Bodri Pincészet - Szekszárd

Nagybirtok

Teljes cím:

Faluhely dűlő

Telefon:

+3674676700

Ügyvezető igazgató:

Dr. Bodri István

Kereskedelmi igazgató:

Solymos Gergely

Marketingigazgató:

Bodri Orsolya

Szőlészet vezető:

Urbán Péter

Főborász:

Urbán Péter

A birtok története:

Szekszárd déli határában, a festői szépségű Faluhely-dűlőben található a Bodri Birtok, melyet egy önálló kis világnak tekinthetünk. Igazi borturisztikai komplexum, hiszen borászatot, rendezvénycentrumot, éttermet, látványkonyhát és vendégházakat is magában foglal. A szőlő szeretete és a borkészítés hagyománya generációkat ível át családunk történetében. Jelenleg is három generáció munkálkodik azon, hogy a Birtokon minden óramű pontossággal működjön. A birtok építéséhez 1999-ben láttunk hozzá, az első öt hektár szőlőnket 2001-ben telepítettük. A régi érlelőpince 2002-ben épült, 2003-ban követte a feldolgozó és az étteremnek otthont biztosító épület. A nagypincénk 2011-re épült meg, ugyanebben az évben kezdődött meg a vendégházak kialakítása is. A következő nagy fejlesztés, a 2014-ben átadott 1400 négyzetméteres rozéüzem, majd a szőlőterületek bővítése 2018-ban, A saját termő szőlőterületünk így jelenleg több mint 140 hektár.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

300 négyzetméteres érlelő pincénkben történik a prémium tételeink érlelése, a nagyközönség számára pincetúrákon tekinthető meg. A Rozéüzem technológiai kialakítása során azt tartottuk szem előtt, hogy az itt készülő borok - könnyű vörösök, rozék, fehérek-, feldolgozása a lehető leggyorsabban megtörténhessen, hiszen az ilyen típusú boroknál az elsődleges cél, hogy a szőlőből származó aromákat maximálisan megtartsuk. A szüret után mind a szőlő feldolgozása, mind az erjesztés irányított körülmények között történik. A helyiségek közel vannak egymáshoz, a kész bortól a letöltésig kis útvonalon, oxigénbevitel minimalizálásával mozognak a borok a félautomata gépsoron, hiszen ez nem csak a szüretkor fontos, hanem bizonyos borok esetében a teljes élettartamig.

Az ültetvény bemutatása:

A saját termő szőlőterületünk jelenleg több mint 160 hektár. Ebből a legnagyobb rész, Bátaszéken található, 11 hektár a keleti-északkeleti fekvésű Faluhely-dűlőben, 16 hektár a déli kitettségű Gurovica dűlőben, további 3 hektár pedig kisebb ültetvények formájában a környező dűlőkben terem. A Gurovica-dűlő nagyon érdekes, vörös és szürkeagyagos, löszben és mészben gazdag terület. Itt Kadarkánk, Kékfrankosunk, Cabernet Franc-unk, Sauvignonunk, Syrah-nk, Merlot-nk, és egy kevés Rajnai rizlingünk található. Faluhely-dűlőben Olaszrizling, Sauvignon Blanc, Kadarka, Kékfrankos, Pinot Noir, Cabernet Franc, Sauvignon és Merlot terem. A 120 hektáros bátaszéki területünkön a Kékfrankos, a Malbec, a Cabernet és a fehér fajták mellett a terület fele Merlot, hiszen ez a fajta mindig fontos szerepet játszott a pincészetünk életében, mivel kiváló rozéalapanyag, bikavérben is szépet mutat és prémium szintű borokat is lehet belőle készíteni.

A birtok borai:

A Bodri borok széles skálája nagy örömet szerez a könnyed, vidám gyümölcsös borok kedvelőinek, de a nehezebb, mélyebb, titokzatosabb nedűk kedvelői is megtalálják a nekik szánt különlegességeket. A birtokon a technológiai borok adják a termelés nagy részét, melyekből a Rozé, a Bodrikutya és a Civilis QV a legnépszerűbbek. A komolyabb tételek közül a Faluhely sorozatot kell megemlíteni. Ebből kétféle fehér van forgalomban, valamint készül egy vörös házasítás, egy Bikavér, illetve többféle fajtabor is, amikor az évjárat és a minőség megengedi. A birtok prémium tétele az Optimus Cuvée, amely egy bordeaux-i házasítás, valamint vannak szelektált borok - Kékfrankos, Merlot és Cabernet Sauvignon - a Gurovica dűlőből is. Az abszolút csúcsbor No.1 néven fut, mely egy nagyon testes, nagyon koncentrált tétel 2012-ből.

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

A Bodri Birtokon mindig nagy hangsúlyt helyeztünk a vendéglátásra, amit Pölöte Norbert igazgató irányít. OPTIMUS éttermünk volt az első pincészetnél működő, állandó a’la carte konyhával és napi nyitva tartassál üzemelő étterem a borvidéken. A bor és étel harmóniájára különös figyelmet fordítunk, így a Bodri borokkal leginkább összhangban álló ételpárosítások kerülnek ki Makk Norbert séf kezei alól. A fő irányvonal a magyar konyha sokszínűségének bemutatása, kicsit megreformálva és modernizálva, de mindenképp a magyaros ételeket helyezve a fókuszba. A Bodri Birtok igényes kialakítású vendégszobáiban 61 ember tud egyszerre megpihenni és élvezni a nyugalmat, a romantikus, természetközeliséget biztosító birtokunkon. Termálvizes földalatti kupolás római fürdő, jacuzzi és szauna is szolgálja vendégeink kényelmét. A luxus apartmanok a Bodri Birtok szomszédságában, a birtokot ölelő tó partjára épültek. A házak saját napkollektorral és fúrt kúttal vannak ellátva, a falakon belül pedig „5 csillagos” kényelem várja az ideérkezőket.

Természeti és kulturális látnivalók a környéken:

A Bodri Pincészetnél törekszünk arra is, hogy minél több saját terméket állítsunk elő, így mi főzzük be a szörpöket, a lekvárokat. Mindent, ami a birtokon megterem, felhasználunk a konyhán. A bodzaszörp, a csipkebogyó- és kökénylekvár, valamint a saját termesztésű fűszernövények mellett egy igazi különlegességgel is gazdagodott a birtokon belüli gasztrovonal. Pár évvel ezelőtt ugyanis felfedeztünk egy szarvasgomba ültetvényt a birtok mellett elterülő erdőben, mely a génvizsgálat eredménye szerint egy igen értékes és különleges fehér szarvasgomba fajta, ami Magyarországon máshol nem található. Egész évben lehetőség van vezetővel kísért ültetvénybejárásokra, melyet egy szarvasgombás ebéddel vagy vacsorával fűszerezünk meg, amihez a Bodri Pincészet borait kínáljuk fogyasztásra.

További gondolatok a birtokról:

A borvidékeken egyre nagyobb szerepet kap a családi borturizmus, így fontos szempont számunkra, hogy a vendéglátás és a birtok infrastruktúrája is gyerekbarát legyen. Adottságaink ebből a szempontból is ideálisak. Az autós forgalomtól távoli, igazi természetes környezet, tóparttal, dombokkal, nagy terekkel optimális választás a családoknak. A tóba telepített halaknak köszönhetően a horgászat is remek program a birtokon. A gyerekek örömére nemrég játszóteret alakítottunk ki hintával, mászókával, csúszdával, valamint fából faragott pulikutyákkal, kisebb állatokkal. Emellett éttermünkben kifejezetten az ő ízlésükhöz igazodó ételeket állítottunk össze. A gyermek étlapon aranyos színezőkkel, feladatokkal várjuk az óvodás, kisiskolás korosztályt.