Gurumlai Borház - Lesencefalu

Kisbirtok

Teljes cím:

8316. Várvölgy, Kossuth u. 133.

Főborász:

Gurumlai Gábor

A birtok története:

A Tapolcai-medence peremén, Lesencefalu felett, Zala és Veszprém megye határán fekvő Hosszúberek dűlőn, alig fél hektáros kis területen gazdálkodunk, csodálatos panorámával a Balatonra és a Tanúhegyekre. A terület fekvése dél-keleti, enyhén lankás, Klímája változatos, de mediterrán hatást is élvező, így egészen a késő délutáni órákig éri a szőlőt a napfény. Talaja nagyrészt agyagos, meszes, barna erdő talaj. Nagyapám örökségét nem csak a terület, de a szőlő és a bor szeretete és tisztelete is képezi. A kis területen főként Cserszegi fűszeres és Zenit szőlővel gazdálkodunk, melyek között fiatal ültetésű (6-8 éves) és idős (30-35 éves) tőkék is találhatóak. Mellettük Olaszrizling és Zöld veltelini fajtáink is vannak.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

Kézműves szellemiségben, a hagyományok megtartásával és a természetességre törekedve gondoskodunk a borokról. Pincénkben évi, átlag 20 - 22 hl bor bújik meg. A szőlőt kézzel szüreteljük és a zúzás-bogyózást követően fakosaras préseben kíméletesen préseljük. Acél tartályban, fajélesztő nélkül, spontán erjedés útján válik a must borrá. A bor későbbi kezelését kizárólag borkén minimális adagolásával végezzük. (#természetadtaborok)

A birtok borai:

Buja 2018 (Cserszegi fűszeres, Zenit házasítás) - Várvölgy Község bora 2019. Olaszrizling 2017 – Várvölgy Község bora 2018