Királyi bor a diósgyőri várban

fotó Mocsári László

A Diósgyőri vár hagyományteremtő szándékkal keltette életre a „A Király bora”elnevezésű bormustrát, melyet ezentúl minden második évben szándékoznak megrendezni. Az eseményről Almási Beatrix, a Diósgyőri vár szervezője nyilatkozott az MR1 Hajnaltáj stábjának.

Almási Beatrix elmondta, hogy ezzel a rendezvénnyel a hazai borkultúrát és a kulturált borfogyasztást szeretnék egyúttal támogatni. Szilágyi Tréba Eszter a zsűri nevében elmondta, hogy ezúttal huszonöt tételből választották ki a legjobb száraz fehér, száraz vörös, valamint édes bort. A boroknak széles spektruma került a zsűri asztalára főleg a Hárslevelűk, a Sárga Muskotályok, a Furmintok mutatták meg legszebb értékeiket. A vörösborok terén pedig Egerből szép bikavérek, cuvée-ék, és a Merlot-ok tették színessé a kínálatot.

Az eseményen részt vett a vár udvari bolondja, valamint sáfárja is. fotó Mocsári László

Almási Beatrix  kiemelte, hogy a középkori konyha nehéz, fűszeres ételei megkívánták a lakomák lelkét, a bort. Írott források már a 13. században megemlítik a legjobb borokat adó dunántúli szőlőhegyeket, de híresek voltak a pozsonyi és a Buda környéki borok is. Az egri borvidék a vallon telepesek keze nyomán vált jelentőssé, és ugyancsak ők munkálkodtak a török által később elpusztított Szerémségben is. Ezt, a már aszúsodásra is alkalmas szőlőfajtát sikerült átmenekíteni a Hegyaljára. A 14. századtól kezdve Diósgyőr népének is a szőlőművelés adta a megélhetést, köszönhetően elsősorban a pálos szerzetesek tevékenységének.

Az egykor királyi pihenőhelyül szolgáló várban minden bizonnyal a régió legszebb borait töltötték a poharakba. A bormustrán három kategóriában válogatták ki a tokaj-hegyaljai és az Eger környéki borvidékek legjobb nedűit. A száraz fehér, száraz vörös és az édes bor kategóriák tételeit Szabó Edit borújságíró, a Borsmenta főszerkesztője, Lesti Zoltán, a Disznókő Pincészet sommelier-je és belkereskedelmi vezetője, valamint Tóth Tamás, a Pizza, Kávé, Világbéke üzletvezetője zsűrizte. Általánosságban elmondható, hogy elég erős mezőny volt, de sikerült megtalálni a kiemelkedő tételeket.

A kategóriagyőztes borok. fotó Mocsári László

A nyertes végül száraz fehér kategóriában a miskolci Bűdi Borház 2016-os zenitje lett, százaz vörös kategóriában az Egri Korona Borház 2015-ös bikavére nyert, az édes borok közül pedig egy mádi termelő, a Bihari Borászat 2017-es késői szüretelésű tokaji furmintját választották ki győztesnek.

Almási Beatrix, a Diósgyőri vár szervezője végezetül elmondta, hogy a kiválasztott borokat később a nagyközönség is megismerheti. – Egy programsorozat keretében a különleges hangulatú történelmi környezetben exkluzív borvacsora és hedonista vártúra is várja majd a bort szerető és értő vendégeket – hangsúlyozta.

Lénárt Attila, az aranysarkantyús borlovagrend tagja mindehhez hozzátette, hogy a bort nem csupán lenyelni kell, hanem lassan ízlelni, és gondolni azokra, akik ezt a bort fáradságos munkával megtermelték.