Dobogó Pincészet - Tokaj

Kisbirtok

Teljes cím:

3910 Tokaj Dózsa György utca 1.

Ügyvezető igazgató:

Zwack Izabella, Domokos Attila

Főborász:

Domokos Attila

A birtok története:

A Dobogó Pincészet története az 1995-ös évjárattal kezdődött, amikor Zwack Izabella tulajdonába került. A pincészet a legfejlettebb technológiák alkalmazása mellett máig hűséges maradt a tokaji tradíciókhoz. Kezdetben kizárólag 6 puttonyos aszút készítettek, 2003-tól, amikor Domokos Attila ügyvezetőként és borászként csatlakozott a pincészethez, tovább gondolták a stratégiájukat. Tevékenységük alapja: kiemelkedő minőségű bort készíteni kompromisszumok nélkül.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

5 hektáron termelnek szőlőt az Úrágya, a Betsek, a Szent Tamás és a Szerelmi dűlőkben, alacsony kordon (60 cm) művelésmóddal. Több körben végzik a hozamkorlátozást, így maximum 1-1,2 kg szőlőt hagynak a tőkén. A kézműves borászatban biodinamikus filozófiát követnek, kíméletes technológiával dolgozzák fel a termést, segítik világra a bort.

Az ültetvény bemutatása:

5 hektáron termelnek szőlőt az Úrágya, a Betsek és a Szent Tamás dűlőkben. Több körben végzik a hozamkorlátozást, így maximum 1-1,2 kg szőlőt hagynak a tőkén. A kézműves borászatban természetközeli szőlőtermesztési és borkészítési filozófiát követnek, kíméletes technológiával dolgozzák fel a termést, segítik világra a bort. A pincészet úttörőként készített Tokaj-Hegyalján termett Pinot Noir szőlőből vörösbort.

A birtok borai:

A száraz Furmint 2003-as születése óta igazi nyertes lett a fehérborok között. 2006-ban az angol Decanter magazin „A Legjobb Európai Fehérbor” címmel tüntette ki a 2003-as tételt, a 2007 júniusi Wine Enthusiast pedig megkóstolván a 2004-es évjáratot, „fényes jövőt” ígért a magyar szárazboroknak, a hazai Decanter pedig 2008 tavaszán, fajtaorientált tesztjén győztesként hozta ki a 2006-os Dobogó Furmintot. A 2011-es évjáratú Birtok Furminttal a Decanter World Wine Awards Trófeáját, a 2015-ös évjárattal pedig a VinAgora borverseny „Legjobb Furmint bora” címet szerezte meg. A Betsek és az Úrágya dűlőből kis palackszámmal készítenek dűlőszelektált borokat. Izabella Utca néven 2008 óta készítenek az Úrágya dűlőben termett Pinot Noirból vörösbort. A késői szüretelésű, aszúsodott szőlőszemeket is tartalmazó fürtökből készített édes bor a különleges hangzású Mylitta nevet kapta. (Ady Endre szerelmét és múzsáját, Zwack Máriát nevezte verseiben Mylittának, aki a szerelem babiloni istennője volt.) A 2004-es, 2005-ös, illetve 2006-os évjáratú 6 puttonyos aszúikkal három egymást követő évben elnyerték a Decanter World Wine Awards Trófeáját is. A pincészet azon kis számú termelők körébe tartozik, akik minden évjáratban készítenek 6 puttonyos aszút.

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

A Dobogó borok a helyszínen előzetes bejelentkezés alapján kóstolhatóak. A borok mellett olyan különlegességekkel is találkozhatnak, mint a 2006-os évjáratú Dobogó Ishtar, ami Furmintból készített fiatal balzsamecet, illetve időszakosan elérhető a pincészet számára Dél-Tirolban készülő, aszúszemekben érlelt kéksajt is.