Harsányi Pincészet - Sárospatak

Kisbirtok

Teljes cím:

Harsányi Pincészet

Telefon:

36704426146

A birtok története:

A Harsányi család a sárospataki Megyer-hegy oldalában lévő Ciróka Dűlőn már több mint száz év óta folytat gazdálkodást. A család legfiatalabb tagja két éve vette át a birtokot, magával hozva a legmodernebb technológiákat és szőlészeti filozófiákat. Kézműves borászatunk jelentős terméskorlátozással készít furmintot, sárga muskotályt és aszút, jelenleg hat kehtárnyi területen.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

A feldolgozó kialakításakor figyelembe vettük a legmodernebb irányelveket és technológiákat. Rozsdamentes acéltartályokkal biztosítjuk a folyamatok megfelelő kontrollját, de a Tokaji régióra jellemző oxidatív módon az érlelés 5 hl-es erdőbényei hordókban történik. A borokat a fajták jellegzetességeinek és egyedi tulajdonságaiknak megfelelően gondozzuk. Különlegesen illatos sárga muskotályunk, mely a hölgyek kedvence, reduktív technológiával készül.

Az ültetvény bemutatása:

Ugyan a kézműves jelző mára kezd elcsépeltté válni, mi mégis igyekszünk a szó eredeti jelentésének megfelelően gondozni ültetvényeinket. Ez nem pusztán organikus művelést jelent, hanem a szőlőre való gondos odafigyelést, mindig szem előtt tartva, hogy a bor minősége nagyrészt a szőlőben dől el. Az alacsonykordonos művelés során a tőkéket rövid csapra metsszük, és 10-12 rügyet hagyunk rajtuk. Az éves zöldmunkák során folyamatosan tovább ritkítjuk a fürtöket, mígnem a szüret időpontjában a tőketerhelés 6-7 fürt csupán.

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

Borkóstolásra, pincelátogatásra szívesen várjuk az érdeklődőket!

Természeti és kulturális látnivalók a környéken:

Sárospatak városát nem kell bemutatni - megújult Főtér, a Rákóczi Vár, a Kollégium és a Könyvtár Épülete mindenkinek ismerős lehet. Dűlőnk fekvése azért különleges, mert pár száz méterre fekszik a Megyer-Hegyi Tengerszemtől.