Gál Lajos Pincészete - Eger

Kisbirtok

Teljes cím:

3300 Eger, Szent Miklós u. 6

Ügyvezető igazgató:

Dr. Gál Lajos

A birtok története:

Amikor 1999-ben úgy döntöttem, hogy önállóan megjelenek pincészetem boraival, célul tűztem ki a borban rejlő sokféleség megjelenítését, bemutatását, a magyar és az egri borászat hagyományainak felújításával, ápolásával. Mindez természetesen nem egyenlő a bezárkózással, mint a helyi borászati kutatóintézet igazgatója, 2010 szeptembere óta pedig mint főiskola oktatója, törekszem a nagyvilágban zajló folyamatok figyelésére, és az új eredmények alkalmazására is. A mai, egyre jobban globalizálódó világunkban a személyiség szerepe egyre inkább csökken, minden tömegszerűvé válik. Úgy gondolom, hogy a bor, különösen az egyedi jegyeket hordozó bor lehet az egyik menedék a személyiség megőrzésében, mind a bort elkészítő, mind pedig az azt elfogyasztó ember számára. Ennek jegyében születtek meg boraim; köztük az immár újra jól csengő nevű Egerszóláti Olaszrizling, az Egri Bikavér.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

A hagyományos egri, riolit-tufába vájt, körülbelül 300 m2-es, kétágú picénk a Rózsásdűlő 37. szám alatt, a háromszintes régi pincesoron található. Itt helyezkedik el egy kisebb feldolgozó, a hordók és egy 30-40 fő befogadására alkalmas kóstolóhelyiség. A birtok alapelveinek megfelelően boraink kizárólag fahordóban érlelődnek. Számos kis (225, 300 és 400 literes) fahordóval rendelkezünk, ezen kívül 5 darab 5 hektoliteres, 5 darab 7 hektoliteres, 10 darab 11,5 hektoliteres, egy darab 24 hektoliteres, valamint két 45 hektoliteres ászokhordónk van még. Ha kisebb, legfeljebb 10-15 fős csoportok látogatnak el hozzánk, őket - egy rövidebb pincelátogatás után - a házunk alatti kóstolóteremben és palackos érlelőben látjuk vendégül.

Az ültetvény bemutatása:

Pincészetünk mintegy 8 hektár szőlővel rendelkezik olyan dűlőkben, melyek Egerszólát, Egerszalók, Ostoros és Eger határának legjobbjai közé tartoznak. Ezen kívül 1,3 hektár termését vásároljuk fel. A Síkhegy 1986-ban teleptett, egykori nagyüzemi ültetvény, amely két darabban, 2002 és 2007 elején került a pincészet tulajdonába. A tőkék művelésmódját felerészben már átalakítottuk a sokkal jobb minőségű termést biztosító középmagas kordonra. A Nagy-Eged az Egri Borvidék talán legjobb dűlőjében található, Szendrey László tulajdonában lévő ültetvény termése biztosítja Egri Bikavér [link!] boraink egyik alapját. Egerszalók 1978-ban telepített egykori nagyüzemi szőlőtáblából két félhektáros darab került a kilencvenes évek elején a tulajdonunkba. Az itt szüretelt szőlő borának egy része évről évre az Egri Veres alapját képezte, a többit pedig más pincészeteknek adtuk el. Egerszólát a pincészet bázisát jelentő ültetvényt 1999 tavaszán telepítettük.

A birtok borai:

Birtokunk célja egyedi karakterű, hagyományos, egri borok készítése. Ennek érdekében a pincében amikor csak lehet, a legkíméletesebben, kézműves módon, hagyományos eljárásokkal dolgozunk. Az Egri Borvidék hazánkban egyedülálló módon mind fehér- mind pedig vörösborban képes világszinten is kiemelkedő minőséget adni. Fehérborban az Egerszóláti Olaszrizlingre, vörösben pedig elsősorban az Egri Bikavérre helyezzük a hangsúlyt.

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

Borkóstolókat tartunk.