Második Bakator fesztivál Bihardiószegen

Második alkalommal rendezte meg május 26-án a Bakator bor- és gasztrofesztivált Bihardiószeg önkormányzata a helyi Zichy-kastély kertjében. A hagyományőrző kulturális programot az idén Debrecen városa és a Hajdú-Bihar Megyei Vásárszövetség is támogatta.

A fesztivál látogatói 19 borászat 48 féle borát kóstolhatták, a helyi gasztronómiai különlegességek mellett pedig Boros László Venesz-díjas debreceni mesterszakács és Rózsa Péter balmazújvárosi biogazda is készített ételt az asztalra, miközben a fesztivál színpadán helyi és környékbeli kulturális csoportok léptek fel. A Bakatorok mellett a bihari Érmellék közel húsz borászatának válogatott borait kóstolhatták az érdeklődők, miközben a kastélykerti színpadon koncertek, a hajdúsági, bihari és érmelléki mesterek vásárában kézműves portékák és házi finomságok várták a látogatókat.

Bakator borok Kárpát-medencei mustráján az alábbi pincészetek mutatták be a szőlőfajta legszebb mintáit szerte a Kárpát-medencéből:
Heit Lóránd – Heit Pince, Bihardiószeg (RO)
Bartos István – Bartos Pince, Avasújváros (RO)
Málik Zoltán – Málik Pince, Badacsony (HU)
Andrási László – Somló Kincse Kézműves Kispince, Somló hegy (HU)
Mauer Oszkár – Mauer Pince, Szerémség (SRB)
Sass Krisztián – Sass Pince, Kígyós (UA)

A Bihardiószegi Önkormányzat felhívására 2018. március 24-én a bihari Érmellék 19 borásza hozta el borait, hogy egy hattagú, Zilai Zoltán, a Magyar Bor Akadémia elnöke által vezetett szakértő zsűri elbírálja, hogy mely borok kerülhetnek a Bakator bor- és gasztrofesztivál közönsége elé. A zsűri javaslata alapján a fesztivál közönsége 19 borász 47 borát kóstolhatja majd a borvidék alábbi településeiről: Bihardiószeg, Jankafalva, Vajda, Biharpüspöki, Érmihályfalva, Székelyhíd, Szentjobb, Hegyközszentimre.
Kóstolható borfajták: Ottonel Muskotály, Királyleányka, Cserszegi Fűszeres, Furmint, Szürkebarát, Hamburgi Muskotály, Magyaródi Mustos, Aligote, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Olaszrizling, Rajnai Rizling, Merlot, Kékfrankos, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, házasított fehér és vörös tételek, valamint rosék.

A fesztivál idejére már gyökeret eresztettek azok a Bakator-szőlőoltványok, amelyeket Debrecen városa és a Nagyváradi Borbarátnők Egyesülete támogatásával kaptak tavasszal fiatal érmelléki borászok. Az adományozás alakalmából Papp László, Debrecen polgármestere ellátogatott Heit Lóránd pincészetébe, ő volt az a fiatal borász, aki 2011-ben elsőként telepített újra Bakator-oltványokat Bihardiószegen. Debrecen most is elkötelezett Érmellék fejlődésében: túl azon, hogy a hajdú-bihari megyeszékhely segíti a Bakator bor- és gasztrofesztivál megrendezését, őshonos, nemesített Bakator-szőlőoltványok adományozásával évről évre támogatja az egykor híres szőlőfajta újrahonosítását és a helyi borkultúra fejlesztését.

Kovács Pál, a Magyar Borszakírók Körének tagja, a Debreceni Borozó című újság főszerkesztője az elsők között karolta fel Érmellék és emblematikus szőlőjének, a Bakatornak az ügyét. A szakember szerint minden ott élőnek büszkének kell lennie arra a történelmi örökségre, amit számos leírt történet tanúsít.