Újdonságokkal várják a vendégeket a Balatonon

A térségbe hárommilliárd forintnyi fejlesztési forrás áramlik. „A Balatoni Hajózási Zrt. az elmúlt két sikeres év után idén is jó szezonra számít, változatlan árakon nyújtva szolgáltatásait, újdonságokkal is várva a hajózni vágyókat” – mondta Kollár József, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója a hagyományosan húsvét nagyszombatján induló, 172. balatoni személyhajózási szezon alkalmából megrendezett ünnepségen Balatonfüreden.

A Siófokról érkezőket mintegy kétszáz fős tömeg és térzene várta. A helyi kórus és néptánccsoport műsora után köszöntötték a hajósokat, majd Bóka István, Balatonfüred polgármestere kezdte az ünnepi beszédek sorát. Emlékeztetett arra, hogy 1846-ban bocsátották vízre a Kisfaludy gőzöst, új fejlődési irányt szabva a Balaton életében. Szólt arról is, hogy a tó három nagy települése, Siófok, Keszthely és Balatonfüred együtt gondolkodik és tesz a Balatonért.

Balassa Balázs, a régió önkormányzatait tömörítő Balatoni Szövetség elnöke arról beszélt, hogy az elmúlt években töretlen volt a balatoni turizmus fejlődése, ami a kormánynak és az önkormányzatoknak is köszönhető. „Jó balatoni embernek lenni. Büszkék vagyunk arra az értékre, amit őrzünk, és amit képviselünk” – fogalmazott. Bejelentette, hogy a szövetség a strandminősítő rendszer működtetése és a balatoni borok versenye mellett idén meghirdeti az Év balatoni háza versenyt, több kategóriában is. Szólt arról is, hogy fel kell készülni a vendégek fogadására és szórakoztatására esős napokon is, csak így lehet a Magyar Turisztikai Ügynökséggel karöltve megvalósítani, hogy négy évszakos turisztikai célpont legyen a Balaton.

Kollár József, az önkormányzatok tulajdonában lévő Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) vezérigazgatója beszámolt arról, hogy az idei év legfontosabb feladata a társaság számára az ügyfélközpontúság fejlesztése. Mintegy 300 millió forintot fordítottak arra, hogy felkészüljenek a szezonra. Az idei újdonságok között említette az új ügyfélközpont beindítása mellett, hogy új téli menetrendet vezettek be a kompokon, tovább bővítik a vitorlás-férőhelyek számát, és egy héttel hosszabb lesz, augusztus 26-ig tart majd a hajózási főidény.

Mintegy hárommilliárd forintot fordítanak a Balaton-felvidék fejlesztésére, az uniós támogatást több önkormányzat, kft. és szervezet a Magyar Turisztikai Ügynökséggel (MTÜ) és a Balatoni Integrációs Kft.-vel közös konzorciumban nyerte – tájékoztatott Fekete-Páris Judit, a Balatoni Integrációs Kft. gazdasági igazgatója. A konzorcium tagjai a turisztikai projektekre a pénzt a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) nyerték, a fejlesztéseket 2020-ig kell megvalósítani. A támogatási szerződést márciusban írták alá, ezután kezdődtek a 100 százalékos támogatottságú projektek munkálatai a helyszíneken.

Balatonfüred önkormányzata 770 millió forintot kap az Esterházy-kastély felújítására és az épületben egy nyaralástörténeti látogatóközpont kialakítására, Hévíz 100,2 millió forint forráshoz jut a Festetics sétány turisztikai attrakcióvá fejlesztésére, a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft. 73,2 millió forint támogatásban részesül, amit a Festetics-kastély turisztikai szolgáltatásfejlesztésére fordíthat.

Szigliget 470,2 millió forintot kap a szigligeti vár komplex turisztikai fejlesztésére, Badacsonytomaj 419 millió forintból alakíthatja élménysétánnyá a Kisfaludy utat.

A Folly Arborétum és Borászati Nonprofit Kft. 145,6 millió forintos támogatáshoz jut egy interaktív borászati kiállítás és látogatóközpont kialakításához. A Tihany Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. terveit 570 millió forinttal támogatják, amiből megtörténhet a település uradalmi magtárának komplex fejlesztése, és az Echo dombon egy tematikus történeti park kialakítása.

A Tihanyi Bencés Apátság az Apátsági Múzeum megújításához és egy terasz kialakításához 225,4 millió forint támogatásban részesül.

A Balatoni Integrációs Kft. (a Balaton Fejlesztési Tanács szervezte) 105 millió forintból valósítja meg egyebek mellett a konzorciumi szintű projektmenedzsmentet. A pénzből elkészíti például a világörökség várományosi helyszínek egységes bemutatását. A Magyar Turisztikai Ügynökség számára 118 millió forint áll rendelkezésre a projektek előkészítésében, továbbá a fejlesztések megfelelő szakmai tartalmának kialakításában és megvalósításában való részvételre.

A fejlesztéseket valamennyi konzorciumi tag saját beruházásban valósítja meg, illetve finanszírozza működtetésüket.

(Forrás: MTI, fotó: Bahart)