Etyeki Kúria Borgazdaság - Etyek

Középbirtok

Teljes cím:

2091 Etyek, Báthori utca 21.

Ügyvezető igazgató:

Babarczi László

Szőlészet vezető:

Mérész Sándor

Főborász:

Mérész Sándor

A birtok története:

Az Etyeki Kúria 1996–ban alakult 2 hektár szőlőterülettel, ugyanakkor hamar a borvidék vezető borászata lett. 2000 után jelentős fejlesztések indultak szőlőtelepítéssel, melynek köszönhetően a jelenlegi termőterületük már eléri a 32 hektárt. Az Etyek – Budai borvidéken elsőként telepítettek Pinot Noir szőlőt, és az ebből készült tételek világszínvonalú kitüntetéseket hoztak a borászatnak. További modernizálási és bővítési munkákkal a cél a nemzetközi élmezőnyhöz való felzárkózás és a gazdaságos üzemméret elérése volt. A beruházás eredményeként az épület alapterülete 220 m2-ről 1100 m2-re nőtt, a pincészet mintegy 2.500 hektoliternyi tartály és hordó befogadására alkalmas. Az épület kialakításának köszönhetően megvalósulhatott a gravitációs szőlőfeldolgozás is; a régi pince fölé épült a megújult palackozó üzem, a Borbíráló helyiség a látványos terasszal valamint a Borbár is. Az üvegfelületeknek hála a borkészítés iránt érdeklődő látogatók szinte teljes áttekintést kaphatnak az egyes termelési folyamatokról anélkül, hogy a termelési térbe kellene lépniük. A Borbárral szemben elhelyezkedő épületrészből többek között látható a tartályos tér, a palackozó tér valamint a fahordós érlelő is.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

Az Etyeki Kúria főborásza, Mérész Sándor munkássága során támaszkodik Magyarország szőlőtermesztési és borkészítési hagyományaira, amelyeket sikeresen ötvöz korunk innovációival. Különös figyelmet fordítanak a kiváló szőlő alapanyag termesztésére, amit a szőlőtőkék megfelelően alacsony terhelésével, és gondos, alapos ápoló munkájával érnek el. A kézzel szüretelt szőlő kis ládákban kerül beszállításra a borászatba. A must kíméletes feldolgozást követően kerül a pincébe, ahol kontrollált körülmények között történik a borok erjesztése. Fehérboraik esetében előszeretettel alkalmazzák a jelen kor reduktív borászati módszereit és a hagyományos kis és nagyfahordós borérlelési eljárásokat. Vörösboraik kizárólag tradicionális módon, nyílt erjesztőládákban, kézi csömöszöléssel készülnek, amit egy évig 300 literes magyar tölgyfahordóban érlelnek tovább.

A birtok borai:

Az Etyeki Kúria alapítása, azaz 1996 óta a termőhelyet hitelesen visszaadó fajtajelleges, etyeki karaktert magában hordozó borok készítése mellett kötelezte el magát. A könnyebben értelmezhető, reduktív technológiával készült „Klasszik” borcsalád üde, ropogós boraival a mindennapi életbe szeretnének egy csepp etyeki frissességet varázsolni, míg prémium boraikban Etyek tiszta, izgalmas ízvilágát szeretnék tovább mélyíteni, mely munka folyamán a fajták karaktere, eleganciája és dűlőik szépsége, egyedisége kiemelkedő szerepet kap. A csendesborok (Kúria White, Kúria Rosé, Kúria Red, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Noir) kiemelkedő habzóbor (Pláne Frizzante White) és pezsgő (Sparkling Sauvignon Blanc, Methode Charmat, Methode Traditionnelle) tételek is készülnek. Az etyeki területek mellett a Soproni borvidéken is rendelkeznek szőlőterülettel, összesen 22 hektárral, így évről évre egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az innen szüretelt szőlőből készült boraik (Kékfrankos, Merlot) is.

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

Birtokunk csendes, festői környezetben, Pinot Noir ültetvények ölelésében fekszik. Főépületünkben található Borbárunk, mely ajtaja a hét minden napján nyitva áll vendégeink, vásárlóink előtt. A hétvégeken már melegkonyhai ételkínálat is elérhető, mely ételek mindegyike a készített borokkal tökéletes harmóniát alkot, többségük készítéséhez a helyben készített borokat is felhasználják Részletes nyitva tartás és az adott napokon elérhető szolgáltatások:
Hétfő – Zárva
Kedd, szerda, csütörtök 10:00 – 17:00
Elérhető szolgáltatások

 • Palackos borvásárlás
 • A’la carte borfogyasztás
 • A’la carte étkezés: Etyeki Kúria hidegtál
 • Kis létszámú borkóstolók
 • Előre bejelentkezett nagyobb létszámú, csoportos borkóstolók - megrendelt étkezéssel
Péntek 10:00 – 18:00
Elérhető szolgáltatások
 • Palackos borvásárlás
 • A’la carte borfogyasztás
 • A’la carte étkezés: Etyeki Kúria hidegtál
 • Kis létszámú borkóstolók
 • Előre bejelentkezett nagyobb létszámú, csoportos borkóstolók - megrendelt étkezéssel

Szombat 11:00 – 19:00
Konyha nyitva tartása 11:00 – 18:30
Elérhető szolgáltatások
 • Palackos borvásárlás
 • A’la carte bor-, és ételfogyasztás
 • Kis létszámú borkóstolók
 • Előre bejelentkezett nagyobb létszámú, csoportos borkóstolók - megrendelt étkezéssel
 • A’la carte kínálatunk

Vasárnap 11:00 – 18:00
Konyha nyitva tartása: 11:00 – 17:30
Megegyezik a szombati nappal

Előzetes bejelentkezés alapján csoportos borkóstolókat is tartanak, ehhez kérje egyedi ajánlatukat. Borkóstolók ideje alatt látványfolyosónkon bevezetik a gravitációs szőlőfeldolgozási technika érdekességeibe és betekintést nyerhet a palackozókba, tartályos-, és fahordós érlelő tereinkbe.