A VinCE Magazin minden év márciusában rendezi meg Wine Show-ját, amely a sétáló kóstoló mellett nemzetközi sztárelőadókat és borokat felvonultató mesterkurzusokat is magába foglal. Idén március 17–19-én, a Corinthia Hotelben szervezik az eseményt.
A VinCE Budapest 2010-es indulásakor az első olyan hazai rendezvény volt, ahol egy belépővel az összes kiállító bora kóstolható volt, és plusz mesterkurzusjegy megváltásával a borvilág sztárjainak borait, ikonpincészetek legjobbjait is kóstolhatták. A VinCE koncepciója változatlan, ma is egy napijegy elég, hogy Szekszárdtól Tokajig, Mátrától Villányig kóstolhassunk a több mint 1000 bort felvonultató borkiállításon. A napi belépők az előző években már elővételben elfogytak, ezért most is erősen ajánlott az előzetes jegyvásárlás a rendezvény honlapján.
A VinCE Budapest Wine Show-n nem állíthat ki bármelyik borászat, a részvétel előfeltétele ugyanis a VinCE Magazin vaktesztjén szerzett legalább négycsillagos eredmény. A meghívott nemzetközi szakértőknek is csak olyan borokat szeretnének bemutatni, amelyekre büszke lehet Magyarország.
A napijegyek mesterkurzusjegyekkel bővíthetők, ezek ára 3000–10 000 Ft között mozog, de mindegyik megéri az árát. A pénteki szakmai napon mindjárt egy „Grandiózus kóstolóval” indul a program, amelyen a csúcsborokat nemcsak normál, hanem magnumpalackból is kóstolhatják a vendégek. Szombaton a patinás champagne-ház, a Roederer indítja a napot, amelyet a spanyolok sztárborásza, a 76 éves ikon, Miguel A. Torres zár. A vasárnap reggel sem lenne teljes champagne nélkül, ekkor maga Clovis Taittinger, a Champagne Taittinger örököse mutatja be páratlan finomságú pezsgőit.
A borértők számára bőven kínálnak mesterkurzusokat, amilyen első nap a bikavér-házasítás Elizabeth Gabay MW vezetésében, az amforában érlelt grúz, horvát, olasz és magyar borok kóstolója, vagy a kihalófélben lévő fajták kóstolója a Wine Mosaic társulástól.
A sommelier-k, séfek, bloggerek, vendéglátósok a szakmai napra 50%-os szakmai kedvezményt igényelhetnek március 10-ig bezárólag. A kedvezmény igényléséhez írja meg nevét, pozícióját és munkahelyét az info@vincemagazin.hu címre.
A VinCE Budapesten válogatott gasztrokiállítók is kínálják gourmet-termékeiket.
Bordeaux-ban 3000 birtok van, ebből 56 a legmagasabb kategóriába sorolt château, azaz kastély, szinte elérhetetlen árakkal. Van azonban egy trükk: ezen csúcsbirtokok úgynevezett second vin-t, azaz másodbort is készítenek, amely alig marad el a százszor drágább első bornál. Vagy még jobb ötlet: keressük a legkevésbé magasra értékelt chateau-k borait a jobb évjáratokból. Hogy melyik az üdvözítő út, azt a leghíresebb brit fine wine borkereskedés, a Berry Bros & Rudd munkatársa, Demetri Walters MW mutatja meg, természetesen nagyszerű borokon keresztül, íme a borsor:A VinCE legdrágább mesterkurzusa: Legyen bennfentes top bordeaux-i château-kban!
- Château Carbonnieux, 2014
- Croix Carbonnieux, 2014
- Château Pichon-Longueville-Baron, Pauillac, 2006
- Les Griffons de Pichon Baron, Pauillac, 2014
- Château Gruaud-Larose, St. Julien, 1996
- Sarget de Gruaud-Larose, St. Julien, 2012
Noma – bemutatkozik a világ legjobb étterme
A VinCE Budapest a borvilág sztárjai mellett minden évben a gasztronómia világából is hoz különlegességet, idén pedig egyenesen a világ legjobb éttermének képviselőjét hozza el a hazai gasztronómia képviselőinek.
A brit Restaurant magazin évente kiadott 50-es listája a világ legjobb éttermeiről annak köszönheti mérvadó voltát, hogy a listát maguk a legautentikusabbak, a gasztronómia szakma képviselői állítják össze. Eddig legtöbbször a spanyol (katalán) El Bulli állt az élen, azonban mivel az El Bulli már bezárt, a világ jelenleg is működő, legtöbbször a lista élén szereplő étterem a dán Noma, ugyanis 2010-ben, 2011-ben, 2012-ben és 2014-ben is a legjobbnak kiáltották ki. A hamarosan Mexikóban is debütáló Noma egyik munkatársa, David Zilber chef a VinCE valószínűleg egyik legizgalmasabb bemutatóját nyújtja majd, ő ugyanis a legendás koppenhágai étterem fermentációs szakembere, vagyis mindent megerjeszt, amit csak lehet, az alapanyagok átlényegülnek a kezében. Március 19-i, vasárnapi mesterkurzusán maximum 75 ember vehet részt, az előadáson a szakember bepillantást enged a Noma sikerének titkaiba, és természetesen kóstolni is lehet – a kóstolóhoz a hozzávalókat David egyenesen a Nomából hozza.
Fiona Beckett, a Guardian étteremkritikusa „leckét kap”
A rendezvény másik nagy gasztrosztárja a „britek Martha Stewartja” lesz, azaz Fiona Beckett, a The Guardian étteremkritikusa, akinek étel és bor párosító oldala a Facebookon és a Twitteren is óriási követőtáborral rendelkezik. A www.matchfoodandwine.com úgy működik, mint egy app: beírjuk, hogy spárga, a weboldal pedig dobálja a jobbnál jobb borpárt, amely a spárgával fogyasztva mennyei élményt okoz. Sajnos a népszerű oldalon azonban alig találunk magyar borokat, a furmintra rákeresve például a szlovén Verus tételét látjuk. A VinCE Budapest szervezői misszójuknak tartják, hogy a világ egyik legbefolyásosabb étel–bor párosító szakemberével megismertessék a magyar fajtákat, ezért kizárólag autentikus magyar fajtákból állították össze a szakember borsorát, s a borokból egy-egy palackot ki is küldtek Fionának Londonba, hogy legyen ideje velük megismerkedni, és a borokhoz ételt ajánlani.
Tudománnyal a pohár legmélyére – meghökkentő tények DNS-kutatások alapján
A legtöbb borszakértő a királyleányka bemutatásánál hozzáteszi, hogy a fajta azonos az Erdélyben népszerű fetească regală szőlőfajtával – azonban a szőlőfajták DNS-vizsgálata egyértelműen megcáfolta az azonosságot. A furminttal azonban tökéletesen megegyező szőlőfajtát Svájcban is termesztenek, ahogy a hárslevelűnek is van svájci párja! Milyen a bolgár kadarka és miért nehéz legyőzni a zöld veltelininkkel a szomszédok grüner veltlinerét?
Dr. José Vouillamoz, a világ legelismertebb szőlőgenetikusa, a Föld minden országában referenciának számító Wine Grapes könyv ötletgazdája és egyik szerzője (Jancis Robinson MW-vel és Julia Harding MW-vel) két előadást is tart a VinCE Budapesten, egyiket Vérrokonok, a másikat Csúcsfurmintok címmel. Ugyancsak a szőlőfajtákat kutatja a nemzetközi Wine Mosaic nevű társulás, akik nemcsak kutatják, hanem munkájukkal meg is őrzik a kihalás szélére sodródott ismeretlen fajtákat, a VinCE Budapesten például olyan délfrancia fajtákat kóstolhatunk, amelyeknek még a nevét sem hallottuk.
B2B találkozók – a VinCE Budapest a borászok szolgálatában
A VinCE Budapest célja nemcsak a szórakoztatás, hanem a konkrét üzletszerzés előmozdítása. A kiállítótérben sétáló külföldi újságírók, borkereskedők, étteremvezetők vagy sommelier-k a borászokkal beszélgetnek, kóstolnak – új kapcsolatok köttetnek, a random találkozásokon kívül azonban szervezett találkozókat is bonyolítunk a borászok és a szakmai vendégek közt. A találkozókra a B2B felirattal ellátott tárgyalóhelyiségekben kerül sor.
VinCE Award – ismét boron keresztül nézzük a világot
Harmadik alkalommal kerül sor a VinCE Awardra, a VinCE-díjak kiosztására. Melyik a legjobb borlappal rendelkező étterem? Melyik a legaktívabb boros társulás? Melyik a legjobban működő, borászathoz tartozó weboldal? Mindezekre fény derül a VinCE nyitónapjának estéjén, a VinCE Award március 17-i partyján – ahol a három új kategória díjazottjairól is lehull a lepel, így megtudjuk, hogy melyik a legjobb párlat, a legjobb kávé és a legjobb kézműves sör – mindez a szakma szavazatai alapján.
A VinCE Budapest kiállítói
- Andrássy Rezidencia
- Bencze Családi Birtok, Badacsony
- Borbély Családi Pincészet, Badacsony
- Borkorzó borkereskedés
- Cezar Winery, Zala
- Desszert.Neked
- DiBonis borászat, Szabadka-Horgos, Szerbia
- Dobosi Pincészet, Balatonfüred–Csopak
- Domaine Saint-Laurent, Franciaország
- Dubicz Borászat, Mátra
- Dveri-Pax Winery, Szlovénia
- Etyeki Kúria, Etyek–Buda
- Fáncsi Hegyi Pince, Dél-Balaton
- Garamvári Szőlőbirtok, Dél-Balaton
- Gilvesy Pincészet, Badacsony
- Grand Tokaj, Tokaj
- Gróf Buttler Birtok, Eger
- Heimann Családi Birtok, Szekszárd
- Homola Pincészet, Balatonfüred–Csopak
- Hotel Vitis, Villány
- Julius Meinl kávé
- Káli Kövek, Balaton-felvidék
- Kancellár Birtok, Pannonhalma
- Katona Borház, Dél-Balaton
- Kovács Nimród Winery, Eger
- Kristinus Borbirtok, Dél-Balaton
- Lajvér Borház, Szekszárd
- Laposa Birtok, Badacsony
- LE PARFUM – Zólyomi Zsolt Parfümériája
- Leier Hungária
- Maczkó Róbert Pincészete, Villány
- Málik Pince, Badacsony
- Mas de Bois Lauzon, Franciaország
- Móri Borvidék TDM Egyesület
- Nachbil Pinészet, Krasznabéltek, Románia
- NaturAqua
- Pajzos Tokaj, Tokaj
- Pálffy Szőlőbirtok és Pince, Balaton-felvidék
- Pántlika Pincészet, Balatonfüred–Csopak
- Petrény Winery, Eger
- Porgányi Pincészet, Tokaj
- Recas pincészet, Rékás, Románia
- Patris Borászat, Etyek
- Sabar Borház, Badacsony
- Sauska, Villány, Tokaj
- Stelázsibolt
Szekszárd borvidék:
- Bodri Pincészet
- Eszterbauer Borászat
- Fritz Borház
- Heimann Családi Birtok
- Mészáros Pál Borház és Pince
- Németh János Pincészet
- Pastor Pince
- Sárosdi Pince
- Schieber Pincészet
- Sebestyén Pince
- Szeleshát Szőlőbirtok
- Szent Gaál Kastély és Borház
- Takler Borbirtok
- Tüske Pince
- Vida Családi Borbirtok
- Színfolt Kft.
- Szivek Pincészet, Neszmély
- Taschner Bor- és Pezsgőház, Sopron
- Tornai Pincészet, Somló
- Törley Pezsgőpincészet, Etyek–Buda
- Twickel Szőlőbirtok, Szekszárd
- Várszegi Pincészet, Dél-Balaton
- Villa Sandahl, Badacsony
- Villa Sandi, Olaszország
- Villa Tolnai, Badacsony
Villányi borvidék:
- Bock pince
- Gere Tamás és Zsolt borászata
- Gere Attila Pincészet
- Vylyan pince
- Csányi Pincészet
- Janus Pince
- Tiffán Ede és Zsolt Pincészete
- Günzer Tamás Pincészete
- Polgár Pincészet
- Malatinszky Kúria Organikus Szőlőbirtok
- Mokos Családi Pincészet
- Ruppert Borház
- Stier Pincészet
- Vinatus Pincészet
- Vylyan Pincészet
- Vincellér Borház, Sopron
- Vino Castillo borkereskedés
- Weingut Christoph Hess, Ausztria
- Winelife Borászat, Sopron
- Zelna pincészet, Balatonfüred–Csopak
- Zwack Unicum