Koch Borászat – Borota

A birtok története:

Borászatunk a Hajós-Bajai borvidéken, Borota község határában, a Baja-Kiskunhalas főútvonal mellett található.Nagyapáim és dédapáim is szőlőtermesztéssel és borkészítéssel foglalkoztak, ezért már gyermekkoromban megszerettem a szőlőt, a löszfalba vájt pincék illatát és hangulatát. Első szőlőültetvényemet nagyapám vásárolta nekem 1991-ben, Hajóson.Felsőfokú tanulmányaimat is szőlész-borász szakmérnökként fejeztem be. Folyamatosan növeltem a szőlőültetvényeim területét, s a császártöltési borospincéket kinőve 1996-ban egy új pincészetet építettem.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

Pincénk körül 20ha-os kiváló szőlőterületeink találhatók, saját telepítésű fiatal ültetvényeink minőségi fajtákkal. (Kadarka, Pinot Noir, Kékfrankos, Chardonnay, Ottonel Muskotály, Rajnai Rizling, Cserszegi Fűszeres) Ez a terroár a borvidék egyik gyöngyszeme. Folyamatosan fejlesztjük pincénk technológiáját és javítjuk boraink minőségét.Szőlőfeldolgozást korszerű és kíméletes membránpréssel végezzük, az üzemben új szivattyúkkal és tárolótérrel rendelkezünk. Palackozó sorunk új, modern, legszigorúbb élelmiszerbiztonsági és higiéniai követelményeknek megfelelő.

 
További gondolatok a birtokról:

„A bor készítésének sok jó útja van! Minden út jó, aminek a vége egy egészséges, hibátlan, tiszta ízű bor, és minden bor jó, amely valamely fogyasztó örömére szolgál”. Egyenes vonalú, tiszta, gazdag illatvilágú, kitűnő egyensúlyú és harmonikus borokat próbálok készíteni olyan fajtákból és olyan stílusban, amivel az adott termőhelyen a legmagasabb minőséget lehet elérni. A borkészítés a termőföldtől a pohárig tart. menten, milyen borra szeretnenk formalni, mikor, hol, kinek a poharaba szeretnenk tolteni. Ha ezeket tudjuk, mar csak el kell keszitenunk a bort.

Az ültetvény bemutatása:

A pincénk körül 20ha-os kiváló szőlőterületeink találhatók, saját telepítésű fiatal ültetvényeink minőségi fajtákkal. (Kadarka, Pinot Noir, Kékfrankos, Chardonnay, Ottonel Muskotály, Rajnai Rizling, Cserszegi Fűszeres). A felső-bácskai barna csernozjon talaj magas humusz-, mész és tápanyagtartalma, jó vízgazdálkodása miatt az itt termelt szőlőből készült borokat gazdag íz- illatanyagok, nagy, de szép savak és magas alkoholtartalom jellemzi. felső-bácskai barna csernozjom talaj magas humusz-, mész és tápanyagtartalma, valamint jó vízgazdálkodása miatt az itt termelt szőlőből készült borokat gazdag íz- illatanyagok, nagy, de szép savak és magas alkoholtartalom jellemzi. Saját művelési módot alakítottunk ki. Általunk kialakított művelés módunk lényege, hogy a szőlő növekedését nem korlátozzuk. Nagy, de szellős lombozatot alakítunk ki, mely jelentősen növeli a szőlőtőke fotoszintetizáló képességét, így a szőlő és a bor minőségét.

A birtok borai:

A Koch Borászat 2014-ben elnyerte rangos Év pincészete díjat. Borainkkal számos hazai és nemzetközi versenyen kiemelkedő eredményekkel szerepelünk. Versenyeredményeinket az alábbi linken tekinthetik meg: http://www.kochboraszat.hu/hirek/versenyeredmenyek.html.

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

A KOCH borászat egy nyolcszobás panzióval bővült, ahol 24 vendéget is magas színvonalon el tudnak látni. A kulináris élvezetek mellett, a kemencés vacsora, az elmaradhatatlan pincelátogatás után, lehetőség van a kádár múzeum és az autentikusan berendezett kádár lakás megtekintésére is.Ha az utazás okoz nehézséget a vendégnek, abban is tud segíteni a KOCH panzió, hisz saját bor taxiján szállítja a vendégeit a közeli városokból. A borászat egyszerre 3 csoportot is tud fogadni 2 vendéglátós pincében és egy kóstoltató helyiségben, csoportonként 20-60 főig. A vendéglátás mellett aktív programot is kínálunk vendégeinknek. Cégeknek, baráti társaságoknak csapatépítő tréningre, játékokra van lehetőségük a borászat területén, amely a szőlővel és borral kapcsolatos.

Természeti és kulturális látnivalók a környéken:
A Koch Vin Kft. a fenti elvek mentén, a borászat központjában olyan komplex örökségvédelmi és borbemutató helyet hozott létre a kádármúzeummal, a hantolt pincével és a hamisítatlan boros tanyával, ami egészen egyedül álló az Alföldön.A fejlesztési projekt tartalmazza a környezet kulturált, látogatóbarát infrastrukturális rendezését, a látnivalók akadálymentes, biztonságos megközelítését, megőrzését, valamint az integrált látogatómenedzsment rendszer kialakításával elősegíti a komplexum területére érkező külföldi-belföldi látogatók irányítását, zökkenőmentes eligazodását.