Magyar borok bemutatkozása Veronában

 A veronai Vinitaly kiállítás kulturális kísérőrendezvényén, a Tasting Ex..Pressen Bozzai Zsófia, a Bor és Piac magazin főszerkesztője tartott mesterkurzust „Prémium Borok Magyarországról” címmel.

Írta: Bozzai Zsófia

 A mintegy kétórás előadásunk vasárnap a nyitó előadások között szerepelt. Nem volt könnyű ilyen keretek között prémium borsort összeállítani, mivel csak tizenkét bort választhattunk ki, de igyekeztünk a legjobb hazai borokat kiválogatni – természetesen ehhez legalább húsz tételt kellett volna bemutatni. A válogatás alapja az volt, hogy az adott terroir és fajta legoptimálisabb találkozását mutassuk be: pl. Csopaki Olaszrizling, Villányi Cabernet franc. Az utóbbiról részletesen beszélgettünk Tiffán Edével a korábbi lapszámunkban, és amelyről Michael Broadbent azt írta, hogy „ez a fajta Villányban találta meg természetes otthonát”.

fotó: Bozzai Attila

Ezen kívül rendkívül különleges, ritkán kóstolható fajtákat válogattunk be a sorba: ilyen a Badacsonyi Kéknyelű, amit mindössze 50 hektáron termesztenek, és ide soroljuk a Somlói Juhfarkot is, ami igaz, hogy mintegy négyszer ekkora területen található meg, de nem tartozik a mindennapi fajták közé. Különleges hazai keresztezéseket is bemutattunk, köztük a Cserszegi fűszerest, és kiváló adottságú, de a hazai fogyasztók számára is ismeretlen borvidékek rejtett kincseit, mint a bükki Chardonnay. Nem hiányozhatott a sorból a Kékfrankos sem, mégpedig egy válogatás, amely a legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajtánk, igazi hungarikum, ami kiváló minőséget ad. Majd egy szekszárdi Bikavér következett az Év Bortermelőjétől. És természetesen Tokaj sem maradt ki, egy elegáns késői szüretelésű hárslevelű és egy 2006-os Tokaji Aszú képviselték. Ezen kívül szerettük volna megmutatni, mit tud a furmint pezsgőben, mivel tavaly az olaszok a furmintot túl erős savúnak találták, idén a fajtát csak pezsgő formájában mutattuk be, és azt is megmutattuk, milyen csodákra képes a Rajnai rizling Badacsonyban.

A rendezvény teltházas volt, az érdeklődő olaszokon kívül többek között írek és franciák is felkeresték az eseményt. Népes volt a magyar delegáció is, a Külügyminisztérium, a Római Magyar Nagykövetség, a Magyar Sommelier Szövetség a Hungarikum Szövetség és a Borigo Magazin is képviselte Magyarországot.

Íme, a Tasting Ex…Press borsora:

  • Garamvári Szőlőbirtok: Furmint brut
  • Szöllősi Pincészet: Cserszegi fűszeres, 2016
  • Revolution WineZ:Robin, 2015
  • Szászi Pince: Badacsonyi Kéknyelű, 2015
  • Szent Donát Borászat: Csopaki Olaszrizling, Meszes, 2015
  • Tornai Pince Juhfark: Aranyhegy, 2013
  • Villa Sandahl: Magic Rain, 2011
  • Fekete Borpince: Kékfrankos Válogatás, 2011
  • Mészáros Borház Bikavér Reserve, 2015
  • Tiffán’s Pincészet Villányi Cabernet franc, 2011
  • Kincsem Kastély késői szüretelésű Hárslevelű, 2013
  • Tokaj Pajzos Aszú 5 Puttonyos, 2006