Anna Borház - Érsekhalma

Középbirtok

Teljes cím:

6348 Érsekhalma, Szőlőtelep

Telefon:

06306955251

Ügyvezető igazgató:

Gonda János

Kereskedelmi igazgató:

Gonda Anna

Marketingigazgató:

Gonda Anna

Szőlészet vezető:

Gonda János

Főborász:

Gonda János

A birtok története:

Az Anna Borház egy kicsi, hagyományos módszerekkel dolgozó családi biogazdaság: szőlőbirtok és borászat a Hajós- Bajai Borvidéken, Érsekhalmán. 1998 óta foglalkozunk biogazdálkodással. A biogazdálkodás a mai napig rengeteg tanulsággal gazdagít minket: ahhoz, hogy sikeresen megműveljük ültetvényeinket, együtt kell működnünk a minket körülvevő ökoszisztémával. Ez csak úgy lehetséges, ha megismerjük és folyamataiba nem hódítóként, riválisként avatkozunk be, inkább együttműködő társként- felhasználva, de nem kihasználva a természetet. A borászati technológiában ugyanaz az elv, mint a szőlőművelésben: kizárólag természetes anyagok jöhetnek szóba, hagyományos kézi eljárások, a természetes folyamatok tiszteletben tartása mellett. Így boraink a maguk útján alakulnak ki, csak a legszükségesebb helyzetekben és mértékben avatkozunk bele életükbe.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

Érsekhalma határában fekvő birtokunkon, borházunkban szeretettel várunk minden érdeklődőt pince- és ültetvénylátogatásra, borkóstolóra. 12 ha szőlőültetvényünkön biogazdálkodást folytatunk, több kísérleti rezisztens fajta bevonásával. Pincénkben kizárólag a saját termésünket dolgozzuk fel, saját kezűleg készítjük borainkat. Az összes termékünk minősített bioélelmiszer. A pincelátogatás során kóstolhatók különleges és muzeális boraink, végigkövethető a bor- és a pezsgőkészítés folyamata, betekintést nyújtunk a biogazdálkodás, bioborászkodás rejtelmeibe.

Az ültetvény bemutatása:

Fajtáink: Olaszrizling Chardonnay Bácska Pannonija Palatina Néró Eszter Kékfrankos Merlot Cabernet Sauvignon Talaj: fekete erdőtalaj 80 cm mélységig, alatta lösz alapkőzet Dűlők: Hétvölgy (az Érsekhalmi Hétvölgy természetvédelmi terület mellett húzódó löszpart)

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

Érsekhalma határában fekvõ birtokunkon, borházunkban szeretettel várunk minden érdeklõdõt. 30-35 fõt tudunk egyszerre vendégül látni. Szívesen szervezünk pincelátogatást, borkóstolót, kemencében, bográcsban készített ételekkel pedig igazi falusi lakomával várjuk az éhes utazót. A pincelátogatás során kóstolhatók különleges és muzeális boraink, végigkövethető a bor- és a pezsgőkészítés folyamata, betekintést nyújtunk a biogazdálkodás, bioborászkodás rejtelmeibe. Az ebéd, vacsora menüsorát az egyéni igények szerint állítjuk össze. Szabad tűzön, bográcsban, kemencében készítjük remek tájjellegű, hagyományos falusi ételeinket friss, természetes helyi alapanyagokból. Kiemelt csomagajánlatunk: bortúra és kenyérsütés a Hajósi Pincefaluban és Érsekhalmán. A teljes hétvégi program keretében nemcsak a hajósi borokkal, sváb ételekkel és a Pincefaluval ismerkedhet meg a látogató, de a kenyérsütés ősi titkait is elsajátíthatja, saját cipója elkészítése során.

Természeti és kulturális látnivalók a környéken:

Tartalmas kiegészítő program a felújított hajósi barokk kastély tárlatának megtekintése, melynek gazdag kiállítási anyaga igazi kultúrtörténeti érdekességeket mutat be. Az Európában egyedülálló Hajósi Pincefalu utcáin sétálgatva lehetőség nyílik a környék történelmének, kultúrájának a mindennapi arcát felfedezni- szabadon vagy vezetett túra formájában. Érsekhalma a Gemenci Erdõ- és Vadgazdaság közvetlen közelében fekszik, így a programok könnyedén összeköthetõek vadászattal, horgászattal, lovaglással, természetjárással. A Hajósi Pincefalu védõszentjének, Szent Orbánnak ünnepe egy minden évben rengeteg turistát vonzó esemény. Május végén, az Orbán névnaphoz (május 25.) közelebb esõ hétvégén kerül megrendezésre, a pincefaluban. Ilyenkor pincék között felbolydul az élet, a szõlõsgazdák a présházakban töltik a napot családjukkal, barátaikkal, vendégeikkel. A falu, ahol csak a bor lakik, három napra megtelik ünneplõ, mulató emberekkel, kézmûvesekkel, zenészekkel.