Borszűrő Szent Mihály ünnepe és iparos nap Ópusztaszeren

Magyar szőlő, frissen préselt must, múltidéző programok és hagyományos mesterségek bemutatói várják azokat, akik szombaton ellátogatnak Borszűrő Szent Mihály ünnepére az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba.

Kodácz Csengele, az intézmény marketingvezetője elmondta, hogy ezen a napon a skanzen szinte minden épülete élettel telik meg, a portákon iparosok mutatják be mesterségük fogásait. A látogatók találkozhatnak csipkeverővel, fafaragóval, bútorfestővel, szűccsel, a rendet csendőr vigyázza, finom étkek sülnek a kemencében, a Nomád parkban pedig 10. századi tevékenységek – kézi orsózás, rokkázás, szalagszövés – próbálhatók ki.

Szent Mihály napjára, szeptember 29-re – ha az időjárás is kedvezett – beérett a szőlő az Dél-Alföldön, így a gazdák nekiláthattak a must leszűrésének. Az őszi munkálatok közül ezért kiemelt figyelmet kap a szüret a Szegedi tanya szőlőskertjében. A vendégek kipróbálhatják a szőlőpréselést, és bőven fogyaszthatnak mézédes magyar szőlőt és friss mustot is. Nem maradhat el a szürethez kapcsolódó mulatság sem, az autentikus dél-alföldi tekerőmuzsikát a Nyenyere Egylet szolgáltatja, a tánclépéseket pedig Nagy Róbert tanítja meg az érdeklődőknek.

Az Emlékpark csatlakozik az Európai Madármegfigyelő Napok hétvégi programjához. Szombaton a Puszta házánál előadások hangzanak el a madárvédelemről, tartanak solymász- és madárgyűrűzési-bemutatót, bemutatják az év madarát, a tengelicet, és szakmai műhelyprogramokat szerveznek a természetfotósoknak.

(Forrás: MTI)