Szőlőfürtök, boroskehelyhek virágból

2018 június 3 vasárnap. Mi minden is rakódott erre a napra? Hisz ez a nemzeti megbékélés napja, ez a pedagógusnap is. Talán sokan nem is tudnak róla, hogy a mai vasárnap (mondhatnánk, eredetileg) Úrnapja.

 

Hogy mi is az ünnep lényege, legjobb, ha felcsapjuk Jankovics Marcell Jelkép-Kalendáriumát, ahol ezt találjuk: Az ünnep fő eseménye a körmenet, amelyen körülhordozzák az oltáriszentséget. A körmenet útvonala mentén négy oltárt állítanak fel az ott tartandó rövid szertartás (evangélium-éneklés és áldás) céljára. (E sajátságok arra vallanak, hogy a „szentostya” útvonala a Nap éves pályáját jelképezi, amelynek csúcspontján a Nap épp anyja, a Tejút „karjai közt” tartózkodik. Úrnapja ebbe az időszakba esik.) Az oltárok fölé lombsátrat emelnek, a földre, a tovahaladó oltáriszentség elé rózsaszirmot szórnak. A virágszőnyeg (másutt széna- és illatos füvek terítik be a körmenet útvonalát) és a díszítésre szolgáló zöldágak varázserejű szentelményeknek számítottak .

Napjainkban, amikor arról is szólnak a hírek, hogy Németországban rádióműsorban figyelmeztetik az iskolás gyerekeket, ramadán idején ők is böjtöljenek, nehogy az iszlámhitű gyerekek frusztráltnak érezzék magukat, nem árt ha eszünkbe jut, miszerint a borkultúra a keresztény kultúrkör része. Lehet hogy néhány év, és a felnőtteket arra fogják felszólítani az EU-n belül, hogy ramadámkor, vagy egyáltalán ne igyanak bort, szolidaritásukat így fejezve ki a muzulmán polgártársak iránt.

A borkultúra a keresztény vallásból nőtte ki magát, lévén hogy az újtestamentum tele van a szőlőről és a borról szóló példázatokkal. A krisztusi történet is szoros kapcsolatot mutat a bor születésével, hiszen a szőlő gyümölcs formájában meghal, eltemetik a pince hordójába, ahonnan egy más minőségben, borként feltámad. A szőlő borrá válásával nagyszerűen megragadható a keresztény mítosz alapmotívuma, Krisztus halála és feltámadása.

Egy pillanatra akár még mi borszakírók, borbloggerek is eltűnődhetünk azon, hogy ha netán iszlám államban láttuk volna meg a napvilágot, meg sem ismerhettük volna azt az italt, amiről most nap mint nap véleményt alkotunk, ami körül mai világunk forog.

Úrnapja alkalmából a hagyományukat őrző települések gyönyörű virágszőnyeggel dekorált útvonallal kötik össze a Jankovics Marcell által is vázolt négy lombsátor-oltárt. Pilisvörösváron ez a majd fél kilométer hosszú négyzetes útvonal meglepő szépségű kompozíciókkal dekorált. Különös örömmel fedezhettük fel, milyen leleménnyel formálták meg a virágszőnyeg egyes elemeiként a szőlőfürtöket és boroskelyheket virágból. Ebből nyújtunk most át egy csokorra valót.

(dékányT)