Gróf Buttler Zrt. - Eger

Középbirtok

Teljes cím:

3300 Eger, Nagykőporos út 23-25

Telefon:

0613543832

Ügyvezető igazgató:

Mikuska Péter

Kereskedelmi igazgató:

Konkoly Mihály

Szőlészet vezető:

Gulyás János

Főborász:

Lóska Zoltán

A birtok története:

Az egri Gróf Buttler Borászatot 1999-ben alapították. 2009-ben új tulajdonosa lett a borászatnak, de a borászati filozófia megmaradt: tökéletes és területhű borokat készíteni a lehető legkevesebb beavatkozással. Ma 35 hektáron gazdálkodunk, boraink csak a saját területeinkről szüretelt szőlőből készülnek. Szőlőink Egerben, két dűlőben találhatóak, a Szarkás tetőn és a Nagy-Eged hegyen. Elsőként a vulkanikus alap talajú Szarkás-tetőn történtek meg a telepítések a 2000-es évben, majd 2003-ban a Nagy-Egeden. A Nagy-Eged hegy fekvését és talajösszetételét tekintve is különleges, igazi Grand Cru terület. Egészen 501 m tengerszint feletti magasságig húzódnak a telepítések, így ezek Magyarország legmagasabb szőlőültetvényei. A teljes déli kitettség, a 20-30% meredekségű lejtők, a kifejezetten köves, mészkő alapú talaj, valamint az állandó légmozgás mind hozzájárul a speciális mikroklíma kialakulásához.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

A rendkívüli minőségű szőlő értékeit megőrizve, hagyományos eljárással készülnek a Gróf Buttler borok. A gyümölcs épségére már a szüret során is kiemelt figyelem jut, és ez a szemlélet kíséri végig a teljes feldolgozási folyamatot. A kisládás kézi szüretet követően, a préselést és a szűrést kihagyva a kékszőlőt bogyózzuk, a bogyókat kíméletesen megroppantjuk, majd kádakban, kézi csömöszölés mellett erjesztjük. Az alkoholos erjedést követően a bort lefejtük és kiváló minőségű tölgyfahordókban érleljük. Fehérboraink részben reduktív technológiával készülnek, megőrizve a szőlő termőterület adta gazdag ízvilágát. A bor készítése során minimális kén kivételével semmilyen anyagot nem adunk a borhoz, az erjedés is spontán, természetes élesztőkkel megy végbe.

Az ültetvény bemutatása:

NAGY-EGED Talaj: rendzina termőtalaj, triászi mészkő, triászi-eocén mészmárga, agyagos vályog Kitettség: déli fekvés Lejtőszög: 8-35% Telepítés: 2003 Terület nagysága: 18 ha Művelésmód: bakművelés, alacsony-, középmagas kordon SZARKÁS-TETŐ Talaj: riolittufa, vályog-agyag Kitettség: déli fekvés, Ny-D-Ny-i fekvés (lejtés) Lejtőszög: 10% Telepítés: 2000 Terület nagysága: 18 ha Termesztett fajták: kékfrankos, merlot, pinot blanc, pinot noir, syrah, cabernet sauvignon, cabernet franc, chardonnay, portugieser Művelésmód: 0,8 illetve 0,9 méteres tőtávolság és 2,4 méteres sortávolság (2,4-*0,8, 2,4*0,9), alacsony kordon Borok stílusa, jellemzői: elegancia, ásványosság, gyümölcsösség, arányos struktúra

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

Előzetes bejelentkezés alapján: 0636-515-335

További gondolatok a birtokról:

Az elsőrangú fajták és legnemesebb ültetvények kiválasztásával, a természet adta értékeket megőrző hagyományos borkészítéssel garantáljuk, hogy e borok természetességükben, eredendő szépségükben kínálják a terroir, a termőhely egyedi, semmivel össze nem hasonlítható élményét.