juhász Sauvignon Blanc 2020
  • Juhász Egri Csillag 2020
  • Juhász Olaszrizling 2020
  • Juhász Egri Chardonnay Selection 2018
  • Juhász Rosé 2020
  • Juhász Merlot Rosé 2020
  • Juhász Syrah Rosé 2020
  • Juhász Egri Cuvée 2020
  • Juhász Egri Merlot 2018
  • Juhász Cabernet Sauvignon 2018
  • Juhász Egri Bikavér 2019
  • Juhász Gesztenyés dűlő 2016
  • Juhász Egri Bikavér Selection 2018
  • Juhász Egri Bikavér Prémium Selection 2018
  • Juhász Paptag Cuvée 2018
  • Juhász Végtelen 2016
  • Juhász Kékfrankos Grand Selection 2016
  • Juhász Cabernet Sauvignon Grand Selection 2017

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

A pincészethez tartozik egy minden igényt kielégítő vendégfogadó komplexum is, amely egyszerre idézi fel a klasszikus borospince hangulatot, ugyanakkor modern kommunikációs eszközökkel segít megismertetni vendégeinkkel a borvidéket, a dűlőinket, végigkövethetik a szőlő útját a szürettől egészen a palackozásig. A meghitt borkóstoló sarkok kiváló helyszínt biztosítanak egyedi borkóstolásokra, az impozáns kóstolóterem pedig családi, baráti, céges rendezvények, exkluzív fogadások, esküvők számára is ideális 100 főig. Nyitvatartási időben pincészetünkben előzetes bejelentkezés nélkül is van lehetőség borkóstolásra és vásárlásra. Előzetes időpont egyeztetéssel pincelátogatást és a szakmai idegenvezetés is tudunk biztosítani, azonban ez minden esetben időpont foglaláshoz között.

További gondolatok a birtokról:

Végtelen gyümölcsösség a tradíciók és a modern technológia ötvözésével. A legmegfelelőbb termőhely kiválasztásával, a visszafogott terméssel és a legkorszerűbb feldolgozással boraink állandó jó minőségét garantáljuk. Munkánkat igazolja a hazai versenyeken elért aranyérmek és díjak. Célunk egyedi karakterű, alacsony termésátlagú szőlőből készült minőségi borok előállítása. Az így készített borok több éves tölgyfa hordós érlelése, palackos formában való értékesítése, igényes piaci szegmensekben.

Erre a birtokra szavazok