Különleges körülmények között érnek a Mezei pezsgők

B 004

A Bükki borvidék nemrég bemutatót tartott a Magyar Sommelier Szövetség részére. Kellemes meglepetést jelentett a résztvevők számára, hogy végre erről a borvidékről is minőségi termékek érkeznek. Kevesen gondolnák, hogy például Tibolddaróc dűlői a Badacsonnyal azonos értékpontszámmal rendelkeznek. A térség eredetileg a Tokaji borvidékhez tartozott, később Egerhez csatolták, majd végül létrehozták a térség számára a Bükki (korábbi nevén Bükkaljai) borvidéket.

B 5342

A Mezei Pincészet 75 hektáron gazdálkodik ezen a borvidéken, Tibolddaróc határában, a fehér fajták közül a Chardonnay, a Leányka, a Szürkebarát, az Olaszrizling, valamint az Ottonel muskotály, a kékszőlők közül a Portugieser, a Cabernet sauvignon és a Pinot noir a fő fajtáik.

Szilveszter közeledtével nem árt tudni, hogy a Mezei Pincészet fő produktuma a széles spektrumot átölelő tankpezsgők készítése az extra dry-tól az édesig, a fehértől a rozén át a vörösig. A pincészet tufába vájt labirintus-szerű földalatti járataiban kóracél tartályokban érik a kiváló pezsgő-alapanyag. Egyedi látvány, ahogy a nemespenésszel borított pincejáratokban ezüstös fénnyel ragyognak a 13 000 hektoliter tárolókapacitású korszerű acéltartályok.  A Mezei Pincészet széles spektrumot átölelő pezsgői igen jó ár/érték aránnyal rendelkeznek, érdemes megismerni ezeket ugyanúgy, mint a Bükki borvidék erősen emelkedő színvonalat jelentő borait, mint ahogy ma már érdemes a borturisztikai programjain közé felvenni egy látogatást erre a borvidékre, ahol különös látványt jelentenek a tufába vájt, egymás fölött emelkedő pincesorok.

B 5380

Dékány Tibor