Bóna Bertalan -

Kisbirtok

Teljes cím:

Hon Szentlászlo, súp. č. 1660

Ügyvezető igazgató:

Bóna Bertalan

Kereskedelmi igazgató:

Bóna Ľubomíra

Marketingigazgató:

Bóna Ľubomíra

Szőlészet vezető:

Töröttő Katalin

Főborász:

Jávorka Bence

A birtok története:

Bóna Bertalan több évtizedes, más területen végzett vállalkozási tevékenység után visszatért gyökereihez. Megalapította borászatát, ahol az ökológiai szőlőtermesztés és a borkészítés keretein belül megvalósítja álmait, ugyanakkor tiszteleg elődei előtt.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

Borainkat két családra osztottuk. A ‘fresh‘ vonalon olyan borokat készítünk, amelyeket könnyű inni, könnyen érthetőek. Elsődlegesen a szőlő aromái dominálnak, friss, modern borokról van szó, ugyanakkor érlelési potenciállal is rendelkeznek. A ‘low intervention‘ vonalon olyan borok találhatóak, amelyeket a lehető legkevesebb beavatkozással állítunk elő. Előállítása azt az elvet követi, hogy a bor magától is el tud készülni, csak annak a feltételeit kell biztosítani. E módszer alapján készítették a bort az őseink is. Csak a bor egészségének megőrzése érdekében avatkozunk bele a bor előállításának folyamatába. Megőrizzük a szőlőhegy, a borász és az évjárat jegyeit, hogy egyedi borokat készítsünk. Spontán erjedés és almasavbomlás, hosszabb seprőn tartás, hordós érlelés, szűrés nélkül palackozva legtöbb esetben derítés sincs. Ezek azok a borok, amelyek mélyebb érzékelést kívánnak. Még ha egy ember azt is gondolja, hogy nem képes erre, végül a bor magával ragadja. A legjobb kipróbálni. Megkóstolni közvetlenül azon a helyen, ahol a bor születik. Ez a legjobb mód, hogy megértsük a borokat.

Az ültetvény bemutatása:

Első telepítések 2015-ben, azóta folyamatos bővüléssel, 2022-ben 6 hektár szőlőterülettel. Kizárólag a Szentlászló dűlőben találhatóak az ültetvények, melyek az első pillanattól kezdve az ökológia termesztés alapján vannak művelve. A szőlőhegynek részei vagyunk, ugyanakkor borkészítők is. Célunk egy olyan rendszer létrehozása, amelynek körforgását az ember nem megszakítja, hanem támogatja. Hisszük, hogy ez a szemlélet a borokon keresztül kifizetődik. Szeretnénk olyan borokat készíteni, melyek mindig a lehető legmagasabb minőséget képviselik, a mennyiség másodlagos.

A birtok borai:

Aktuális ajánlatunkat megtalálja weboldalunkon, részletes leírással. További kérdések esetén bátran keressen fel minket.

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

Négyszintes épületünk tetején, panorámás kilátással a Szentlászló dűlőre és a Gerecsére, várjuk önöket borkóstolóra, igény esetén előzetes egyeztetés alapján étel is szállást is biztosítunk. A kóstoló természetesen a szőlőhegy és a borászat exkurziójával egybekötve zajlik, főborászunk vezényletével.