Fodor Borbirtok - 8241 Aszófő

Középbirtok

Teljes cím:

Hunyadi utca 9.

Email cím:

info@fodorbor.hu

Telefon:

+36306203778

Ügyvezető igazgató:

Fodor Gyula

Kereskedelmi igazgató:

Kollek-Fodor Dorina

Marketingigazgató:

Kollek-Fodor Dorina

Szőlészet vezető:

Fodor Gábor

Főborász:

Fodor Gábor

A birtok története:

Fodor Borbirtok egy tradicionális családi borászat a Balaton északi partján. Az ősi családi pince 1858-ban épült Aszófőn a Vörösmáli dűlőben. Fodor Gyula és felesége a családi gyökerekhez visszatérve 1990-ben alapította a pincészetet. A szülők magasszintű szakmai végzettsége és tapasztalata, valamint az időközben felnőtt két gyermek újdonságra való nyitottsága és lendületessége hozzájárul a kiválóm inőséghez és megbízhatósághoz.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

A birtokközpontunk Szentbékkállán a Káli-medencében található. Itt történik a szőlőfeldolgozástól a palackozáson át az érlelésig minden technológiai folyamat.Boraink többségében a könnyedség és gyümölcsösség dominál, ezek a tételek reduktív technológiával készülnek. Emellett legkiemelkedőbb, dűlőszelektált borainkat fahordóban is érleljük.

Az ültetvény bemutatása:

Összesen 12 ha-on gazdálkodunk, széles fajtaválasztékkal dolgozunk, fehér-,rozé és vörösborokat is készítünk. Ez a birtoknagyság optimális egy családnak, mert íg yminden munkafolyamatban részt tudunk venni személyesen, ami egyben a minőség záloga is. Terméskorlátozást alkalmazunk, hogy igazán jó alapanyagot szüretelhessünk

A birtok borai:

Aszófői Olaszrizling Mindszentkállai Olaszrizling Balatonakali Olaszrizling Aszófői Olaszrizling Vörösmál Aszófői Chardonnay Örvényesi Juhfark Aszófői Rajnai rizling Irsai Olivér Cserszegi fűszeres Zenit Kékfrankos rozé Cabernet sauvignon rozé Balatonudvari Kékfrankos Aszófői Cabernet sauvignon Balatonudvari Kékfrankos Templom Aszófői Cabernet sauvignon Vörösnmál

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

Egy 20 és egy 40 fős borkóstoló terem várja a borkedvelőket. A borbemutatót családunk valamelyik tagja tartja. Megismerhetik hitvallásunkat, pincészetünk és az egyes borok születésének történetét. A termőhelyi sajátosságokat is bemutatjuk. A könnyű, gyümölcsös reduktív tételek után a testesebbek következnek, amelyek segítségével ismerhetik meg arculatunkat, és az általunk alkalmazott technológiát.

Természeti és kulturális látnivalók a környéken:

Természeti értékek A terület védett növényfajok tekintetében igen gazdag. Eddigi vizsgálataink alapján 27 védett növény előfordulása ismert a területről. Például tavaszi hérics (Adonis vernalis), leánykökörcsin (Pulsatilla grandis),fekete kökörcsin (Pulsatilla pratensis ssp. nigricans) és sárga kövirózsa (Jovibarba hirta). Kiemelkedő botanikai érték hazánk egyik legnagyobb téltemető (Eranthis hyemalis) állománya. E felbecsülhetetlen érték egy rontott gyertyános tölgyesben él. Műemlékek A vasútállomástól délre, közel a Balaton-parti nádasokkal körülvett természetvédelmi területhez található a román stílusú templomrom, ami római kori maradványokon az 1260-70-es években épült egyhajós templom maradványa. Érdekes látnivaló a vasút és az Aszófőt Balatonfüreddel összekötő felső út között a Vörösmáli dűlőben elterülő pincesor. A présház-pincék sora különösen Tihany felől közelítve megkapó látvány az előtérben dús növényzetű vizenyős rétekkel, a háttérben a hegyoldalra felkúszó, nagyobb facsoportokkal tarkított szőlőkkel.

További gondolatok a birtokról:

A jól elvégzett szakmai munka eredménye a hazai és a nemzetközi borversenyeken elért sikerek. Úgy gondoljuk, hogy mindig a jobbra kell törekedni, ezért nem állunk meg a fejlesztésekkel.