Bemutatták a Külügy Borait

A Külgazdasági és Külügyminisztérium – a kiváló minőségű magyar borok nemzetközi népszerűsítésére – pályázat keretében választotta ki azt a borsort, amely 2017-ben Magyarország külképviseletein, valamint a külgazdasági és külügyminiszteri reprezentáció keretében fogadott nemzetközi delegációk előtt képviseli hazánk borkultúráját.

 

Az esemény házigazdája Gál Helga volt, aki ismertette a pályázat és a zsűrizés szempontjait, körülményeit. Elmondta, hogy a válogatásba bekerült tételekből nagy vásárol fel a minisztérium, tehát csak azok a borok versenghetnek, melyekből a nagy minőség mellett nagy mennyiség is rendelkezésre áll.A borokat meghívásos pályáztatás során hattagú zsűri választotta ki. A három kategóriában kiválasztott borokat március 29-én mutatták be a Külgazdasági és Külügyminisztérium Panorámatermében.

Dr. Szabó László külgazdasági és külügyminiszter-helyettes elmondta, hogy a magyar bor az egész országot reprezentálja külföldön, a nagykövetségeink szerte a világban a hazai borok előretolt bástyái. A minisztérium büszkén tudja prezentálni a magyar borokat, mert nagyon nagy minőségi ugrást értek el a hazai borászok, egy fél évszázad lemaradását kellett behozniuk a rendszerváltás óta. Kiemelte, hogy a hazai borexport az elmúlt év során 88 millió eurós összeget tett ki, ami elismerésre méltó.

Mészáros Gabriella hangsúlyozta, hogy ez nem verseny volt, hanem válogatás, mellyel a Kárpát-medence legszebb üzenetét mutathatjuk fel szerte a nagyvilágban.
A zsűriClassic”, „Superior”, valamint „Grand Superior” kategóriába sorolva állapította meg a legjobbak sorrendjét.Dr. Mészáros Gabriella, a borválogatás zsűrijének elnöke örömét fejezte ki azon, hogy míg a kezdetekben, 2001-ben, 2002-ben nehéz feladat volt olyan borokat találni, amelyeket boldogan jelölhettek volna ki arra a feladatra, hogy országunkat képviseljék külföldön, az elmúlt esztendőkben, és különösképpen idén már erős mezőnyből kereshették ki a legszebb borainkat. Néhány kategóriában, így például a száraz furmintok terén jobbnál jobb tételek közül válogathattak.

Az eredményeket a mellékelt táblázat tartalmazza.