Velence Bence-hegyi Borkert - Velence

Kisbirtok

Teljes cím:

2481 Velence Sárgaföldes u. 14.

Telefon:

30/238-7005

Ügyvezető igazgató:

Mayláth Endre

Kereskedelmi igazgató:

Mayláth Endre

Marketingigazgató:

Mayláth Endre

Szőlészet vezető:

Mayláth Endre

Főborász:

Mayláth Endre

A birtok története:

Az országos filoxéra vész után a velencei szőlőhegyet is újratelepítették. A telepítés fő szőlőfajtái az olaszrizling, mézesfehér, ezerjó (itt hárslevelűnek hívták) és a szlanka. 1972. évi terület rendezés után a régi családi szőlőterületeket szétparcellázták üdülő ingatlanokká. Velence Bence-hegyi szőlőkből alig maradt, hisz a területet üdülési célra vásárolták meg az új tulajdonosok. A saját szőlőterületemet 1966-ben vásároltam meg, erősen hiányos és elhanyagolt állapotban. Elsődleges célom egy borospince-présház építése volt, mely 1969-1970-ben megvalósult. Következő lépés a szőlők újratelepítése, mely 1972-1975 közt megvalósult.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

1969.-ben elkészült és a ház alatti borospince és présház 1985-ig funkcionált, majd 1985 től új korszerűbb pince, présház és palackozó épült az akkor még családi hasznosítás méreteiben. A régi pince tíz évig pezsgőkészítésem helyszíne, majd a mai napig palackozott boraimnak és a bortrezornak van kialakítva. Az 1985-ben ép pincében borászati tartályok, barrique hordó, 25-30 és 50 literes üvegballonok vannak. A szőlőfeldolgozás zúzó-bogyózó géppel, cefre szivattyúval, 3, 4, 5 és 700 literes erjesztőkádakkal, majd 125, 400 és 700 literes szőlőpréssel történik. A borok derítés és laborvizsgálatot követő kezelés után membránszűrővel kerülnek palackozásra előkészítve. A palackozás a belső üvegmosás és fertőtlenítetés után kerül sor.

Az ültetvény bemutatása:

A 1975. évben újratelepített szőlő 2 m. sortávolságú 1 m. tő távolságú és alacsony kordon művelésű. Az akkori idők divatja szerint a terület 2/3-a fehér, míg 1/3 kék szőlővel lett betelepítve. A fehér szőlő 80%-a Rizlingszilváni és a maradék Ottonel muskotály és Szürkebarát. A kék szőlő fele- fele arányban Kékfrankos és Kékoportó. Évek múlva derült ki, hogy a É-D. fekvésű, 10% leejtésű, vulkanikus eredetű erodált talajon a Rizlingszílváni és az Oportó nem az ideális szőlőfajta. Folyamatosan történik a kiöregedett tőkék leváltása Kékfrankos fajtára.

A birtok borai:

A pincészet kizárólag a Velencei-tó környéki szőlőkből készít bort. Saját területből: Bence-hegy gyöngye (fehér cüvée) Bence-hegy könnye (fehér cüvée) Bence-hegy vére (vörös cüvée) Bence-hegyi Vedres (vörös cüvée) Bérelt területből: Cabernet Sauvignon Zweigeglt OlaszrizlingRajnai rizling Borversenyeken elért legmagasabb eredmények: 2004 Syngenta Cvadris díj. Aranyérem: Megyei Borversenyeken. Etyek 1985, Székesfehérvár 1987 2.db., Mór 1989 (kistermelői 1.díj) Borvidéki 2004. Hegyközségi 2003. Helyi: 8-10 db. Vendégek: A Velence Bence-hegyi Borkert és Borbarát Klub 50 személyig tud vendéget fogadni a kerthelyiségében májustól október végéig. A panoráma kilátású borkertben a tájegység borainak kóstolásán

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

A Velence Bence-hegyi Borkert és Borbarát Klub 50 személyig tud vendéget fogadni a kerthelyiségében májustól október végéig. A panoráma kilátású borkertben a tájegység borainak kóstolásán kívül a gazda saját főzésű pálinkáit is megízlelhetik a vendégek. Borkorcsolyának vegyes paraszttálat, parasztsonkát, háziszalámit, császárszalonnát, sajttálat és korlátozottan mangalica húsosszalonnát kínál a gazda. Különleges ajánlat a BORVACSORA, mely pálinkás fogadással, vegyes paraszttálas étkezéssel és ót féle bor kóstolásából áll. A vendégeknek a gazda elmondja a szőlőterület múltját, jelenét és bemutatja a kóstolt borokat.