Erős termelői közösségekre van szükség

A szőlészet és a borászat fejlődéséhez erős termelői közösségekre van szükség – hangsúlyozta Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára pénteken a Szőlő- és Borjogászok Nemzetközi Egyesülete (AIDV) Európai Tagozatának budapesti konferenciáján.

 

Az FM tájékoztatása szerint a helyettes államtitkár a szőlő- és bortermelők közösségeinek megszervezésére jó példaként hozta a magyar borjogot, és megemlítette, hogy több száz éves fejlődés során alakult ki a termelői közösségek szervezésének intézménye, a hegyközség.

A 2012-es, új hegyközségi törvénnyel Magyarország kompatibilissé tette ezt a hagyományos szerveződési formát az uniós szakmaközi szervezetekre vonatkozó szabályokkal. Így adott új lendületet a termelők önszerveződésének és új eszközöket a hatékony szabályozási környezet kialakításának.

A globalizálódó világban fontos feladat a termelői közösségek, helyi vállalkozások versenyképességének és életképességének, valamint kulturális hagyományainak megőrzése.

A harminc országot tömörítő nemzetközi szervezet június 15-17. között A hatályos európai bor- és szőlőművelésre vonatkozó jog esetjogi megközelítése címmel tartja Budapesten rendes éves ülését.

(Forrás: MTI)