ANONYM PINCE - Etyek

Kisbirtok

Teljes cím:

2091-Etyek, Öreghegy 2635/3 a,b hrsz

Ügyvezető igazgató:

Szövényi Áron

Főborász:

Szövényi Áron

A birtok története:

2006-ban családi területekről, de még csak saját kedvetelésre kezdtünk el bort készíteni. Az első évjáratban Etyek kiváló adottságaira voltunk kíváncsiak, így esett a választás a chardonnayra és a pinot noirra, amiből pezsgő alapbort készítettünk, majd az alapborok házasítás után olaszországi szakmai tapasztaltanink alapján saját magunk végeztük a pezsgősítést is. Családi és baráti körben elsöprő sikert aratotott első pezsgőnk, ez adott ledületet a továbblépésre, hogy 2008-ban megalapítsuk az ANONYM PINCÉT. Családi terültekről éves szinten 2.000-2.500 palack bort készítettünk 2010-ig sauvignon blancból, chardonnayból és pinot noirból. Majd borász nagybátyám halála után a családi kézben lévő területek átvéve immár 2 ha termő ültetvényről szüreteltünk 2011-ben és 10.000 palackot készítettünk, kiegészülve új fajtákkal zenittel és szürkebaráttal. 2015-ben megépült modern pincénk az Öreghegyen, ahol a vendéglátás, kóstoltatás és borkészítés egy helyen található és meg is tekinthető.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

Az ANONYM IKREPINCE édesapám, Szövényi István tervei alapján épült. Szerves egységbe foglalja a régi hagyományos borkészítés présház épületét és boltíves hordós pincéjét az új építésű modern, látszóbeton pincével és kóstoló térrel. Boraink a legmodernebb technológiával és hagyományos hordós érleléssel is készülnek. Pincészetünk mind a borászat, mind az építészet terén érdekes fúziója a hagyományos elgondolásoknak és a modernitásnak. A pince maximális tároló kapacítása kb. 300 hl, amit folyamatosan bővítünk az új telepítések termőrefordulásának függvényében.

További gondolatok a birtokról:

Célunk egy saját stílus kialakítása, amit a pincénkre jellemző fajták, a borvidék adottságai és az etyeki borról alkotott képünk határoz meg.