Balga Családi Pincészet - Eger

Kisbirtok

Teljes cím:

3300, Eger, Baktai út 8.

Telefon:

30/415-2791

Ügyvezető igazgató:

Balga István

Szőlészet vezető:

Balga István és Balga Irina

Főborász:

Balga István és Balga Irina

A birtok története:

A családi borászat kezdete 1992-re nyúlik vissza, azóta épül a családi gazdaság. Mérföldkőnek tekinthető a 2011-es év, amikor az új generáció is intenzíven bekapcsolódott a borkészítési és –értékesítési folyamatokba. Ennek egyik kézzelfogható eredménye a 2013. évi két borversenyen elért 1. díj.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

A pince az Egerre jellemző tufába vájt pince, amely egész évben egyenletes hőmérsékletű környezetet biztosít a benne fejlődő borok számára. A borkészítés teljes folyamatára jellemző az az elv, hogy XXI. századi eszközökkel, a megszerzett tudásunk és tapasztalataink alapján a lehető legkevesebb, de a szükséges beavatkozásokkal készítsünk minél jobb borokat. Fehérboraink készülnek tartályban és fahordós erjesztéssel-érleléssel is. Vörös boraink kádakban erjednek körfejtés és/vagy kézi csömöszölés mellett és gondosan megválasztott hordókban érleljük őket türelmesen.

Az ültetvény bemutatása:

Ültetvényeink Eger kiváló dűlői között találhatóak, jellemző rájuk a tufás alapkőzet - az Eged-oldal kivételével, amely mészkő alapkőzetű.

A birtok borai:

Frizzante (gyöngyözőbor), Szürkebarát, Chardonnay, Rozé, Egri Bikavér, Syrah, Merlot-Cabernet Cuvée

További gondolatok a birtokról:

A borpalettánkat szeretnénk leegyszerűsíteni, a koncepciónk három-három fehér és vörösbor készítése a jövőben. Fehérborok közül az Egri Csillag lesz a kiemelkedő bor, fajtaborként a nemsokára termőre forduló Olaszrizlinget szeretnénk készíteni és a felfrissülésre vágyóknak egy gyöngyözőbort ajánlunk. Vörös boraink közül az Egri Bikavér házasítása a legfontosabb feladatunk, fajtaborként Syrah-t forgalmazunk és „nagy” vörösbornak szánjuk Merlot-Cabernet, klasszikus bordói házasításunkat.

Erre a birtokra szavazok