Folly Arborétum és Borászat - Badacsonyörs

Kisbirtok

Teljes cím:

Kápolnavölgyi út 25

Telefon:

06203320533

Ügyvezető igazgató:

Dr. Folly Réka

Kereskedelmi igazgató:

Werner Péter

Szőlészet vezető:

Nagy Leopold

Főborász:

Nagy Leopold

A birtok története:

Arborétum és borászat Badacsonyörsön – egyedülálló párosítás. Örökzöld növénygyűjtemény - családi szőlőbirtok ölelésében. Magyarország egyetlen, családi kézben lévő magánarborétuma, amely többszázféle tűlevelűnek, kétszázféle lombos fának és többezer tő évelőnek ad otthont, boróka-gyűjteménye szintén nemzetközi szinten jegyzett. A borkészítés, akárcsak az arborétum szeretete és gondozása, generációról generációra szálló örökség a Folly családban. A szőlőtermesztés felvirágoztatása a szépnagypapához köthető, aki a XIX. század közepén vette meg a jelenlegi arborétumot is magába foglaló birtokot a rajta álló épülettel és pincével együtt.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

Borászatunkban évente 45000 palack bort állítunk elő. 2021-ben épített új borászati épületünkben kapott helyet a pince, emellett itt történik a palackozás és címkézés is. Nemcsak a mikroklíma, és a Balaton lokációja, de talaj tekintetében is különleges a borvidék. Általában a bazalt a meghatározó, de mint például az Arborétum ültetvényeinek esetében, mészköves, vörös permi homokköves talajjal is találkozhatunk. Borászatunk a badacsonyi történelmi borvidék hagyományaihoz híven főként fehérborokat készít, azok közül is a környékre jellemző fajtákat részesíti előnyben, mint a szürkebarát, muscat ottonel, budai zöld, olaszrizling. 2019-ben debütált vörösborunk, a Boróka vörös, amelyet merlot és cabernet sauvignon szőlőfajtákból készítettünk. 2020-as Rajnai rizling tételük több nemzetközi borversenyről is aranyérmet hozott el. Boraink nagyrésze reduktív eljárással készül, de egyes tételek, mint a Cédrus, hordós érlelést is kapnak.

Az ültetvény bemutatása:

A 10 hektáros szőlőültetvényünkből 6 hektár termő-, 4 hektár új telepítés. Helyileg a Kisörsi-hegy déli lankáin, illetve a gulácsi- és tóti hegy közötti szénégető dűlőbe találhatóak. A borvidékre jellemző szőlőfajtákkal foglalkozunk kiemelten, így az Olaszrizling, szürkebarát, muscat ottonel, Budai zöld, kéknyelű és a rajnai rizlinggel. De a legszigorúbb hagyományokkal részben szakítva kék szőlővel is foglalkozunk. A rozé illetve vörösborainkhoz szükséges alapanyagok jelentős részét még a környéken felvásárlással szerezzük be, de amint az új telepítéseink termőre fordulnak, ez az arány is megváltozik.

A birtok borai:

- Boróka fehér 2022 (Olaszrizling, szürkebarát, muscat ottonel) - Boróka rozé 2022 (kékfrankos, pinot noir) - Boróka vörös 2020 (merlot, cabernet sauvignon) - Buboréka rozé 2022 (kékfrankos rozé) - Budai zöld 2022 (Budai zöld) - Cédrus 2022 (Olaszrizling, szürkebarát) - Kéknyelű 2022 (Kéknyelű) - Olaszrizling 2021 (Olaszrizling) - Rajnai rizling 2020 (Rajnai rizling) - Rajnai rizling 2021 (Rajnai rizling)

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

A Folly Arborétum és Borászat több, mint egy növénygyűjtemény, több, mint egy gondosan ápolt kert, és az azt körülölelő szőlőbirtok. Kertünkben játszóparkkal, a kert tetején kilátóval, bor-, és szörpkóstolóval, míg éttermünkben és a hozzá tartozó grillteraszon friss bisztrófogásokkal és a Folly cukrászműhelyének ízletes süteményeivel várjuk a vendégeket. Egész évben változatos programokat szervezünk a kerti szabadulószobáktól kezdve az interaktív programokon és fényfestés kerti sétákon át a borvacsorákig.

Természeti és kulturális látnivalók a környéken:

Szigligeti Vár, Badacsony tanösvény - Kisfaludy kilátó, sétahajózás a Balatonon, kerékpározás a Balatoni Bringakörúton, Tapolcai-Tavasbarlang, Salföldi Major

További gondolatok a birtokról:

A Folly Arborétum nem egyszerűen egy arborétum a sok közül. Nem csak különleges cédrusok és ciprusok egyedi atmoszférájú gyűjteménye, hanem Isten segítségével négy generáció elkötelezett munkájának és kitartásának eredménye, egy 117 éve folyamatosan gyarapodó magán arborétum, amely szépségével, mediterrán hangulatával egyedülálló kertélményt nyújt. Ezt a kertélményt egészíti ki a családi Borászat, amely 10 éves működése alatt számos díjnyertes bort készített.