A Holdvölgy 2016-os habzóbora a PLATZ-on

A Holdvölgy Tokaj-hegyalja talán legartisztikusabb borászata. A Holdvölgyben minden extra dizájnos, kezdve a borászat építészeti kialakításával.

 

A mádi Holdvölgy borászat maximálisan tiszteli a közvetlen környezet anyaghasználatát, formavilágát, csak alkalmazkodik a tájhoz, és nem akar uralkodni rajta. Nem hoz létre új, domináns formavilágot, csupán támfalak és levegő az egész. Vagyis terméskő és üveg. Ugyanolyan helyi kő, amellyel a közvetlen környezetben meglévő, és nagy tisztelettel megújított pincegádorokat, valamint régi parasztházat építették hajdan. Ugyanez a választékosság mutatkozik meg a palackjaik dizájnján is, melyeken izgalmas színvilágú szilikon-gyűrűk pompáznak a fűzöldtől a pinkig.

A borászatot kezdetektől egyik országos szinten is legnagyszerűbb borászunk, Berecz Stephanie üzemelte be, ő alakította ki a Moonvalley borainak sajátságos habitusát. Tőle a fiatal borászgeneráció igen tehetséges tagja, Gincsai Tamás vette át a stafétabotot, aki tökéletessé csiszolta a Holdvölgy-stílust, amit a letisztultság, az egyenes vonalvezetés és a tökéletes egyensúly jellemez. Ez az egyensúly abból adódik, hogy a tőkék leterheltségétől kezdve a hordóhasználatig a legapróbb részletekre is odafigyelnek. Gincsai Tamás egyébként a környéken nevelkedett, a Dereszla Pincészetnél kezdett, aztán több évet töltött a Vylyan borászatnál Ipach-Szabó mellett, hogy megismerkedjen a kékszőlő-technológiával is. Most, hogy már univerzális borásszá érett, visszajött Tokajba, és nagy ambícióval vetette bele magát a tokaji specialitások készítésébe.A birtok folyamatos építkezés során érte el mai, 26 hektáros nagyságát, mégpedig kizárólag mádi területekkel. Így a birtokon kizárólag autentikus mádi borok születnek. Legnagyobb területük a névadó Hold-völgy dűlőben található, amely az Úrágya dűlő nyugati szomszédja. De van birtoktestük az Úrágyán, a Nyúlászón, a Betseken, a Dorgó tetőn, a Királyban és a Kakasokon is. A fajtaösszetételben a furmint dominál, a hárslevelű és a zéta következik utána mennyiségben, de sárgamuskotály, kövérszőlő és némi kabar teszi teljessé a palettát.

A nyári melegre 2015-től készül a pincészet gyöngyözőborral is, ebben az első évben csupán 2000 palackot vittek kereskedelmi forgalomba, ami mindössze 9 nap alatt el is kelt. A 2016-os évjáratban 70% Zéta és 30% Hárslevelű adta a gyöngyözőborhoz az alapot, mely 100%-ban tartályban volt tartva, Champagne-i szelektált fajélesztővel kezelték, ami nem nyomja el a fajta sajátosságait. Ennek a kedves, virágos-gyümölcsös ízjegyeket felvonultató gyöngyözőbornak a Bazilikával szemben lévő PLATZ étterem és borbárban április 26-án volt a premierje. A jelenlévő borszakírók, gasztrobloggerek, sommelier-k vélemény szerint lehet, hogy veszélyben van a tavalyi 9 napos csúcs!A Holdvölgy borai között a Hold and Hollo borcsalád jelenti az alap-, míg a Holdvölgy a prémium kategóriát. A felső kategóriás boraik már neveikkel is éreztetik, hogy különleges üzeneteket hordoznak magukban. Ezek – a Vision, a Meditation, az Expression, az Exaltation, az Eloquence, a Signature, a Culture, valamint az Intuition – számos nemzetközi elismerést szereztek már a borászatnak és hazánknak. A 2012-es Exaltation például a Muscats du Monde versenyen aranyérmes lett és bekerült a TOP10-be is. A 2013-as Vision a Decanternél kapott aranyat 2015-ben.