Vince nap Pannonhalmán

A borosgazdák több évszázados tapasztalatán nyugszik a kijelentés, miszerint „ha megcsordul Vince, tele lesz a pince”, azaz ha napsugár örvendeztet e napon, akkor bő termés várható. A szőlősgazdák tehát hosszú ideje Szent Vince napjának időjárásából jósolják az eljövendő szüret minőségét, miközben az új borokat kóstolják, a dűlőket járva pedig Isten áldását kérik a tőkékre.

Pannonhalmán az Apátsági Pincészet és a Főapátság kisebb csapata néhány éve immár hagyományosan az ország legkülönbözőbb pontjairól érkező látogatókkal egészül ki, hogy az újjáélesztett tradícióhoz híven a szőlőültetvényekhez zarándokolva a Szent János napján megáldott St. Martinus újborral hintse meg a bencés tőkéket. Az előző esztendőkben változatos időjárási körülmények között zajlottak e túrák, amelyek hoztak kiemelkedő és küzdelmes évjáratot egyaránt. 2017-ben a komolyabb környezeti viszontagságoktól megóvta az Úr a birtokunkat, míg a fordulatokban, izgalmakban és kihívásokban gazdag szüret minőségben és mennyiségben is elégedettségre okot adó termést szolgáltatott. Egy hasonlóan szerencsés évjáratot megcélozva hívunk s várunk szeretettel mindenkit 2018. január 20. szombaton a dűlőjárással egybekötött Vince-napi programunkra, valamint az ünnepi hétvégén szervezett pincelátogatásokra és borkóstolókra!

Érkezzen akár távolról vagy közelről, éhesen vagy szomjasan, gondoskodunk mindarról, ami elengedhetetlen e közösségi élmény örömteli megvalósulásához: egész hétvégén pincelátogatás vezetett borkóstolással, szombaton pálinka- és pogácsakínálás, túravezetés a dűlőkbe, forraltborozás, közös zsoltáréneklés, ínycsiklandó vacsora a VIATOR Étteremben, továbbá szálláslehetőség azok számára, akik az éjszakát a Szent Jakab Házban töltenék.

 

Program

2018. január 19. péntek és január 21. vasárnap

11.30, 14.00 és 16.30 órakor:
Szakvezetéses pincelátogatás kommentált kóstolóval az Apátsági Pincészetben

2018. január 20. szombat

12.00, 14.00, 16.00 és 18.00 órakor:
Szakvezetéses pincelátogatás kommentált kóstolóval az Apátsági Pincészetben

2018. január 20. szombat kiemelt programja

13.30 óráig:
Érkezés a VIATOR Étterem és Borbár épületének mélygarázsába

13.30 és 14.00 óra között:
Pálinka és friss pogácsa kínálása a VIATOR Étterem és Borbár teraszán

14.00 órakor:
Gyalogos kirándulás a Széldomb-dűlőbe Kormos Gyula kommunikációs igazgató vezetésével

15.30 órakor:
Érkezés a Széldomb-dűlőbe, zsoltáréneklés és áldás Hortobágyi T. Cirill OSB perjellel, tőkék szentelt újborral történő meghintése Liptai Zsolt borásszal és szőlőmetszés Drozdík Attila szőlésszel, majd közös forraltborozás

16.00 órakor:
Indulás vissza a VIATOR Étterem és Borbár épületébe

18.00 órakor:
Kommentált borvacsora a Pannonhalmi Apátsági Pincészet tételeivel a VIATOR Étteremben Illés Tamás marketing- és kereskedelmi vezető tolmácsolásában

 

 

Árak

2018. január 19-20-21. péntek-szombat-vasárnap

·     Szakvezetéses pincelátogatás borkóstoló nélkül, de szörppel és pogácsával:
1.000 Ft/fő

·     Szakvezetéses pincelátogatás 3-boros kommentált kóstolóval és pogácsával:
2.400 Ft/fő

·     Szakvezetéses pincelátogatás 5-boros kommentált kóstolóval és pogácsával:
3.000 Ft/fő