Ipacs Szabó: 10 nappal vagyunk előbbre

Idén a megszokotthoz képest tíz nappal előrébb tart a szőlő érése Villányban, így várhatóan a szüret is az átlagosnál korábban kezdődik a borvidéken – jelentette ki csütörtökön Ipacs Szabó István, a 2500 hektáros szőlőtermő terület hegyközségi tanácsának alelnöke, akinek prognózisa szerint jó évjárat lehet az idei.

A borász elmondta: az egészen Medárd napjáig tartó száraz, meleg időnek köszönhetően a szőlő a megszokottnál 2-3 héttel korábban – május 10. környékén – virágzott. Az átlagos 8-10 növényvédelmi beavatkozás helyett idén csupán 5-7 alkalommal kellett védekezniük eddig a gazdáknak, számottevő jégkár sem volt – tette hozzá.
Ipacs Szabó István szerint az utóbbi hetek hűvösebb, csapadékosabb időjárása mérsékelte a szőlőnövény fejlődését, így várhatóan elkerülhető a termés – borászati szempontból kedvezőtlen – túlérése.
A szüret az Irsai Olivér fehérszőlő fajta betakarításával kezdődik augusztus elején, majd első kékszőlő fajtaként a Villányban mintegy 3 hektáron termesztett Menoire, utána pedig a roséborok alapanyagának betakarításával folytatódik.


Augusztus végén, szeptember elején a jellegzetes villányi Portugieser alapanyagát adó, a borvidéken csaknem 400 hektáron termesztett kékoportó szürete következik. Villány kedvelt testes, karakteres vörösborait adó bordeaux-i fajták közül várhatóan szeptember közepén kezdik betakarítani a Merlot termését (293 hektár), a Cabernet Franc-t (330 hektár) és a Sauvignont (437 hektár) pedig októberben.
Ipacs Szabó István kiemelte azt is, hogy a termésmennyiség az átlagnak megfelelően alakul, annak minősége viszont a következő hetek, hónapok időjárásának függvénye. Az eddigiek alapján jó évjárat lehet az idei – közölte, hozzátéve, hogy továbbra is meleg, száraz időjárást remélnek a bortermelők. (forrás: MTI)