Idén előbb jön a Furmint, mint a mackó

Idén a Furmint megelőzi még a mackókat is, hiszen azok csak február 2-án cammognak ki  barlangjaikból, míg a Furmint Február keretein belül február 1-jén  rendezik meg a második Nemzetközi Furmint Napot.

A kilencedik Furmint Február az eddiginél is színesebb programokat kínál majd, a Vajdahunyadvárban február 1-jén rendezik a Furmint Február Nagy Kóstolóját, több mint 100 pince részvételével. Emellett az évek óta sok érdeklődőt vonzó miskolci, debreceni és mádi kóstoló is újdonságokkal készül idén.

Amikor Kézdy Dániel 2010-ben, egy régi ötletét megvalósítva, életre hívta a Furmint Február mozgalmat, még nem állt reflektorfényben a fajta. Az is szokatlannak számított akkoriban, hogy egy egész hónapot egyetlen fajtának szenteljenek. Szerencsére az ország borászai, éttermek, borbárok – és főként a borkedvelők – pozitívan fogadták a kezdeményezést, és azóta is évről évre kimutatják elköteleződésüket a furmint felé. Úgy látja, hogy „Tokaj eladásainak növekedésében elsődleges szerepet játszanak a száraz borok, ezen belül kiemelten a furmint. A legendás 2000-es Királyudvar Úrágya furmint komoly hullámokat keltett, egyre több pince térképezi fel tudatosan a dűlőit, ennek pedig a borkedvelők a haszonélvezői, hiszen újabb és újabb kiemelkedő területeket és borokat ismerhetnek meg.”

Hasonló a tapasztalata a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet képviseletében Cseke Kornél értékesítési vezetőnek is: „A Szent Tamás 2009 óta van jelen a piacon, hét évjárat van mögöttünk. Induláskor egy új modellt vezettünk be, a sajátunk mellett jelentős mennyiségű szőlőt integrálunk, a minőség folyamatos ellenőrzése mellett. Ebből a termésből készítjük a Mád furmintot, ami a furmint fajta mellett már megmutat valamit a mádi dűlőkből is. A portfóliónk jelentős részét a száraz borok teszik ki, célunk ezen keresztül megismertetni a dűlőinket. Azt tapasztaljuk, hogy belföldön és külföldön is a száraz borok felé fordultak a fogyasztók, nagy sikere van a tiszta, érthető boroknak. Jelenleg a világon 28 országban elérhető Mád furminton keresztül meg tudjuk mutatni a Tokaji borvidéket, és azon belül a települést is. A növekedés egyértelmű, hiszen induláskor 20 ezer palack készült ebből a borból, azóta meghússzoroztuk a termelést.”

Talán furmintdivatról túlzás lenne beszélnünk, de érezhetően több szó esik a furmintról, és egyre sűrűbben rendelik a vendégek is az éttermekben és a borbárokban. Bánki Sándor, a DiVino borbárok franchise-tulajdonosa is megerősíti ezt: „Hozzánk sok külföldi borszerető tér be, örülünk, hogy végre van egy olyan fajtánk, amire azt tudjuk mondani, hogy a sajátunk. Azt vesszük észre, hogy a furmint rákerült arra a listára, amit a külföldiek meg szeretnének kóstolni, ha Magyarországra jönnek. Ilyen szempontból jó a fajtával dolgozni, mert többféleképpen is elkészíthetik a borászok. Figyelünk az ajánláskor, és a borban járatlanabb vendégeknek könnyedebb stílusú furmintot javasoljunk, ami igazi beszélgetős, társasági bor. A komolyabb furmintok megértéséhez már tapasztaltabb kóstolóra van szükség, ezt fel kell tudnunk mérni a vendégnél, hiszen az a célunk, hogy megszerettessük a fajtát, márpedig egy igazán nagy furmintot sokszor nehezebb megérteni, és étel mellett tud igazán kiteljesedni.

Az elejétől fogva részt veszünk a Furmint Február rendezvényein, idén is tartunk furmintpartit, ráadásul a Nemzetközi Furmint Napon, február 1-jén. Nekünk a magyar bor a küldetésünk, ennek pedig kiemelt fajtája a furmint.”

Egy új helyszín is csatlakozik 2018-ban: a Káli-medencéből Köveskál. Egy egész hétvégét szentelnek február 23-24-én a balatoni furmintoknak, három helyszínen a furminttal foglalkozó workshopok, a helyi éttermekben pedig a fajtához komponált fogások várják majd a vendégeket.