BIRTOKLÁTOGATÁSOK 6: Fáncsi hegyi PInce

Idén hetedik alkalommal került sor „Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” c. pályázatunk kiírására. Olvasóink szavazata alapján született meg az ezévi „TOP 12”. Hogy mely kategóriában mely pincészetek kerültek a legszebbek közé, arról itt számoltunk be. A legszebbek legszebbjeit pedig szerkesztőségünk tagjaiból, valamint a SZIE szőlészeti és borászati tanszékeinek professzoraiból, emeritus professzoraiból álló zsűri látogatja sorra, hogy végül megállapítsuk a végső sorrendet. 

Egy forró augusztusi napon kerestük fel Kötcsén a Fáncsi Hegyi Pincét. A látogatás a szokásosnál is izgalmasabb volt, hiszen egyikünk sem járt még náluk korábban. A birtokot csak a Bor és Piacra feltöltött adatlapjukról ismertük.

Bogáromi János és felesége 2010 tavaszán vásárolta meg a Kötcse határán fekvő használaton kívüli szőlőfeldolgozó üzemet.Az akasztói származású tulajdonos borvidékhez fűződő kötődése a régmúltba tekint vissza, ugyanis 1997 óta erről a területről vásárolja fel a szőlőt másik vállalkozása részére, valamint vadászélményeinek jelentős része is a környék erdeiből származik. 2010 nyarán, régi kapcsolatai révén tudomására jutott, hogy a kötcsei szőlőfeldolgozó és pince eladóvá vált, így felesége és gyerekei támogatásával azonnal megvásárolta az építményt. Nagymértékű anyagi ráfordítást, korszerű gépesítést követően 2011.év végétől a pincészet palackozott borokkal jelent meg a belföldi piacon, melyek palackozása helyben történik, korszerű triblock palackozó géppel.

A birtokon hárman fogadták a zsűrit: Csősz Gábor marketinges, Német Gyula borász és a tulajdonos, Bogáromi János fia, aki közgazdász Mielőtt bejártuk volna a birtokot, egy gyors látogatást tettünk a pince fölötti főépületben, amelyben nyolc kétágyas, légkondicionált szoba található, előtte egy tágas, szép terasz asztalokkal, padokkal, kicsit távolabb pedig még egy szálláshely, két kétágyas szoba egy kisebb különálló házban .

Az akasztói borász 2010-ben vette meg az egykori tsz-pincét, amely Betyárcsárda néven is működött. A termelőszövetkezeti időkre ma már mindössze a használaton kívüli beton kádak emlékeztetnek.

Az ültetvény

A birtokhoz 12 ha betelepített szőlő tartozik. Ezeken jellemzően1-2 hektáron Cserszegi fűszeres, Irsai Olivér, Müller Thurgau, Rizlingszilváni és Pinot noir. A kakukktojás a Zöld veltelini 9 ha területtel. Az összes ültetvény 15%-át teszi ki a kékszőlő. Van még új telepítésük is, ami még nem fordult termőre.

Az ültetvényeket a szarvasok komolyan károsítják, ezért ellenük villanypásztorral kell védekezni. A pince melletti ültetvény fémoszlopos támrendszerű, 2,40-es sortávval. A löszös talaj gyorsan erodálódik, ezért a sorokat füvesítették.  A tőkék 30–40 cm-es sávját gyomirtózzák. Az ültetvény nem gyomos, nagyon szép állapotú, rendszeresen kaszált. A metszést és a zöldmunkákat a környékről verbuvált nyugdíjas brigád végzi. A szedést is rájuk bízzák. A legügyesebb szedő az Irsaiból egy nap 8,5 mázsát szüretelt.

Borászat

A rozsdamentes tartályok egy része a szabadban van, ezért nagy a hűtési áramfogyasztás. A pincében csak a saját termést dolgozzák fel, nem vásárolnak hozzá. Tavaly 60 ezer palackot hoztak forgalomba, jellemzően csavarzárral. A kapacitásuk ennek a kétszerese lenne. Gyula, a borász szerint néhány év alatt „betörtek” a Dél-Balaton régióba, azaz boraikkal elismeréseket értek el.

A látogatás végén sok bort megmutattak. Íme a lista:

  1. Zöld veltelini, 2017
  2. Olaszrizling, 2017
  3. Müller Thurgau, 2017
  4. Chardonnay, 2016
  5. Chardonnay, 2017
  6. Irsai Olivér, 2017 (Metróban)
  7. Kékfrankos rozé, 2016
  8. Rozé, 2017
  9. Rozé (Kéfrankos és Cabernet külön erjesztve)
  10. Pinot gris Pink
  11. Merlot, 2016
  12. Cabernet savignon, 2016 (hordóból)
  13. Ráadás, 2017 (hordóból)
  14. Pinot + Cabernet házasítás, 2013

A Fáncsi Hegyi Pince összességében nagyon szépen rendben tartott, igényes birtoknak bizonyult, amely előtt még szép fejlődési lehetőség áll. Örülünk, hogy felkereshettük.

Csemez Attila, Szakács László