Haraszthy Pincészet - Etyek
Középbirtok
Teljes cím:
2091 Etyek, Vincellér utca 44.
Email cím:
info@hvp.huWeboldal:
https://haraszthy.hu
Telefon:
+36204640713
Ügyvezető igazgató:
Ferenczi Csilla
Kereskedelmi igazgató:
Herszényi Imre
Marketingigazgató:
-
Szőlészet vezető:
Kollai Sándor
Főborász:
Pázmányi Dániel
A birtok története:
A borászatot 1996-ban az argentin származású, de Kaliforniában és Magyarországon is otthon levő Carlos Coelho alapította Etyeken, az Öreghegyen. A névadó Haraszthy Ágoston, a kaliforniai szőlőkultúra atyja, aki példát állított fel azzal, hogy a tradicionális értékeket sikeresen ötvözte a modern szemlélettel. Az elmúlt két és fél évtized során, ezt az értékrendet szem előtt tartva készítettük és készítjük jelenleg is karakteres borainkat borászunk, Pázmányi Dániel vezetésével.
A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:
Jelenleg 123 hektáron gazdálkodunk, ezzel a Haraszthy Pincészet az Etyek-Budai borvidék második legnagyobb szereplője. Területeink közel 10%-a az etyeki Öreghegyen, pincészetünk közvetlen szomszédságában található. Innen szüreteljük Öreghegy névre keresztelt dűlőszelektált borainkat és prémium pezsgőnk alapborát. Ültetvényeink többi része Válon található, ahol nagyrészt új telepítésű szőlővel dolgozunk. Itt található a Szerelem-szobor is, mely műalkotás LOVE sorozatunkat inspirálta. Válnak különösen fontos helye van pincészetünk életében: célunk, hogy a váli területeinket folyamatos odafigyeléssel és munkával teljesen rendbe hozzuk: a hiányzó tőkéket pótoljuk, a régi területeket újratelepítsük, valamint új ültetvényeket hozzunk létre, előtérbe helyezve a fenntartható fejlődés szempontjait is. Az Etyeken található hagyományos magyar fajták mellett Burgundia fő szőlőfajtáinak helyi, etyeki tökéletesítésével is foglalkozunk. Legnagyobb mennyiségben Irsai Olivér, sauvignon blanc, chardonnay és pinot noir szőlőfajtákkal foglalkozunk, de házasítások készítésekor szürkebarát, királyleányka és zenit szőlőfajtákat is használunk.
A birtok borai:
NATUREL (szűretlen gyönygözőbor) SI2 ÖREGHEGY BRUT SIR IRSAI PINOT NOIR ROSÉ SAUVIGNON BLANC SAUVIGNON BLANC FINE DINING SELECTION SAUVIGNON BLANC CLONE SELECTION SAUVIGNON BLANC WILD YEAST CHARDONNAY PINOT GRIGIO ÖREGHEGY CUVÉE AQUARIUS FANTÁSTICO CHARDONNAY PINOT NOIR ÖREGHEGY PINOT NOIR FANTÁSTICO PINOT NOIR DIGNUS
Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:
Éttermünk a kultúrák sokszínűségét kívánja grill- / steakhouse-ként és fine-bisztróként képviselni. A füstös ízeket következetesen építjük be az ételeinkbe, mindig vigyázva arra, hogy összhangban legyenek és ne tereljék el a figyelmet borainkról. Az étterem legfontosabb alkotóeleme a húsok minősége, a világ különböző pontjáról érkező hús alapanyagokból a steak ételek mellett kolbászt és felvágottat készítünk. Mindezek mellett nagy hangsúlyt fektetünk a helyi és szezonális alapanyagok használatára. Az igazán értő borkedvelők és a gasztronómia iránt komolyabban érdeklődő vendégek mellett számítunk azokra is, akik nyitottak új gasztronómiai és kulináris élményekre, szívesen kalandoznának az újhullámos nemzetközi konyha különlegességeit felvonultató kínálatban a’la carte vagy egyedi borvacsora keretében. Az étterem borválasztéka kiegészül – az etyeki tételek mellett – az argentin és kaliforniai testvérpincészetünk vörösboraival, melyek kiválóan párosíthatóak grill ételeinkhez. Az Etyek szívében található Matador étterem tökéletesen visszaadja a környék vibráló energiáit mediterrán hangulatával, az elegáns pincészettel, a mindig nyüzsgő terasszal és medencével.