Tiffán Ede és Zsolt Pincészete - Villány

Középbirtok

Teljes cím:

7773 Villány, Erkel Ferenc utca 10.

Email cím:

iroda@tiffans.hu

A birtok története:

A vállalkozás gyökerei részben családi vonatkozásúak: Tiffán Ede a kilencedik generáció a Tiffán családban, aki Villányban illetve Villánykövesden szőlővel és borral foglalkozik.A vállalkozás másik eredője Tiffán Ede szakmai múltja: a Kertészeti és Szőlészeti Főiskolát 1965-ben elvégezve, 27 évig a villányi nagyüzemekben (Állami Gazdaság, Szövetkezet) okleveles kertészmérnökként szőlészkedett, borászkodott.1967 óta saját szőlőbirtokkal és pincével is rendelkezett.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

A családi birtok szőlőterületei a villányi borvidék villányi termelési körzetében annak legjobb dűlőiben találhatók: úgymint Jammertálban, Sterntálban, az Ördögárokban, Remetében, a Kopáron és a Várerdőben.A szőlőterület nagysága: 25 hektár A területek zöme déli, a kisebbik része keleti illetve nyugati fekvésű, többségük 130-200 m tengerszint feletti magasságban helyezkednek el.Szőlőfajták: Portugieser, Kadarka, Kékfrankos, Pinot noir, Merlot, Cabernet franc, Cabernet sauvignon.Az ültetvények művelésmódja középmagas kordon, melyen egy- és kétrügyes rövidcsapos metszést folytatunk.A legjobb fekvésekben - a kiváló minőség elérése érdekében - a visszafogott metszéssel már eleve behatárolt termésmennyiséget még zöldszürettel tovább korlátozzuk.Az ültetvényeket olyan ápolásban részesítjük, hogy a betakarításra kerülő termés teljesen egészséges kerüljön feldolgozásra: e cél elérése érdekében a szüret és a feldolgozás folyamán a fürtöket kétszer megválogatjuk.

A birtok borai:

Számos eredmény közül néhány fontosabb: Les Citadelles du vin 2003: Trophe exellence Paris Vinalies Internationales 2003: arany, 2006: arany Mondial du Pinot Noir 2006: arany (a verseny történetének egyetlen magyar aranyérme) , 2007: ezüst A Magyar Tudományos Akadémia bora 2010 11.Vinagora 2010: arany

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

Lehetőség van :borkóstolóra, étkezésre,borértékesítésre,illetve a zenés,műsoros estek is alappillérei szolgáltatásainknak.

További gondolatok a birtokról:

A feldolgozó és a pince építése 1993-ban kezdődött, és több lépésben alakult ki a mai nagysága és szerkezete.Az épület végső formája Viczencz Ottó tervei alapján alakult ki. Főbb egységei: erjesztőtér, boltíves ászok pince, légkondicionált barrique pince, palackozó, készáruraktár, borkóstolóhelység, terasz.

Erre a birtokra szavazok