Egy hónap múlva VINISUD!

Egy hónap múlva, február 18 – 19 – 20-án rendezik a franciaországi Montpellier-ben a mediterrán borok tizennegyedik fesztiválját.

A  mediterrán típusú borok nagyszabású seregszemléjére kerül sor egy hónap múlva, ami összehozza a mediterrán borok készítőit a vásárlókkal és érdeklődőkkel. A VINISUD egyike a világ legfontosabb 5 borászati fesztiváljának. A Mediterrán országokból 1500 kiállító mintegy 26 000 borral fog megjelenni a bemutatókon, ahová 30 000 borforgalmazó cég képviselőit várják. A rendezvény mindhárom napon konferenciáknak is helyt ad, melyek között a borturizmus vezető tematikát képvisel.

A rendezvény egyik érdekessége, hogy külön pavilonban mutatkoznak be az új hullámos borászatok. A fiatal borászok, start-up vállalkozások így könnyebben kaphatnak figyelmet, segítő kezet kereskedő cégektől. Ebben a pavilonban csak olyan borászatok mutathatják be termékeiket, akik 5 évnél nem régebben indították tevékenységüket, vagyis birtokukat 2012 után hozták létre.

Érdekesnek ígérkeznek a mesterkurzusok előadásai is. A hazánkban is gyakori vendég Elizabeth Gabay MW kollegájával, Sarah Abbott MW társaságában például Változik a klíma, változnak a borok címen tart előadást abban a kérdéskörben, ami hazai konferenciákon is most már állandó téma.

Néhány érdekes előadás még a mesterkurzus programjaiból: Dél-Itália vulkanikus borai Vinny Mazzarával, A Côtes du Roussillon borvidék 40 éve Xavier Hardy-val, vagy Dél-Itália terroirjainak felfedezése Vinny Mazzarával.

Az egyik téma, ami borkészítőkét és borszakértőket manapság egyre inkább érdekel, az az amforában való borérlelés. Hazánkban Légli Attila kerámia-műhelyében készülnek az amforák, melyek egyre inkább teret nyernek. A mesterkurzusok között itt is szerepel egy érdekesnek tűnő bemutató, melynek során egy olyan borsort kóstolhatnak az érdeklődők, mely 4 mediterrán borászat 7 borát mutatja be Adriano Zago, melyek mindegyike amforában érlelődött.