Laposa Zsófi vall sikerboráról

30X4502

A Külgazdasági és Külügyminisztériumban február 12-én mutatták be minisztérium 2018-as borválogatását.  A borszelekcióban 3 kategóriában 30 bort és pezsgőt választott ki a zsűri a magyar külképviseleti szervek rendezvényeihez, fogadásaihoz. Idén első alkalommal a Magyar Konyha szerkesztőségével együttműködve a borokhoz a Magyar Konyha szakembergárdája ételpárosításokat is ajánlott, a 30 borhoz 30 receptet fűzött hozzá, amit Borok és Ételek c. kötetben adtak ki. Az eredménylista is, a receptkönyv is első helyen a Laposa Birtok 2016-os Olaszrizlingjét mutatja be. A birtok borászával, Laposa Zsófiával beszélgettünk a sikerről.

A Grand Superior kategóriában 11 tétel fogja képviselni az ország borait elegáns ültetett fogadásokon, ezek között az első a felsorolásban a Laposa 4 hegy Olaszrizling lett, amihez egyébként a receptkönyvecske fogasfilét javasol karfiol-variációkkal. (Mivel Zsófit gyerekkora óta ismerem – lévén édesapja, dr. Laposa József jóbarátom és szerzőtársam – így hát természetes, hogy tegeződünk.)

IMG 0287

Szívből gratulálok a sikerhez Zsófi, mikor értesültél az eredményről?

-Köszönöm szépen, emlékeim szerint valamivel karácsony előtt kaptam a kedvező hírt.

Így visszatekintve olyan hirtelennek tűnik, hogy a kis Hugicából mára te vagy a Laposa Birtok borásza. Hogy is jutottál el idáig?

-Már gyerekkoromban kialakult bennem hogy borász leszek, ezért biológia tagozatos osztályba jártam gimnáziumba, majd a Kertészeti Egyetem Élelmiszertudományi Karára, ahol borász diplomát szereztem 2011-ben. Sokat utaztam időközben: Kaliforniában, Egerben, Burgundiában, Bordeauxban is eltöltöttem egy-egy szüretet, Valenciában pedig egyetemre jártam fél évet. Majd szőlész-borász mesterképzést végeztem Bordeaux-ban, ahonnan a diplomaosztó után Badacsonyba költöztem 2013-ban.

palack044

Hogy a fél világot bejártad, és mindenhol tanultál elméletet vagy gyakorlatot, végül is hány nyelvet beszélsz?

-Németül, angolul, spanyolul, hollandul és franciául.

Ezt csak irigyelni tudja az, akinek 12 évig próbálták az oroszt sulykolni, de ellenállt. Tanulmányaid után hazaérve egyértelmű volt, hogy Te veszed át a pincekulcsot?

-Két borászati diplomával is rendelkezem, számomra a kezdetektől az volt a legfontosabb, hogy borokat készíthessek. Ezt családon belül már felsőfokú tanulmányaim kezdeténél és hazaérkezésem előtt is megbeszéltük. Édesapám szemléletét, a szőlőhegyek iránti tiszteletét és elkötelezettségét már gyerekkoromban magamba szívtam, a borkészítés korszellemnek megfelelő kifinomultságát pedig Franciaországban sajátítottam el. Mire hazaértem, már alapvetően szépen, organikusan kialakult a birtokszerkezetünk és a termékpalettánk, amin nekem csak fokozatos finomhangolást kell évről évre elvégeznem.

Hogyan készül a 4Hegy Olaszrizling, amelynek 2016-os évjárata oly sok országban fogja képviselni hazánk borválasztékát?

-Ebben a borban a Badacsonyon, Szent György-hegyen, a Csobáncon, meg a Somlón lévő birtoktesteink legszebb Olaszrizlingjei vannak képviselve, nagyjából 25-25%-os arányban. De természetesen ez nem kémia hanem bor, így aztán minden évjárat más, ennek megfelelően másak a cukor-sav és egyéb összetevők arányai. Én már szüret előtt tervezgetek, hogy melyik hegyről mi fog valami fontos ízanyagot vinni a borba, hogy az összkép szép és elegáns legyen, természetesen az arányok módosulnak évről évre. Általában a Somló adja az ásványosságot, a Badacsony a lágyságot, a Szent György-hegy a virágosságot, a Csobánc a zamatot. Ebben is a harmónia és az egység a legfontosabb számomra. Elegáns, koncentrált, mégis könnyed borokat szeretek készíteni, amelyek a tájról és az évjáratról mesélnek.

Dékány Tibor