Haraszthy Pincészet - Etyek

Nagybirtok

Teljes cím:

Öreghegy 3108 hrsz.

Email cím:

nkerekes@hvp.hu

Ügyvezető igazgató:

Coelho Ingeborg

Kereskedelmi igazgató:

Nagy Mihály

Marketingigazgató:

Kerekes Nóra

Szőlészet vezető:

Kollai Sándor

Főborász:

Pázmányi Dániel

A birtok története:

A borászatot 1996-ban az argentin származású, de Kaliforniában és Magyarországon is otthon levő Carlos Coelho alapította Etyeken, az Öreghegyen. A névadó Haraszthy Ágoston, a kaliforniai szőlőkultúra atyja, aki példát állított fel azzal, hogy a tradicionális értékeket sikeresen ötvözte a modern szemlélettel. Az elmúlt két évtized során, ezt az értékrendet szem előtt tartva készítjük karakteres borainkat az Etyek-Budai borvidéken a borász, Pázmányi Dániel vezetésével.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

A magyar fajták mellett foglalkozunk Burgundia fő szőlőfajtáinak helyi, etyeki tökéletesítésével is. Hisszük, hogy úgy lehet egyedi, karakteres jó borokat készíteni, ha a modern technológiát vegyítjük a hagyományos eljárásokkal. Korszerű és kíméletes feldolgozási módszerrel dolgozunk, a bogyózást válogatási fázis előzi meg, majd a préselést követően irányított technológiával erjednek boraink. Csak kazein mentes kezelőanyagokat alkalmazunk a borkészítés során. Termelésünk 300.000 palack.

Az ültetvény bemutatása:

Magyarország egyik legkedvezőbb fekvésű borrégiójában, az Etyek-Budai borvidéken gazdálkodunk. 143 hektárral rendelkezünk, célunk ezen területek folyamatos fejlesztése. Küldetésünk, hogy a nagyobb mennyiségek termelése ellenére is megtartsuk a Haraszthy által képviselt magas minőséget. Etyeken 7 hektár szőlővel rendelkezünk az Öreg-hegyen, innen szüreteljük dűlőszelektált, Öreghegy névre keresztelt, limitált borainkat. Területünk nagy része (135 hektár) a váli völgyben található.

A birtok borai:

  • Sir Irsai
  • SI2
  • Pinot Noir Rosé
  • Sauvignon Blanc
  • Chardonnay (Berliner Wine Trophy ezüstérem)
  • Pinot Noir (VinAgora aranyérem, London Wine Competition aranyérem)
  • Öreghegy Brut
  • Öreghegy Cuvée
  • Öreghegy Pinot Noir
  • Fantástico Chardonnay
  • Fantástico Malbec (argentin testvérpincészettől)
  • Tantara Syrah (kaliforniai testvérpincészettől)
  • Tantara Cabernet Franc (kaliforniai testvérpincészettől)
  • Tantara Lolita Red (kaliforniai testvérpincészettől)
  • Tantara Pinot Noir (kaliforniai testvérpincészettől)

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

Pincészetünk üzemeltetésébe tartozó Matador étterem kiválóan tükrözi a tulajdonos multikulturális szellemiségét. Az argentin származású, de Magyarországon és Kaliforniában is otthon levő Carlos Coelho nemzetközi konyhai csapatával örömmel definiálta újra éttermünk koncepcióját, miszerint elsődleges célként határoztuk meg, hogy vendégeink számára tökéletes, akár egész napos élményt kínáljunk a Haraszthy Pincészetben! A Matador étterem egyedülálló építészeti megoldásokkal rendelkezik, szezonális alapanyagokkal és magas minőségű konyhatechnológiát alkalmazva a brazil-portugál Corporate Chef, André Bixalho és az amerikai-mexikói séf, Diego Bautista vezetésével készítjük maradandó élményt jelentő ételeinket. Éttermünk a kultúrák sokszínűségét kívánja grill- / steakhouse-ként és bisztróként képviselni.

Természeti és kulturális látnivalók a környéken:

Váli szőlőbirtokunkon 2017 óta megtekinthető a Burning Man fesztiválon kiállított, az ukrán Alexander Milov alkotása, a Szerelem szobor.