Egly Szőlőbirtok és Borászat - Sümeg

Kisbirtok

Teljes cím:

Sümeg Szent István Tér 10.

Ügyvezető igazgató:

Egly Márk

Főborász:

Egly Márk

A birtok története:

A Püspöki Palota és az alatta húzódó pincerendszer alapjait ifj. Vitéz János veszprémi püspök rakta le 1499-ben, majd Széchenyi György és Padányi Biró Márton püspökök bővítik a pincét, mely a püspöki boradó és tized tárolására szolgált. A Palotához tartozó valamikori szőlőbirtokok a sümegi Öreghegyben és Baglyas-hegyben helyezkedtek el. A Sümegi vár oldalába újratelepített dűlő első hivatalos említésére 1572 találunk példát: Ankerreytter János aranysarkantyús lovag, a király magyar kamarájának tanácsosa a sümegi várban felvett összeírásnak „De numero vinorum” című részében pontos kimutatást ad a vár borkészletéről és a vár alatti szőlőlugas kertről. A sümegi terroir felfedezésének és a borok sikereinek köszönhetően ma 3,5 hektáron gazdálkodik a kis családi borászat az EGLY Szőlőbirtok.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

A borászati feldolgozó a sümegi Öreghegyen a 2 hektár területű Villa Rustica birtokon helyezkedik el.  A borászat egyaránt alkalmaz hagyományos és modern technológiai eszközöket. Jelenleg 3,5 hektáron gazdálkodnak melyet saját maguk művelnek. A szőlő birtokok tagoltan, több táblában helyezkednek el  a sümegi vár oldalában a sümegi Öreghegyen és Baglyas-hegyen. Az alkalmazott művelésmód 30%-a hagyományos bak művelés. Boraikat nagyrészt a magyar gasztronómiában értékesítik. A borok kizárólag csak palackozottan kerülnek forgalomba.

Az ültetvény bemutatása:

A várhegy-dűlő szőlőinek visszatelepítése 2005-ben egy nemzetközi örökségvédelmi program keretében indult el. A terület megálmodója Egly Márk borász. Az először képtelenségnek tűnő tervet későbbiekben már sokan támogatták. A munka három évig tartott. A terület megtisztítása után közel 400m3 földet kellett a sziklába vájt ültető gödrökbe hordani, több tonna követ átmozgatva. Az országban egyedülállóan meredek kitettségek között, sajátos mikroklímával rendelkező területen 2011-ben megszülettek az első borok. Várakozásunkat felülmúlva, Terroir született. A dűlő  800 tőkéből álló XVI. század előtti régi magyar szőlő fajtákból álló- Gohér, Bajor kék, Sárfehér, Lisztes fehér a Csóka szőlő, tüdőszínű Bakator és a Rakszőlő- fajtagyűjteménnyel rendelkezik, melyből tradicionális pezsgő készül. A Balaton-felvidékre jellemző főbb fajtákból - Olaszrizling, Furmint, és Kékfrankos – kiváló borok születnek.

A birtok borai:

Villa Rustica (Olaszrizling, Kékfrankos) Róza Rozé (Kékfrankos Merlot Zweigelt) Muscat (Sárgamuskotály) Vesperas (Öreg tőkék Olaszrizling), Arridens (vörös házasítás), Himfy (Zenit), Castle Hill (Furmint, Olaszrizling), EGLY Pezsgő

 

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

A borászat az 500 éves Püspöki Palota falai között alakította ki a vendégek fogadására alkalmas 80 fős borkóstoló termet, egy 12 fős gasztronómiai kerekasztalt és egy múlt századi szőlészeti-borászati eszközökből és ereklyékből álló múzeumot. A vendégeknek lehetőségük van szőlőskerti sétát tenni a sümegi vár oldalában, vagy dűlő túrára jelentkezni. Látogatást tehetnek a pince 500 éves alagútrendszerében és tetszés szerint kóstolhatják a borászat termékeit.

Természeti és kulturális látnivalók a környéken:

Sümeg legkiemelkedőbb látványossága a barokk történelmi város fölé emelkedő 80 méter magasságban Magyarország legjobb állapotban lévő vára. Egyedi látványosság a barokk belváros szívében elhelyezkedő Püspöki Palota, mely értékes kiállításokban bővelkedik. A Ferences Rendház és Kolostor búcsújáró hely és a Maulbertsch freskókkal díszített Plébánia templom kihagyhatatlan látnivaló, egyedüli Európában. Kisfaludy Sándor szülőháza ma múzeum, valamint Sümeg határában elhelyezkedő őstörténeti bemutató hely (Ősember bánya) is várja az odalátogató turistákat.

További gondolatok a birtokról:

Egly Márk borász filozófiája, hogy a bor nem más, mint a természet és az ember örök párbeszéde, ezért minden munkájában próbálja megtalálni a legnagyobb összhangot a természettel. Borai mind egyéniségek, maguk örömére készítik őket. Elsősorban arra koncentrálva, hogy bemutathassák a Balaton-felvidéki Borvidék egy különleges helyének, a sümegi táj ízeit és illatait. Legnagyobb küldetésük Sümeg szőlészeti és borászati múltjának ápolása és megőrzése, emléket állítva a múltnak, melynek vitathatatlan bizonyítéka a sümegi vár oldalába újratelepített dűlő.