Ordacsehiben rekord korai időpontban kezdődött az idei szüret

A Boglári Borvidéken rekord korai időpontban, július 24-én a Csaba Gyöngyével megkezdődött a borszőlő szürete.

A Budapesti Borfesztivál rendszeres látogatói előtt nem kétséges, hogy a fesztivál idején a Varga Pincészet standjánál minden évben már az azévi Csaba Gyöngye terméséből kóstolhatják a frissen palackozott primőr bort. Nos, ennek a bornak elkészítése idén rekord gyorsasággal fog történni, mivel a szüret a tegnapi napon, július 24.-én megkezdődött. Ilyen korán Magyarországon még Csaba Gyöngyét nem szüreteltek. De a minőség kiváló, így mint minden évben, most is hagyományosan először Ordacsehi határában kezdődött a termés betakarítása a szüretelő kombájnnal.

Ahogy Tavaszi József, a Balaton Agrár Zrt. vezetője elmondta, idén egy-másfél héttel korábban kezdődött a szüret, mint általában. Az idei szőlő jó savharmoniájú, egészséges, így igazi jó friss bor készíthető belőle. Volt tavasszal fagykár, évközben jégkár, ami rengeteg plusz kézimunkát igényelt, ez természetesen megnövelte a termelési költségeket a Balaton partján, ahol művészet munkaerőt találni. Idővel sikerült a szőlőnek helyrehoznia a bekövetkezett sérüléseket, most már attól függ a szüret, hogy mennyi csapadék lesz a szüret alatt.

A Csaba Gyöngye vegyes hasznosítású szőlő, amit csemegeszőlőként is árusítanak. Ezt a szőlőfajtát a Balaton déli partján azért telepítették el még a BB korszakában, hogy szőlő ivólét készítsenek belőle.

Varga Máté Péter elégedett a szürettel, a Varga Pincészetnél nagy termésre számítanak, mert ahogy kóstolgatják a fürtöket, azt érzékelik, hogy édes, nagyon szépen cukrosodott, és mellette jó savai vannak. A korai szüret azt ígéri, hogy az elsődleges zamatokat megőrizve és palackba zárva az idei Csaba Gyöngye már augusztus utolsó napjaiban kapható lesz a boltokban.

A Csaba Gyöngyét az Irsay Olivér szüretelése követi majd, várhatóan aug 10-től a megszokott augusztus 20 helyett. A kékszőlők szüretét a jelek szerint szeptember legelején már kezdhetik is a Pinot Noir-ral. Varga Máté Péter úgy látja, hogy idén országosan jó és bő termés lesz, ha nem következik esetleg be valami katasztrófa.