Stratégiai megállapodást írt alá a NAK és a HNT

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa. Az együttműködési megállapodást a két szervezet elnöke, Győrffy Balázs és Légli Ottó írta alá a Garamvári Szőlőbirtok budafoki pezsgőpincéjében.

 

A mostani megállapodás révén a két szakmai szervezet közösen kíván fellépni a származás-, az eredet- és a minőségvédelem terén, a fenntartható termelés érdekében, az eddiginél is hatékonyabban képviselve a szőlészeti-borászati érdekeket. Emellett a szervezetek szakmai döntéseket hozó ülésein a NAK és a HNT képviselője egyaránt részt vesz majd – ismertette Győffy Balázs, a NAK elnöke. Hozzátette: a mostani megállapodással a korábbi eseti együttműködés folyamatossá válik.

A nemzetközi szakmai, érdekképviseleti fórumokon kölcsönösen képviselik közös érdekeiket: a NAK például a COPACOGECA (a két uniós gazdálkodókat képviselő szervezet) bor munkacsoportjában, a HNT pedig az EFOW (European Federation of Origin Wines) fórumain, valamint a mértékletes alkoholfogyasztást és a borágazat önszabályozását összefogó Wine in Moderation programban. A szervezetek kommunikációs tevékenységüket is összehangolják, továbbá kölcsönösen részt vesznek egymás rendezvényein.

Légli Ottó arról beszélt, hogy a most aláírt megállapodástól azt remélik: a közös munka eredményeként a szőlő- és bortermelőknek nem kell a szükségesnél több időt a papírok mellett vagy a számítógép előtt tölteniük. Idejüket az értékteremtő, valódi szakmai munka elvégzésére fordíthatják, és ezt helyben a hegybírók és a falugazdászok közösen segítik majd. Így pedig minden adott lesz ahhoz, hogy összefogással szolgálni lehessen bel- és külföldön a magyar szőlő- és borágazat érdeket – húzta alá a HNT elnöke.

(Forrás: MTI, fotó: HNT)