Pók Tamás Pincéje - Eger

Kisbirtok

Teljes cím:

Eger, Kistályai út

Email cím:

info@poktamas.hu

Telefon:

30/419-1790

Szőlészet vezető:

Pók Tamás és Szűcs Böbe

Főborász:

Pók Tamás és Szűcs Böbe

A birtok története:

Kutató szőlészként kezdtem 1981-ben, majd egy kaliforniai ″farmgyakorlat″ vezetett a borászok világába, ahol 1991-től vetettem meg lábamat - valószínűleg véglegesen. Mi tetszett jobban ebben a világban? A szőlőtermesztésnél sokrétűbb teremtői munka, a gyorsabb beteljesülés lehetősége, a kimeríthetetlen megújulás ritka adottsága/dialektikája, a művészi szintű önkifejezés szabadsága, az értő fogyasztók csillogó tekintetei... Kipróbáltam a ″minőségi″ borászkodás főbb technológiáit, kezdve a bátaapáti székhelyű, világszínvonalú technikával felszerelt Eurobor Kft. ″acélpincéjétől″, az egri Pók-Polónyi Pince korszerű ismereteket hagyományos ászkolással ötvöző, szerényebb kivitelezésű tufa-manufaktúráján át az amerikai (nemzetközi) borízlésnek meghajoló Monarchia Borászat folytonos útkereséséig, reduktív-oxidatív váltógazdálkodásáig.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

Törekszem mind a minőség, mind az egyediség tökéletesítésére. Ennek érdekében visszatértem a szőlőfeldolgozás és a borkészítés hagyományos módjaihoz és eszközeihez: beköltöztem nagyapám pincéjébe, mely a Kistályai útról nyíló Erzsébet völgyben található. Ez egy két termes pince, az egyikben a feldolgozás, a másikban az érlelés folyik. A berendezések is nagyapám korabeliek, melyeket egy szivattyúval és egy bogyózóval egészítettem ki. Az első évben még préseltünk az öreg sutúval, de azóta ezt is elhagytuk, mint ahogy elhagytuk a fajélesztő, illetve az almasav bontó kultúra használatát is. Még a fehér szőlőket is héjon erjesztem, a párommal, négy kezünkkel csömöszöltük a törkölyt. A borok érlelését fahordókra bízzuk, kerüljük az „új fa„ használatát.

Az ültetvény bemutatása:

A szőlőim összterülete jelenleg 4,5 ha. Eger legjobb dűlőiben találhatók: a Nagy Eged hegyen és a Nagy Galagonyásban Kékfrankos, a Rádéban Cabernet franc, a Síkhegyen pedig Leányka terem. Saját telepítéseimet 2001-től végeztem a Pajdosban, ahol közel 3 hektárnyi szőlőm van, korszerű ültetvényszerkezetben. 5200 tőkét ültettünk hektáronként. A vörös fajták közül 7 szerepel: Kékfrankos, Kadarka, Merlot, Pinot noir, Cabernet franc és sauvignon és Syrah. A fehér fajták kisebb területet kaptak, alig fél hektárt tesz ki a Furmint és a Hárslevelű. Melléjük jövőre néhány sor Rizling ültetését tervezem. Törekszem mind a minőség, mind az egyediség tökéletesítésére. Még sok tartalék van elsősorban a szőlőtermesztés területén, minél jobban szeretném megismerni a dűlőket, meg kell találnom a tőkék terhelésének egyensúlyát, ki kell próbálnom különféle szüreti időpontokat. Újra a felfedezés és az elmélyülés izgalmas korszakát élem.

A birtok borai:

Síkhegyi Leányka 2012 Rigópohár 2011 Négykezes 2010 Nagygalagonyási Kékfrankos 2011 Nagy Egedi Kékfrankos 2009 Pajdos vörös házasítás 2009

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

Tufapincében illetve tavasztól őszig kerti lugasban 16-18 főnek kínálunk ültetett kóstolást kies környezetben. Hat bort mutatunk be, ezekhez illő kézműves sajtok, házi sütésű kenyér és saját főzésű szőlőlekvár kíséretében.

Természeti és kulturális látnivalók a környéken:

Eger barokk belvárosa és fürdői, a Bükk hegység turisztikai szépségei ( Felsőtárkány, Lillafüred, Szalajka-völgy), sétalovaglás

További gondolatok a birtokról:

Kipróbáltam a ″minőségi″ borászkodás főbb technológiáit, kezdve a bátaapáti székhelyű, világszínvonalú technikával felszerelt Eurobor Kft. ″acélpincéjétől″, az egri Pók-Polónyi Pince korszerű ismereteket hagyományos ászkolással ötvöző, szerényebb kivitelezésű tufa-manufaktúráján át az amerikai (nemzetközi) borízlésnek meghajoló Monarchia Borászat folytonos útkereséséig, reduktív-oxidatív váltógazdálkodásáig. Mindez nem volt elég, persze a világ változott bennem és körülöttem is, a gazdasági kényszer (versenyképesség) is jelölte utamat, de alapvetően a kíváncsiság, az új felfedezésének vágya, hajtóereje végül visszazárta pályámat saját gyökereimhez, a folyamatok természetes helyességére hagyatkozó, szinte eszköztelen bormívességhez. Ezúttal igazi társra leltem, akivel megosztom életemet is.