Pók Tamás Pincéje - Eger
Kisbirtok
Teljes cím:
Eger, Kistályai út
Email cím:
info@poktamas.huWeboldal:
http://www.poktamas.hu
Telefon:
30/419-1790
Szőlészet vezető:
Pók Tamás és Szűcs Böbe
Főborász:
Pók Tamás és Szűcs Böbe
A birtok története:
Kutató szőlészként kezdtem 1981-ben, majd egy kaliforniai ″farmgyakorlat″ vezetett a borászok világába, ahol 1991-től vetettem meg lábamat - valószínűleg véglegesen. Mi tetszett jobban ebben a világban? A szőlőtermesztésnél sokrétűbb teremtői munka, a gyorsabb beteljesülés lehetősége, a kimeríthetetlen megújulás ritka adottsága/dialektikája, a művészi szintű önkifejezés szabadsága, az értő fogyasztók csillogó tekintetei... Kipróbáltam a ″minőségi″ borászkodás főbb technológiáit, kezdve a bátaapáti székhelyű, világszínvonalú technikával felszerelt Eurobor Kft. ″acélpincéjétől″, az egri Pók-Polónyi Pince korszerű ismereteket hagyományos ászkolással ötvöző, szerényebb kivitelezésű tufa-manufaktúráján át az amerikai (nemzetközi) borízlésnek meghajoló Monarchia Borászat folytonos útkereséséig, reduktív-oxidatív váltógazdálkodásáig.
A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:
Törekszem mind a minőség, mind az egyediség tökéletesítésére. Ennek érdekében visszatértem a szőlőfeldolgozás és a borkészítés hagyományos módjaihoz és eszközeihez: beköltöztem nagyapám pincéjébe, mely a Kistályai útról nyíló Erzsébet völgyben található. Ez egy két termes pince, az egyikben a feldolgozás, a másikban az érlelés folyik. A berendezések is nagyapám korabeliek, melyeket egy szivattyúval és egy bogyózóval egészítettem ki. Az első évben még préseltünk az öreg sutúval, de azóta ezt is elhagytuk, mint ahogy elhagytuk a fajélesztő, illetve az almasav bontó kultúra használatát is. Még a fehér szőlőket is héjon erjesztem, a párommal, négy kezünkkel csömöszöltük a törkölyt. A borok érlelését fahordókra bízzuk, kerüljük az „új fa„ használatát.
Az ültetvény bemutatása:
A szőlőim összterülete jelenleg 4,5 ha. Eger legjobb dűlőiben találhatók: a Nagy Eged hegyen és a Nagy Galagonyásban Kékfrankos, a Rádéban Cabernet franc, a Síkhegyen pedig Leányka terem. Saját telepítéseimet 2001-től végeztem a Pajdosban, ahol közel 3 hektárnyi szőlőm van, korszerű ültetvényszerkezetben. 5200 tőkét ültettünk hektáronként. A vörös fajták közül 7 szerepel: Kékfrankos, Kadarka, Merlot, Pinot noir, Cabernet franc és sauvignon és Syrah. A fehér fajták kisebb területet kaptak, alig fél hektárt tesz ki a Furmint és a Hárslevelű. Melléjük jövőre néhány sor Rizling ültetését tervezem. Törekszem mind a minőség, mind az egyediség tökéletesítésére. Még sok tartalék van elsősorban a szőlőtermesztés területén, minél jobban szeretném megismerni a dűlőket, meg kell találnom a tőkék terhelésének egyensúlyát, ki kell próbálnom különféle szüreti időpontokat. Újra a felfedezés és az elmélyülés izgalmas korszakát élem.
A birtok borai:
Síkhegyi Leányka 2012 Rigópohár 2011 Négykezes 2010 Nagygalagonyási Kékfrankos 2011 Nagy Egedi Kékfrankos 2009 Pajdos vörös házasítás 2009
Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:
Tufapincében illetve tavasztól őszig kerti lugasban 16-18 főnek kínálunk ültetett kóstolást kies környezetben. Hat bort mutatunk be, ezekhez illő kézműves sajtok, házi sütésű kenyér és saját főzésű szőlőlekvár kíséretében.
Természeti és kulturális látnivalók a környéken:
Eger barokk belvárosa és fürdői, a Bükk hegység turisztikai szépségei ( Felsőtárkány, Lillafüred, Szalajka-völgy), sétalovaglás
További gondolatok a birtokról:
Kipróbáltam a ″minőségi″ borászkodás főbb technológiáit, kezdve a bátaapáti székhelyű, világszínvonalú technikával felszerelt Eurobor Kft. ″acélpincéjétől″, az egri Pók-Polónyi Pince korszerű ismereteket hagyományos ászkolással ötvöző, szerényebb kivitelezésű tufa-manufaktúráján át az amerikai (nemzetközi) borízlésnek meghajoló Monarchia Borászat folytonos útkereséséig, reduktív-oxidatív váltógazdálkodásáig. Mindez nem volt elég, persze a világ változott bennem és körülöttem is, a gazdasági kényszer (versenyképesség) is jelölte utamat, de alapvetően a kíváncsiság, az új felfedezésének vágya, hajtóereje végül visszazárta pályámat saját gyökereimhez, a folyamatok természetes helyességére hagyatkozó, szinte eszköztelen bormívességhez. Ezúttal igazi társra leltem, akivel megosztom életemet is.