Ferenczi Szőlőbirtok - Alsónána

Kisbirtok

Teljes cím:

Ferenczi Szőlőbirtok

Telefon:

0612014882

Ügyvezető igazgató:

Debreczeni Kálmán

Szőlészet vezető:

Bayerle János

Főborász:

Debreczeni Kálmán

A birtok története:

Debreczeni Kálmán a pénzügyi és befektetési ügyeket hagyta ott a szőlő kedvéért. A szekszárdi (ponosabban alsónánai) birtok felesége, Ferenczi Pálma nevét viseli, nászajándékba vette neki 2003-ban és bár a birtokigazgatói tisztséget még ő látja el, a Ferenczi család is jelentősen kiveszi a részét a borászat körüli feladatokból.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

A Szekszárdi dombság egyik védett völgyében, Alsónána határában fekszik a közel 6 ha-os Dél-Délkeleti tájolású ültetvényünk. A dombok ölelésében fekvő, a falu fölé magasodó szőlőtábla kiváló, rendkívül kiegyenlített mikroklímája kedvez a testes kékszőlő termesztésének. A falu határában lévő tavak folyamatosan relatíve magas páratartalmat biztosítanak, ezért még aszályos években is biztonságos a szőlőtermesztés. Az ültetvény talaja agyagon kialakult vastag lösz 10% körüli aktív mésztartalommal. A hegy-völgy irányban elhelyezkedő szőlősorainkat 1, 8X0, 8 m tenyészterületre ültettük. Az egész ültetvény alacsony kordon művelésmódra lett kialakítva, rövid csapos metszést alkalmazunk.

Az ültetvény bemutatása:

A kézzel szüretelt szőlő kis ládákban kerül a pincébe, ahol további szelekció után kerül feldolgozásra. A feltárás folyamatában cél a körülményekhez képest a lehető legkíméletesebb technikák alkalmazása. A vinifikáció során törekszünk a minél tisztább, a területre jellemző ízvilág kialakítására. Az erjesztés során célunk a minél naturálisabb fermentáció, majd az ezt követő hosszas hordós érlelés.

A birtok borai:

Pinot Noir 6600 tő. Merlot 12000 tő. Cabernet Franc 9400 tő. Cabernet Sauvignon 3000 tő. Zweigelt 6200 tő. Szőlőbirtokunk zászlósbora a Ferenczi Cuvée, mely a jobb évjáratokban készül Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon és Merlot házasítás, melyet két évig érlelünk barrique hordóban. A legkiválóbb évjáratokban készül a Ferenczi Superior és Alexandros borunk, melyek az új barrique hordóban érlelődnek 2 évig, és a legjobb hordók szelekciója. Az ínyenc borfogyasztók kedvence a Pinot Noir, melyet szintén barrique hordóban érlelünk.

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

Előzetes bejelentkezés alapján várjuk vendégeinket az Etyek Újhegyen található kóstoló pincénkben.

További gondolatok a birtokról:

A magas tőkeszám és a talajhoz közeli tőke kialakítás előnyeit, az optimális termés mennyiség megválasztása mellett a lehető legmagasabb minőségű szőlő alapanyag megtermelése. Mindennek a lényege a szakszerűen, időben és nagy pontossággal elvégzett fitotechnikai munka, valamint a több lépcsős szüret alkalmazása. Aminek során, ugyanarról a tőkéről két-három menetben, az elkészíteni kívánt bortípusnak, a legmegfelelőbb érettségi állapotban lévő szőlőt szüreteljük. Az újborral és a rosé-val kezdve, a nagy minőségű vörös borokig.