Lajvér Avantgarde - Szálka

Középbirtok

Teljes cím:

7121 Szálka,07/28. hrsz. ép.

Telefon:

+3674509524

A birtok története:

A Lajvér Avantgarde borok új fejezetet nyitnak a Szekszárdi borvidéken. A festői Lajvér patak völgyének domboldalába simuló pincészet modern vonalai egy fantasztikus, vadonatúj technológiájú és még annál is modernebb szemléletű borászatot rejtenek. Az épületet egyenes vonalai, szögletes formái látványosan kiemelik a tájból, míg az egymásba kapaszkodó lépcsőzetes kontúrok izgalmas párbeszédet folytatnak a domboldal teraszaival. Mindez tudatos és célratörő mérnöki munka és tulajdonosi szándék nyomán formálódott ilyenre, hisz a cél a kezdetektől az volt, hogy a természet adta lehetőségeket a legmodernebb formában fogalmazzák meg és adják tovább azoknak, akik nyitottak erre az új nyelvre.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

Technológiai egyediség A Lajvér Avantgarde technológiájának különlegességét egy izgalmas kettősség adja. A kímélő, alapvetőn kis, kézműves borászatokra jellemző kézimunkán alapuló technológiát sikerült „nagyüzemi” méretűre emelni, így biztosítva mindkét méret előnyeit a fogyasztónak: kímélő technológia, igényes kézi munka, nagyobb odafigyelés a kézművesség jegyében, míg a megbízható, állandó minőség és elfogadható árak a nagyobb üzemméretnek köszönhetően.

Az ültetvény bemutatása:

25 ha új telepítésű szőlő 2,4 m x 0,8 m Fajták: Cserszegi fűszeres, Sauvignon blanc, Chardonnay, Olaszrizling, Rajnai rizling, Kékfrankos, Kadarka, Pinot noir, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Merlot, Syrah

A birtok borai:

Cuvée blanc 2013 (Cserszegi fűszeres, Sauvignon blanc) 2014 Challenge du Vin aranyérem Olaszrizling 2013 Rosé cuvée 2013 Triangulum cuvée 2012 (Kékfrankos, Pinot noir, Kadarka) Kékfrankos 2012 (Kékfrankos Nemzetközi borverseny Ezüstérem 2014) Merlot 2012 (Szekszárdi borverseny, Arany érem 2013) Cabernet sauvignon 2011 Lajvér Cuvée 2011 (Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Merlot) Bikavér 2011 (Kékfrankos, Kadarka, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Merlot)

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

ősztől

Természeti és kulturális látnivalók a környéken:

Szálka, Tolna megyében, a szekszárdi dombvidék déli részén fekszik Szekszárdtól és Bonyhádtól egyformán 12 km-re. Keletre a Sárköz termékeny síksága, nyugatra a Völgység, északra pedig a Hegyhát húzódik. Határa változatos, dombokkal, völgyekkel szabdalt, erdőkkel sűrűn borított területének legnagyobb részén gyenge minőségű barna erdőtalajok vannak. Szálka mellett a szekszárdi dombvidék leghosszabb északkelet-délnyugati irányú völgyének elzárásával szabálytalan alakú víztározó jött létre. Ez a mesterséges tó ma a falu legnagyobb vonzereje. A falu két völgyben fekvő, hosszan elnyúló V alakot formáz. Az erdő és a tó kitűnő mikroklímát biztosítanak a falunak. Erdeiben sokféle vad található. Különösen szarvas állománya híres, területén lőtték 1891-ben azt a szarvasbikát, mely 14,5 kg-os agancsával hosszú ideig világrekord volt

További gondolatok a birtokról:

Az újító, avantgárd szemlélet folytatódik a pincészet falain belül is, áthatja a belsőépítészetet, a pincészet teljes arculatát és összpontosul a borokban. A bátran kísérletező, fiatal és tehetséges borászok célja, hogy újszerű házasításokkal, új ízekkel, de a legjobb szekszárdi hagyományok alapjain kiváló minőségű borokat alkossanak. Olyan borokat, melyekben egyszerre van jelen a borvidék és a terroir karaktere, az ízekben, gyümölcsökben gazdag aromák, a test, és az izgalmas savak játéka, ugyanakkor soha sem túlzók, vagy túlburjánzók, mindig elegánsak és érthetők maradnak. A tartalom és forma összhangját a modern csomagolás dizájn teszi teljessé, melyen egyszerre jelenik meg a modern technológia, a XXI. század formanyelve és köszönnek vissza az épület szinteltolásos, lépcsőzetes, ″kocka″ formái. A Lajvér Avantgarde a szekszárdi borok hagyományait fogalmazza újra modern formában, a ma emberének.