Negyedszázados jubileum Koch Csabánál

Nem kell különösebb asztrológiai alapképzettség annak felismeréséhez, hogy Koch Csaba szerencsés csillagzat alatt született. Hatalmas ambícióval építette ki birtokát, hazai és külföldi megmérettetésekről a legfényesebb érmeket hozza el rendszeresen, és mindezen felül még a tudományos kísérletezésekre is jut energiája.

 

Koch Csaba tudja, mikor van ideje a tanulásnak, a munkának, és tudja, mikor van ideje az ünneplésnek. Merthogy néha meg kell állni egy pillanatra, és meg kell adni a módját az örömnek, meg kell ünnepelni a sikereket, hogy feltöltődjünk, és így újabb lendülettel tudjunk aztán tovább pörögni. Június 10-én Koch Csaba birtoka fennállásának huszonötödik évfordulója alkalmából ünnepségre várta barátait, partnereit, kollégáit, ismerőseit. Névsorolvasás ugyan nem volt, de biztos, hogy legalább 150-200 vendég gyűlt egybe a borotai birtokközponton. Jó volt látni, ahogy összejött a szakma Koch Csaba köszöntésére, hiszen voltak itt a minisztériumból, a Szent István Egyetem szőlészeti tanszékétől, a NÉBIH-től, a Magyar Borakadémiától, újságok szerkesztőségeitől, meg persze még jó néhány helyről, hiszen Koch Csaba – és ezt nem lehetne tagadni – napjaink egyik legszimpatikusabb bortermelője.

A birtok udvarán, a panzió előterében két tablót töltöttek be a Koch Borászat aranyérmeiről szóló oklevelek. De Csabát ezek a sikerek nem elégítik ki, ő azok közé tartozik, akik felelősséget viselnek bolygónk jövőjéért, hiszen a permetszerek folytonosan növekvő mértékű használatával saját életterünket mérgezzük. Koch Csaba elkötelezett abban, hogy a szőlő- és bortermelés jövőjét a rezisztens fajták eltelepítése jelenti. Napjainkra már 30 hektáron termel két rezisztens fajtát, a Bácskát és a Pannoniát, emellett közel húsz kísérleti szőlőfajta tesztelésében és szaporításában is együttműködik a Pécsi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézettel. Épp ezért jó volt felfedezni a kutatóintézet delegációját is az ünnepségen Dr. Kozma Pállal, a Szőlőnemesítési és Génmegőrzési Osztály vezetőjével az élén, de itt volt Petar Cindric is, az  Újvidéki Egyetem professor emeritusza a határ túlsó oldaláról.

koch csaba borota

Az ünnepségen Bányai Gábor országgyűlési képviselő elmesélte, hogy a szomszédos Jánoshalma tánciskolájában rendre felvillanyozódik a hangulat, amikor a borotai legények megérkeznek, és mint kinyomozta, ez még annak a hatása, hogy valamikor Csaba és barátai társasága vívta ki a helyi lányok kiemelt érdeklődését. Mint az országgyűlés képviselő kifejtette, később azzal emelkedett ki Csaba, hogy mindig is alázatos volt a borkészítésben, és az ő példája is jelzi, a kemény, kompromisszummentes munka a szőlőben és a pincében meghozza a sikert. Nem kell irigykedni rá, utána kell csinálni, ez a siker nyitja – mondta.

Fodor Attila, a CBA szóvivője kifejtette, hogy Koch Csabával a kezdetek óta együtt dolgoznak, sikereit kicsit az ő sikereiknek is tartják, hiszen ráéreztek, hogy a legjobb partnert találták meg benne, ami meg is hozta gyümölcsét. Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár szintén elismerő szavakkal méltatta Koch Csabát, majd következett a felhőtlen ünneplés, amihez felvonultatta a pincészet legjobb borait a térség csúcsgasztronómiáját jelentő bajai halászlével, birkapörkölttel és egyéb finomságokkal, mindehhez Szekeres Adrienn koncertje szolgáltatta a zenei hátteret.

koch csaba

Az ünnepségen debütált Koch Csaba legújabb prémium borsorozata. A Frisch márkanevű borcsaládba magas minőségű, dűlőszelektált Irsai Olivér, Cserszegi fűszeres, Chardonnay, rozé és a Szekszárdi Merlot borok tartoznak. A résztvevők pedig abban a kiváltságban is részesülhettek, hogy megkóstolhatták a még palackérlelés alatt álló Cserszegi fűszeres és Chardonnay pezsgőket!