Gasztrohegy Badacsony

A Gasztrohegy koncepcióval Badacsony új korszakot nyit. Közismert, milyen látványos fejlődés volt az utóbbi évtizedben a borok terén és tavaly téltől „Badacsony nyitva” néven nyolc vendéglátóhely közös programsorozatot indított el, mivel úgy döntöttek, hogy ezentúl télen is nyitva lesznek. Miután csatlakozott a Tilia étterem és idén nyártól újra nyit a legendás St Orban étterem is, elérkezettnek látták az időt, hogy a kiváló borkínálat és az egyre erősebb színes programok mellé kimagasló gasztronómiai kínálatot is nyújtsanak, ezért októbertől elindítják a Gasztrohegy programot, a következő évtized fő badacsonyi kihívásának és új trendjének megfelelően.

Ennek keretében októbertől április végéig minden hónap egy hétvégéjén tematikus gasztro programokkal, a badacsonyi borokhoz legjobban illő hagyományos és kreatív különlegességekkel várják a vendégeket. Különösen a borok és a gasztronómia iránt komolyabban érdeklődők ősszel, télen és tavasszal találják meg magasan a legjobb feltételeket tematikus bortúráikhoz.

Az életben sokszor az vezet a legnagyobb élményekhez, ha valamilyen közös célt tudunk kitűzni magunknak. Ilyen közös cél a Gasztrohegy programot együtt megálmodó badacsonyi csapatnak, hogy hónapról hónapra mindig jobbat és jobbat tudjanak adni és a kitűzött közös célokkal egymást is inspirálják a gasztronómiai kreativitásban. Ugyanakkor baráti társaságok, párok, családok vagy cégek számára is érdekes lehet egy gasztrotúrát mint közös célt kitűzve inspiráló új élményekkel gazdagodni.

A Gasztrohegy koncepció alapötlete, hogy a vendégek nemcsak egy helyen leülve kaphatnak 5-6 fogásos különleges menüt, hanem akár 5-6 különböző hely borokhoz megálmodott különleges ételeit is végigkóstolhatják, mindezt úgy, hogy eközben szinte észrevétlenül feljutnak a hegyre –  gasztronómiai értelemben feljutnak a csúcsra, a Badacsonyra mint gasztrohegyre és elmondhatják, hogy minden ízében meghódították a hegyet, teljesítették a túrát. Nagy könnyebbség, hogy a nyolc hely ugyanazon a hegyre vezető útvonalon található, egymáshoz elég közel, így nem kell különösebben keresgélni, hogy hol lenne a következő állomása az ínyenc túrának.

Persze nincs semmilyen szigorú előírás, mindenki teljesen szabadon kiválaszthatja, hova megy a helyek közül és mit kér az adott étel, illetve borkínálatból, ugyanakkor a gasztrotúrázókat minden hétvégén tematikus, alaposan átgondolt és egymáshoz jól illeszkedő ajánlatokkal várja a Gasztrohegy. Aki inkább nem válogatna, az bármikor megteheti, hogy pontról pontra mindenben követi az adott hétvégére megfogalmazott ajánlásokat és biztos lehet, hogy nem éri csalódás.

Az étteremlátogatás általában egy helyen üldögélést jelent és sokan nem is nagyon mernek csak egy pohár borra beugrani vagy egy falat ételre beülni egy elegánsabb helyre. A gasztrotúrázás azonban ennél jóval lazább, szabadabb kereteket biztosít, így akár több helyre betérhetünk és a tematikus programmal mindenhol kapunk egy kézzelfogható napi ajánlatot, hogy mit érdemes kérnünk – tehát az étlap teljes áttanulmányozása sem szükséges ahhoz, hogy választani tudjunk, ha inkább csak az élményre hagyatkoznánk és átadnánk magunkat a hegy és a táj szépségének, immár gasztronómiai értelemben is rá hagyatkozva engedhetjük, hogy a Badacsony-élmény teljesen magával ragadjon.

A havi egy gasztro hétvége tematikája alapvetően a szezonalitásra és az annak épp leginkább megfelelő regionális alapanyagokra épül majd. A részletes programot szeptemberben mutatják be. A további információkat itt lehet elérni.