Etyeki Kúria Borgazdaság - Etyek

Középbirtok

Teljes cím:

2091 Etyek, Báthori utca 21.

Ügyvezető igazgató:

Babarczi László

Szőlészet vezető:

Mérész Sándor

Főborász:

Mérész Sándor

A birtok története:

Az Etyeki Kúria 1996–ban alakult 2 hektár szőlőterülettel. Hamarosan a borvidék vezető borászata lett. 2000-ben jelentős fejlesztések vették kezdetét, felépült a korszerű feldolgozó, a hangulatos borkóstoló helyiség, és Alcsútdobozon elindult 10 hektár szőlő telepítése, ennek köszönhetően a mai termőterület elérte a 18 hektárt. Az Etyek – Budai borvidéken elsőként telepített Pinot Noir szőlőt, az ebből készült bor sok, világszínvonalú kitüntetést hozott a pincének. 2011 őszén átfogó modernizálási és bővítési munkák indultak el, a cél a nemzetközi élmezőnyhöz való felzárkózás és a gazdaságos üzemméret elérése volt. A beruházás eredményeként az épület alapterülete 220 m2-ről 1100 m2-re nőtt, a pincészet mintegy 2.500 hektoliternyi tartály és hordó befogadására alkalmas. Az épület kialakításának köszönhetően megvalósulhat a gravitációs szőlőfeldolgozási technológia.A régi pince fölé épült a megújult palackozó üzem, a borbíráló helyiség a látványos terasszal valamint a vinotéka is. Az üvegfelületeknek hála a borkészítés iránt érdeklődő látogató szinte teljes áttekintést kap az egyes termelési folyamatokról, anélkül, hogy a termelési térbe be kellene lépnie. A vinotékával szemben elhelyezkedő épületrészből többek között látható a tartályos tér, a palackozó tér valamint a fahordós érlelő is

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

A Kúria munkássága során szorosan támaszkodik Magyarország szőlőtermesztési és borkészítési hagyományaira, amelyeket sikeresen ötvöz korunk innovációival. Különös figyelmet fordítunk a kiváló szőlő alapanyag termesztésére, amit a szőlőtőkék megfelelő alacsony terhelésével, és az év folyamán gondos gazda alapos ápoló munkájával érünk el. A kézzel szüretelt szőlő kis ládákban kerül beszállításra a borászatba. A must kíméletes feldolgozást követően kerül a pincébe, ahol kontrollált körülmények között történik a borok erjesztése. Fehérboraink esetében előszeretettel alkalmazzuk a jelen kor reduktív borászati módszereit és a hagyományos kis és nagyfahordós borérlelési eljárásokat. Vörösboraink kizárólag tradicionális módon, nyílt erjesztőládákban, kézi csömöszöléssel készülnek, amit egy évig 300 literes magyar tölgyfahordóban érlelünk tovább.

A birtok borai:

A Kúria alapítása, azaz 1996 óta a termőhelyet hitelesen visszaadó fajtajelleges, Etyeki karaktert magában hordozó borok készítése mellett kötelezte el magát. A könnyebben értelmezhető, reduktív technológiával készült alap borcsalád üde, ropogós boraival a mindennapi életbe szeretnénk egy csepp etyeki frissességet varázsolni, míg prémium borainkban Etyek tiszta, izgalmas íz-világát szeretnék továbbmélyíteni, amely munka folyamán a fajták karaktere, eleganciája és dűlőink szépsége, egyedisége kiemelkedő szerepet kap. Mert az élvezetnek szám szerint hat oka van: Kúria White, Kúria Rosé, Kúria Red, Etyeki Kúria Sauvignon Blanc, Etyeki Kúria Chardonnay, Etyeki Kúria Pinot Noir. Az etyeki területek mellett a Soproni borvidéken is rendelkezünk szőlőterülettel, összesen immár 22 hektáron gazdálkodunk, melyből egyelőre 9 hektár termő, de évről évre egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az innen származó szőlőből készült boraink is. Erről a borvidékről származik a Kékfrankos, a Zweigelt és a Merlot tételeink.

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

Térjen be hozzánk egy pohár kóstolóra, a hét bármelyik napján, ha kedve van egy kis kiruccanásra, válassza úticéljául az Etyeki Kúria borászatot. Közel Budapesthez, de mégis kint a zöldben, csendes, festői környezetben, kellemes borok társaságában pihenheti ki egy nehéz munkanap fáradalmait. Bevezetjük a borkészítés folyamataiba és fortélyaiba, megmutatjuk a régi sváb pincénket, majd végigkóstolhatja borkínálatunkat. Amennyiben autóval jön, javasolunk egy megbízható sofőrszolgálatot, ha mégis úgy dönt, hogy egy kellemes estét is itt tölt, helyi fogadókat is jó szívvel ajánlunk. További információk és csoportos bejelentkezés: etyek@etyekikuria.com mail címen vagy a +(36)22-920-990 telefonszámon.

Természeti és kulturális látnivalók a környéken:

Térjen be hozzánk egy pohár kóstolóra, a hét bármelyik napján, ha kedve van egy kis kiruccanásra, válassza úticéljául az Etyeki Kúria borászatot. Közel Budapesthez, de mégis kint a zöldben, csendes, festői környezetben, kellemes borok társaságában pihenheti ki egy nehéz munkanap fáradalmait. Tágas borbíráló termünk nagyszerűen alkalmas szakmai konferenciák, szemináriumok, sajtótájékoztatók helyszíneként, de gyakran tartunk ebéddel, vacsorával egybekötött borkóstolót is. Bevezetjük a borkészítés folyamataiba és fortélyaiba, megmutatjuk a régi sváb pincénket, majd végigkóstolhatja borkínálatunkat. Amennyiben autóval jön, javasolunk egy megbízható sofőrszolgálatot, ha mégis úgy dönt, hogy egy kellemes estét is itt tölt, helyi fogadókat is jó szívvel ajánlunk. További információk és csoportos bejelentkezés: etyek@etyekikuria.com mail címen vagy a +(36) 30/952-0750 mobilszámon.

Erre a birtokra szavazok