Anna Borház - Érsekhalma
Középbirtok
Teljes cím:
6348 Érsekhalma, Szőlőtelep
Email cím:
info@annaborhaz.huWeboldal:
http://www.annaborhaz.hu
Telefon:
06306955251
Ügyvezető igazgató:
Gonda János
Kereskedelmi igazgató:
Gonda Anna
Marketingigazgató:
Gonda Anna
Szőlészet vezető:
Gonda János
Főborász:
Gonda János
A birtok története:
Az Anna Borház egy kicsi, hagyományos módszerekkel dolgozó családi biogazdaság: szőlőbirtok és borászat a Hajós- Bajai Borvidéken, Érsekhalmán. 1998 óta foglalkozunk biogazdálkodással. A biogazdálkodás a mai napig rengeteg tanulsággal gazdagít minket: ahhoz, hogy sikeresen megműveljük ültetvényeinket, együtt kell működnünk a minket körülvevő ökoszisztémával. Ez csak úgy lehetséges, ha megismerjük és folyamataiba nem hódítóként, riválisként avatkozunk be, inkább együttműködő társként- felhasználva, de nem kihasználva a természetet. A borászati technológiában ugyanaz az elv, mint a szőlőművelésben: kizárólag természetes anyagok jöhetnek szóba, hagyományos kézi eljárások, a természetes folyamatok tiszteletben tartása mellett. Így boraink a maguk útján alakulnak ki, csak a legszükségesebb helyzetekben és mértékben avatkozunk bele életükbe.
A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:
Érsekhalma határában fekvő birtokunkon, borházunkban szeretettel várunk minden érdeklődőt pince- és ültetvénylátogatásra, borkóstolóra. 12 ha szőlőültetvényünkön biogazdálkodást folytatunk, több kísérleti rezisztens fajta bevonásával. Pincénkben kizárólag a saját termésünket dolgozzuk fel, saját kezűleg készítjük borainkat. Az összes termékünk minősített bioélelmiszer. A pincelátogatás során kóstolhatók különleges és muzeális boraink, végigkövethető a bor- és a pezsgőkészítés folyamata, betekintést nyújtunk a biogazdálkodás, bioborászkodás rejtelmeibe.
Az ültetvény bemutatása:
Fajtáink: Olaszrizling Chardonnay Bácska Pannonija Palatina Néró Eszter Kékfrankos Merlot Cabernet Sauvignon Talaj: fekete erdőtalaj 80 cm mélységig, alatta lösz alapkőzet Dűlők: Hétvölgy (az Érsekhalmi Hétvölgy természetvédelmi terület mellett húzódó löszpart)
Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:
Érsekhalma határában fekvõ birtokunkon, borházunkban szeretettel várunk minden érdeklõdõt. 30-35 fõt tudunk egyszerre vendégül látni. Szívesen szervezünk pincelátogatást, borkóstolót, kemencében, bográcsban készített ételekkel pedig igazi falusi lakomával várjuk az éhes utazót. A pincelátogatás során kóstolhatók különleges és muzeális boraink, végigkövethető a bor- és a pezsgőkészítés folyamata, betekintést nyújtunk a biogazdálkodás, bioborászkodás rejtelmeibe. Az ebéd, vacsora menüsorát az egyéni igények szerint állítjuk össze. Szabad tűzön, bográcsban, kemencében készítjük remek tájjellegű, hagyományos falusi ételeinket friss, természetes helyi alapanyagokból. Kiemelt csomagajánlatunk: bortúra és kenyérsütés a Hajósi Pincefaluban és Érsekhalmán. A teljes hétvégi program keretében nemcsak a hajósi borokkal, sváb ételekkel és a Pincefaluval ismerkedhet meg a látogató, de a kenyérsütés ősi titkait is elsajátíthatja, saját cipója elkészítése során.
Természeti és kulturális látnivalók a környéken:
Tartalmas kiegészítő program a felújított hajósi barokk kastély tárlatának megtekintése, melynek gazdag kiállítási anyaga igazi kultúrtörténeti érdekességeket mutat be. Az Európában egyedülálló Hajósi Pincefalu utcáin sétálgatva lehetőség nyílik a környék történelmének, kultúrájának a mindennapi arcát felfedezni- szabadon vagy vezetett túra formájában. Érsekhalma a Gemenci Erdõ- és Vadgazdaság közvetlen közelében fekszik, így a programok könnyedén összeköthetõek vadászattal, horgászattal, lovaglással, természetjárással. A Hajósi Pincefalu védõszentjének, Szent Orbánnak ünnepe egy minden évben rengeteg turistát vonzó esemény. Május végén, az Orbán névnaphoz (május 25.) közelebb esõ hétvégén kerül megrendezésre, a pincefaluban. Ilyenkor pincék között felbolydul az élet, a szõlõsgazdák a présházakban töltik a napot családjukkal, barátaikkal, vendégeikkel. A falu, ahol csak a bor lakik, három napra megtelik ünneplõ, mulató emberekkel, kézmûvesekkel, zenészekkel.