Magister Pincészet - Eger

Kisbirtok

Teljes cím:

3300 Eger Szépasszony-völgy 32-34-es pincék

Ügyvezető igazgató:

Hauser Zoltán, Kis-Tóth Lajos

Kereskedelmi igazgató:

Hauser Zoltán

Marketingigazgató:

Hauser Zoltán

A birtok története:

A Magister Pincészet családi vállalkozásként jött létre 1996-ban. A két tanárember, Hauser Zoltán és Kis-Tóth Lajos közös vállalkozása mára kiegészült a család fiúgyermek tagjaival.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

Pincészetünk családi vállalkozásként jött létre 1996-ban. Meglepő lehet, hogy két tanárember borászkodásra adja a fejét, de még sincs ebben semmi különös. A bor szeretete tokaj-hegyaljai származásunk révén már gyermekkorunkban kialakult, mivel a családban visszamenőleg mindig is foglalkoztak ezzel. Később az élet Egerbe sodort minket, itt is alapítottunk családot, de a vonzalom megmaradt, ezért mihamarabb szerettünk volna egy erre épülő családi vállalkozást. A Szépasszony-völgyben vásároltunk egy pincét, melyet borkóstoltatásra is alkalmassá tettünk és a mai napig működik. A szomszédságában egy borszaküzletet alakítottunk ki (Borarchívum), melyben a Magister borcsalád mellett az Egri Borvidék legjobb pincészeteinek a termékei is megtalálhatóak. Idén egy újabb pince ág vágásával, átalakításával - összekötve a két előbbi pincét - egy Egerben egyedülálló borház kialakítására került sor. A hozzánk ellátogatók átfogó képet kaphatnak – látvány pince segítségével - a borkészítés folyamatáró

Az ültetvény bemutatása:

Saját szőlőterület hiányában a szőlőt vásároljuk, a helyi szőlőtermesztőkkel jó kapcsolatot fenntartva választjuk ki a legalkalmasabb terméseket. Nagy hangsúlyt fektetünk a minőségi munkára. Boraink széles palettáján mindenki megtalálja a kedvére valót: a könnyű, gyümölcsös borok mellett fontosnak tartjuk a testes, több éves gondozását igénylő borok elkészítését is. Emellett célunk, hogy az egri szőlőkből készült bort szintén helyi alapanyagokból készült ételekkel párosítsuk, így hangsúlyozva a helyi borgasztronómia jelentőségét. Pincészetünk kezdettől fogva kézműves borászatként működik, melyen nem szeretnénk változtatni. A folyamatos minőség biztosításának fontos része ez. A magyarországi borkultúra tradícióira alapozva, valamint a családi gyökerektől befolyásolva szeretnénk pincészetünket továbbfejlesztve fenntartani, ezzel is segítve országunk borkultúráját, a minőségi borfogyasztást.

A birtok borai:

Egri Csillag 2012, Perfectum 2011/2012, Incognitus 2011, Pinot Noir 2009, Egri Bikavér 2008, Cabernet Magna 2007, no és jön az új Rose és a 2009-es Egri Bikavér!

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

Boraink és filozófiánk megismerésének leghatékonyabb módja egy interaktív borkóstoló programon való részvétel kóstoló pincénkben: egyedi környezetben, közvetlen légkörben. Fűthető pincéinkbe egész évben szeretettel várjuk családok, baráti társaságok, cégek jelentkezését borkóstolóra, borvacsorára.

Természeti és kulturális látnivalók a környéken:

Szépasszony-völgy A ma közel 200 pincét számláló Szépasszony-völgy az elmúlt évszázadokban szorosan összekapcsolódott az egri borok hírnevével. A pincéket az Eger határában több száz méter vastagságban megtalálható vulkanikus eredetű riolittufába vágták, mely kiválóan alakítható. További előnye, hogy benne a bor állandó, 10-15 °C-os hőmérsékleten tartható az esztendő minden szakában. Emellett a pincében élő mohák és a nemes penész sajátos atmoszférát teremtenek, kellemes illatuk elősegíti a bor érlelődését, zamatának kialakulását. Szépasszonyvölgyi Márai Aktív Turisztikai Látogatóközpont, Eger

További gondolatok a birtokról:

A borkultúra terjedésének elősegítése számunkra már kezdetektől fogva meghatározó. Filozófiánk szerint a bor különleges, kultúrtörténeti élelmiszer, melyet igyekszünk a lehető legjobban és legkülönlegesebb módon bemutatni a fogyasztóknak. Mindehhez persze elengedhetetlen a minél magasabb minőségű nedűk előállítása. Idén egy újabb pince ág vágásával, átalakításával - összekötve a két előbbi pincét - egy Egerben egyedülálló borház kialakítására került sor. A hozzánk ellátogatók átfogó képet kaphatnak – látvány pince segítségével - a borkészítés folyamatáról, valamint egy nagyobb helyiség – borszentély - kialakításával nagyobb csoportok a minőségi borkóstolás sajátos élményével is gazdagodhatnak. Pincészetünk az Egri Borászati Klaszter és az Egri Bormíves Céh Egyesület tagja. Emellett tagjai vagyunk az Európai Borlovagrendnek.