Aklan-pince - Lesencetomaj

Kisbirtok

Teljes cím:

8318 Petőfi u. 57

Ügyvezető igazgató:

Aklan György

Kereskedelmi igazgató:

Aklan Ibolya

Főborász:

Aklan György

A birtok története:

1985-ben kezdtük Lesenceistvándon, fél hektár régi, vegyes, hagyományos ültetvénnyel, családi művelésben, ami annyira megtetszett, hogy 2004-ben 8,5 hektárra bővítettük a szőlőterületet Lesencetomajon, és forgalomba hoztuk a megtermett bort. 2012-ben megépítettük az 50 fő befogadására alkalmas borházat, amelyet két ászok-pinceszárnnyal bővítettünk.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

A 270 m2 területű borpince három fő része: a 30 m2-es feldolgozó terem, benne a zúzó-bogyózó és két darab, 10 ill. 15 hl-es mechanikus prés: a 90 m2-es erjesztőtér, benne 2 db 50 hl-es koracél tartály fehérboroknak és 5 db 50 hl-es AVET (DD Inox), mindegyik hűthető: továbbá 2, összesen 150 m2-es dongapince-szárny, 10 - 15 hl es tölgyfahordókkal, ászkolás céljából. Az építményhez tartozik az 50 fő befogadására alkalmas borkóstoló. Téli vendéglátást a központi fűtést adó kazánnal és a hangulatot árasztó kemencével teszünk kellemesebbé.

Az ültetvény bemutatása:

Az ültetvény két, 4 ha-nál nagyobb területen fekszik a tapolcai medence nyugati szélén, a keszthelyi hegység délkeleti lejtőin. A művelésmód középmagas kordon rövid csapos metszéssel, erős terméskorlátozással. A szőlőmunkák nagyobb része, mint pl. a szüret is, kézi erővel történik. Hét szőlőfajtát telepítettünk: Cserszegi fűszerest, Chardonnayt, Szürkebarátot, Kékfrankost, Cabernet franc-ot és sauvignon-t és Syrah-t. A Lesencevidék szőlei a Balaton-felvidék-i borvidék legjobb termőhelyei a kataszteri pontszámok alapján: Lesencetomaj 348 pontot ér el, a balaton-felvidéki átlag 328 pont.

A birtok borai:

Natur borokat készítünk, aminek a filozófiája az, hogy a szőlőt és a bort megteremti a Jóisten, mi meg vigyázunk rá. Ez az elv igen gyakran hozott sikereket, pl. "Magyarország legjobb újbora" 2010-ben, két ezüst az AWC Vienna borversenyen,"Veszprém Vármegye bora" 2023-ban, emellett számos arany és ezüst érem borversenyeken. A felsorolt szőlőfajták borai mellett rozét is készítünk, többnyire Kékfrankos és Syrah alapon, valamint házasításokat, mint a L'ESENCIA és a BiBORKA küvé.

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

Borkóstolóink igen népszerűek, sok visszatérő vendégünk van, jó boraink mellé házi készítésű hidegtálat kínálunk borkorcsolyának. Tartottunk pincénkben zenés programokat, pl. a magyarpolányi énekkar vagy máskor Széles András, hazánk legnagyobb citeraművésze tisztelt meg látogatásával. Citeraesteket többször is szerveztünk.

Természeti és kulturális látnivalók a környéken:

Lesencetomaj földrajzi fekvése mind a szőlő, mind a turisták számára igen kedvező: 20 km-es körön belül egy hét minden napjára jut program: a Balaton, Tapolca, Sümeg, Badacsony, Keszthely, Hévíz, Szigliget várják élményekkel a vendégeket. Pincénk elől a Balaton-felvidék egyik legszebb panorámája kápráztatja el az ide látogatót.

További gondolatok a birtokról:

A birtokon a szőlőművelés AKG-rendszerben történik, ami természetbarát megközelítést jelent. A szüretelés gondos kézi válogatással történik, a szőlőfürtök egészben, nem törött állapotban jutnak be a pincébe, a borkezelés pedig minimálisra csökkentett idegen anyag felhasználásával végezzük.

Erre a birtokra szavazok